用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇叩唔到門,又抽到樂善堂的朋友,一齊傾下! ...
go

有冇叩唔到門,又抽到樂善堂的朋友,一齊傾下! [複製鏈接]

7月7日要返學校安排啲書,校服,膳食等,你地點安排?

1    0    0    0

回覆 kathywong0807 的帖子

將軍澳那間樂善堂?

引用:回覆+kathywong0807+的帖子 將軍澳那間樂

原帖由 kcsam1971 於 15-07-01 發表
回覆 kathywong0807 的帖子

將軍澳那間樂善堂?
九龍城

好想知呢間學校頭十五名的次第分佈。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

米玩la

引用:好想知呢間學校頭十五名的次第分佈。。。+

原帖由 奥脫福 於 15-07-02 發表
好想知呢間學校頭十五名的次第分佈。。。
有時講野,可以顧人感受,好嗎?我已盡力叩門,但叩唔到,又無backup,咁唔通小朋友可以唔讀嗎?有時都要接受現實,我當然,都會再努力。

引用:米玩la +

原帖由 owennam 於 15-07-02 發表
米玩la
都係你明白叩門和等的無助,如果都叩唔到,都要讀住,遲啲小二再插班。

書和校服可以拖遲D先, 音樂椅未完, 或者去搵下其他區二線尾學校,努力

回覆:有冇叩唔到門,又抽到樂善堂的朋友,一齊傾下!

乜都唔好買,繼續努力,唔好放棄!!

既然無得轉, 唯有向好方面諗囉........
同小朋友講努力0的考第一, 下年再試過。
再者, 無人話呢間學校好差, 只不過同區對比實力較遜一點。
其實小朋友好慘架,既然一齊巳成定局,記住唔好再俾負面信息小朋友啦。

kathywong0807 發表於 15-7-2 09:15

有時講野,可以顧人感受,好嗎?我已盡力叩門,但叩唔到,又無backup,咁唔通小朋友可以唔讀嗎?有時都要接 ...

其實我挖苦緊的只係同區某間好多人去叩的天主教學校,要全級頭十五名才是B1,
但依然有唔少人盲目崇拜,又或者死叩爛叩。這現象只能歸咎於派位制度的唔透明。

我是完全明白你的感受,無意冒犯並謹此致歉!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-7-2 10:15
其實我挖苦緊的只係同區某間好多人去叩的天主教學校,要全級頭十五名才是B1,
但依然有唔少人盲目崇拜, ...

樂善當去屆有29個畢業生, 分別考到/派到去5間不同既B1中學, 比例起碼有 17%.

比起34網另外兩間校, 小六一級也是只有27/28人, 但只有3個人入到一線中學 (即係得10%-11%), 已經好得多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

實際用家口碑唔錯,比起好多喺其他校網嘅寶校好。近年有升中生有入培正、民生、黃笏南、培道、丘佐榮...等等。雖然學校規模細,但學術水平OK,學校跟家長之間嘅溝通非大班大校可比。

Soundervolt 發表於 15-7-2 10:42
實際用家口碑唔錯,比起好多喺其他校網嘅寶校好。近年有升中生有入培正、民生、黃笏南、培道、丘佐榮...等 ...
入到培正個位, 絕對係有實力之餘又超有運氣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:有冇叩唔到門,又抽到樂善堂的朋友,一齊傾下!

阿仔課外活動有位讀樂善堂嘅小朋友,跟佢家長傾開,中途轉校嘅學生大部份都只因為嫌校社太細,欠缺課外活動資源嘅問題而離開,而並非校風或學術水平問題。我相信如果呢批轉咗校嘅學生讀到畢業,樂善堂嘅升中整體結果會比實際更好。

我朋友的兒子因為個人原因,4月才交統一表格. 到6月22日才得知派位學校.
佢6月7日開始四出搵學校, 曾經找過呢間, 報完名後,校長親自打俾佢.了解情況.講解學校. 感覺上呢間學校校長好有熱誠.

anubisking 發表於 15-7-2 12:30
我朋友的兒子因為個人原因,4月才交統一表格. 到6月22日才得知派位學校.
佢6月7日開始四出搵學校, 曾經找過 ...
就算4月先交表, 都唔會6月22先知結果, 一定係6月6日一齊知.

除非係之前教育局唔接受佢申請(諗唔到有咩原因同可能), 咁就要等派位公佈後再申請先再幫佢安排

hkpapa852 發表於 15-7-2 12:34
就算4月先交表, 都唔會6月22先知結果, 一定係6月6日一齊知.

除非係之前教育局唔接受佢申請(諗唔到有咩原因 ...
教育處一月係統一的DEADLINE.
從中肯定有個CUT OFF DATE.
可能二月或三月打後的申請,請撥落下一輪, 唔通人地五月先APPLY 又可以6月6日有攪珠結果?

呢個小朋友被佢阿媽十二月定一月帶左離港,四月才交統一表.

不過我重點唔係想表達個小朋友6月22日才知結果,  呢D只係D BACKGROUND
主要想講個校長幾好,抽中不防去學校了解下.

唔好覺得唔係熱門個幾間就唔好.

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-07-02+發表好想

原帖由 kathywong0807 於 15-07-02 發表
有時講野,可以顧人感受,好嗎?我已盡力叩門,但叩唔到,又無backup,咁唔通小朋友可以唔讀嗎?有時都要接 ...
好明白你感受,加油。KTS上年開學後也有插班位。

加油!我都抽中樂善堂,但叩左宣基,其實我了解過樂善堂我只嫌學校細,老師好nice
‹ 上一主題|下一主題