用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給下年揀62網小一的家長
樓主: ken244644
go

給下年揀62網小一的家長 [複製鏈接]

回覆 hopeful123 的帖子

Hi 請問你孩子現在是否讀緊馬基呀? 有人話新校長style好唔同,我本身讀個間幼稚園一開學就換左校長,行政上混亂左好多又唔太handle到家長們的意見或疑問。所以一聽換校長就想了解多d新人作風係點,thx

引用:回覆+hopeful123+的帖子 Hi+請問你孩子現

原帖由 pinga_pinga 於 16-03-03 發表

Hi 請問你孩子現在是否讀緊馬基呀? 有人話新校長style好唔同,我本身讀個間幼稚 ...
我試下答。 個人覺得舊校長比較進取,在課程上,教務上等進行多方改革,有辣有唔辣,所以殿定左呢幾年馬基在62網成為一線小學。

新校長較為温和,好多野暫時冇咩改變,始終初來步到一個學期,有待觀察。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:pinga_pinga 的帖子

我暫時唔覺有大改變,我覺得唔算好谷多活動如多元智能課、多種課外活動!感覺係多會谷小孩既家長。但有另一家長有三個小孩讀馬基,面對左十年,佢話呢個校長較以前進取,如多左奘勵學習,測驗時間表也有所改變。不過,課程轉變真係唔大,小孩上學開心,老師有愛心也會支援學習有差異既學生,真心不錯!

回覆:pinga_pinga 的帖子

你是說今年即2016年入學無得揀?我小朋友現小一是粤教中,未收過通告/備忘會有改變wo!如果係2016年入學,應該要到8月才分班。

醒目開學勳章 王國長老

pinga_pinga 發表於 16-3-2 18:33
回覆 subb 的帖子

我有了解過,而家津校基本上都係普教中,馬基今年開始全一年級都用普教中,以前有得㨂粵 ...
荃基係辛校長年代 P.1-P.6 都係粵教中, 無普教中, 無出現過咩五六年級時轉返做粵教中.

轉左何校長後 (現任校長) 由 P.2 開始普教中.

我囡已畢業, 到底荃基係咪轉左由 P.1 開始普教中留待現就讀家長答.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:回覆+lingchai+的帖子 我有三個姪仔姪女讀

原帖由 pinga_pinga 於 16-03-03 發表
回覆 lingchai 的帖子

我有三個姪仔姪女讀緊馬基,今年入小一的開始全部普教中無得㨂了😓以前讀開 ...
冇可能冇得揀粤教中,我識幾個同站上校車的小一都係粤教中,是否搞錯左呀??開學前(7-8月)有一封家長意向信,如欲參加普教中班,必須填寫意向書再進行面試,如適合之學生方能進入普教中班,冇填呢封信就自動落入粤教中班。

即馬基入普教中係要經過篩選架!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hopeful123 發表於 16-3-4 00:04
我暫時唔覺有大改變,我覺得唔算好谷多活動如多元智能課、多種課外活動!感覺係多會谷小孩既家長。但有另一 ...
我都覺得係, 而且少左功課  ! 測驗前又放早 !
感覺新校長積極D,LIKE D

另外我都問了, 現在仍是2班自選普教中呢 !!!

其實係邊到聽番來, 會轉普教中 ????????????

pinga_pinga 發表於 16-3-3 18:25
不過得十五分要搏入走好似有些難。佢係咪要111先in gar?
荃官交表就在得IN !

pinga_pinga 發表於 16-3-3 18:22
回覆 lingchai 的帖子

我有三個姪仔姪女讀緊馬基,今年入小一的開始全部普教中無得㨂了😓以前讀開 ...
學校回答, 現在仍是2普3粵中喎 !

pinga_pinga  thx ar, 我頭先都打左去問了解清楚  發表於 16-3-4 11:07

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+pinga_pinga+於+16-03-03+發

原帖由 gracelam 於 16-03-04 發表
冇可能冇得揀粤教中,我識幾個同站上校車的小一都係粤教中,是否搞錯左呀??開學前(7-8月)有一封家長意向信 ...
馬基同荃基既資料錯到 R 爆頭

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 gracelam 的帖子

我相信間間都谷了, 不過馬基雖然路途遠, 但真的越來越喜歡, 校舍環境師資都非常好

多謝你的分析呀~~ 你小朋友使唔使搭校車? 會否放學返家太遠, 小朋友都無得休息就要趕做功課? 有時間可以公園玩下嗎? (不好意思, 太多問題)

回覆 miriam 的帖子

荃基我去開放日時問過, 小一會學基本知識但用廣勃中, 二至五就普教中, 比馬基仲要多一年.我想用廣教中為主的學校, 始終普通話當興趣班咁就OK 啦, 教育局攪到小朋友語文都亂晒龍, 辛苦學生同家長 -_-'''

不過好似無乜人comment荃基而家係點, 明明都係同一學校分支, 但個排名差咁遠

應該係荃基全級普教中, 馬基係2班有普教中.

回覆 pinga_pinga 的帖子

我諗係馬基係校舍上, 資源和環境上較有優勢. 但我相信兩間都係好學校

回覆 pinga_pinga 的帖子

我為左小朋友搬左入馬灣, 唔駛搭校車, 近確實是非常重要. 真心講我不是谷小孩既家長, 佢既成積都係一般但係我心中已經很不錯, 沒有任何補習, 近得上已經可以了. 他在學校已完成8成功課.佢返到來用半小時完成剩餘功課就同弟弟玩和看電視, 有時會去公園玩. 到我放工返去同佢check完功課溫默書. 因為近, 佢多左玩既時間. 不過, 馬基有6成既小朋友唔係住馬灣, 學校有提供很多路線, 區外既家長都無講有咩問題. 配套你應不用太擔心.

馬基應該係小四已經轉回全級廣教中啦 !

回覆 gracelam 的帖子

oic< 因為係讀緊既姪仔姪女話我知會16年9月轉, 所以我都好突然點解會咁. 頭先都打去學校問, 佢話佢地未有呢個通知, 都係 一年班至三年班會有兩班係普教中, 要小一分班前做個test先會決定可唔可以入到. 其餘都係粵教中.  希望唔會有改變啦

回覆 subb 的帖子

我聽讀緊姪仔姪女講的, 所以頭先都打去學校問左, 暫時係未變, 真係嚇親我. 不過最怕反而係用20分抽唔到入去要等派

回覆 subb 的帖子

是的. 因為要考呈分試, 用返廣東話會較統一和較有優勢. 所以我無選普教中.
‹ 上一主題|下一主題