用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給下年揀62網小一的家長
樓主: ken244644
go

給下年揀62網小一的家長 [複製鏈接]

引用:Quote:ken244644+發表於+16-1-28+11:24+間

原帖由 hoiyan 於 16-01-31 發表
當年我阿仔又係派到第十六志願,又係大包圍咁扣門,最記得當年又係這間學校係第一間扣門成功通知,校長in阿 ...
6年前應該還是黃校長。 現在已是張校長了

ken244644 發表於 16-2-1 02:45
6年前應該還是黃校長。 現在已是張校長了
係呀!我當年係黃校長

subb 發表於 15-6-30 15:44
上年已經係, 思源都是考實力的 ! 
經驗所得,有實力最後都要睇排位。

回覆:ken244644 的帖子

好緊張,下年到我仔!

我今年要報了,荃基有25分,但心儀浸聯同馬基,但得20分搏大抽奬,但如唔成功可能連荃基都無埋真係令人頭痛。唔知點放好。好多朋友話今年競爭更大因為最高出生率,如果去抽唔中派左去其他的就弊😞 荃基校舍細,有人話佢內部師資一般(是真的嗎?😳)升中既派位或考直資確實浸聯同馬基係最好,一直心大細,求賜教🙇

pinga_pinga 發表於 16-3-1 10:47
我今年要報了,荃基有25分,但心儀浸聯同馬基,但得20分搏大抽奬,但如唔成功可能連荃基都無埋真係令人頭痛 ...

20馬基同浸聯都有機會, 當然25荃基就一定得 !
睇你是否心儀到夠膽博

荃基去抽獎如果放第一都好大機會中,不過荃基是小班4班,如果抽唔中,叩門位是好少的
我覺得馬基大班5班,如果抽唔中,加上111叩門,叩門競爭細D機會大D
浸聯雖然大班5班,但叩門有入表都見,叩中機會是細的 !

回覆 subb 的帖子

Thanks for your information~
我見如果20分去抽係3分一機會, 但抽唔到放111的話, 到時荃基放第二可能唔知派左去邊, 而家搵間小學都要考慮咁多, 真係頭都暈

pinga_pinga 發表於 16-3-1 12:53
回覆 subb 的帖子

Thanks for your information~

荃基第2志願多數派唔到的  ! 如果心儀一定要第一志願
小班25*4=100,  好彩的話, 抽獎有50個位, 唔好彩更少位抽 !

另外順帶一提, 要留意學校普教中/粵教中情況,是否可以配合 !

回覆 pinga_pinga 的帖子

如果你住荃基附近, 應該選荃基. 如果路程差唔多,你又真係好心儀馬基/浸聯 可以博下自行. 如果唔得, 都係選返荃基第1.
其實,除了寶校, 間間學校差唔遠

回覆 subb 的帖子

我有了解過,而家津校基本上都係普教中,馬基今年開始全一年級都用普教中,以前有得㨂粵教中,講真我係唔支持普教中,但係要㨂津校唔用的都無乜邊幾間😢而家要自己做定功課到時教返小朋友廣東話。請問知唔知荃基係二年級到幾年級用普教中?以前五六年級會轉返廣東話,而家仲有無咁安排?

回覆 hopeful123 的帖子

我都知道荃灣區應該個個心儀呢兩間,因為學生質素被教得可以去考到出面band 1學校,所以想搵下今年自行既數據有幾多個二十分但派唔到。以往見荃基好似較保守,唔知近呢兩年係點呢?我見上年有人考入女拔或一些直資學校,係咪有些轉型了?有勞賜教

回覆:pinga_pinga 的帖子

馬基會轉全级普教中???我小朋友現小一是粤教中,五班有兩班係普教中,開學前可自行選擇。未聽聞會全普教中呢!

subb  me too  發表於 16-3-3 13:27

pinga_pinga 發表於 16-3-2 18:33
回覆 subb 的帖子

我有了解過,而家津校基本上都係普教中,馬基今年開始全一年級都用普教中,以前有得㨂粵 ...
荃基2年級全普教中 !  以住馬基是2班普教中, 今年小一改左 ???? 新校長改了???

重有身為官校, 荃官小是粵教中的

回覆 pinga_pinga 的帖子

馬基有好多學生升中時考直/私中, 係咪比其它學校多就唔太清楚. 有家長3個小朋友都讀馬基 (最大的已中三, 最細既小四),  佢話現在新校長比以前谷, 係學術方面做多左野.
另真的未聽聞馬基會全級普教中.

馬基沒有改, 都是2班普教中, 自己選是否入普教中班

回覆 lingchai 的帖子

我有三個姪仔姪女讀緊馬基,今年入小一的開始全部普教中無得㨂了😓以前讀開的無影響

回覆 subb 的帖子

已轉了新校長呢,不知學校會有什麼改變
荃基以前係五六年級用返粵教中,唔知而家仲係唔係,真係好唔想

subb 發表於 16-3-3 13:28
重有身為官校, 荃官小是粵教中的
不過得十五分要搏入走好似有些難。佢係咪要111先in gar?
‹ 上一主題|下一主題