用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 唔明4歳點考starter
樓主: msyoyolam
go

唔明4歳點考starter [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+15-06-30+發表

原帖由 Ocean419 於 15-07-01 發表
由bb時代已每天伴讀,未足3歲已能夠自己睇晒ort level 2 and 3.  有左好嘅底子,之後就個個星期帶佢去書局 ...
但係串字呢?我女可以睇到書,但唔識串字,點教?

引用:字都未寫好,仲要識曬睇題目?咁咪要識好多

原帖由 msyoyolam 於 15-06-30 發表
字都未寫好,仲要識曬睇題目?咁咪要識好多字?
天份黎架。
每個小朋友長處唔同。
我個囡返playgroup果度,有幾個男仔差唔多2歲認到同讀到0-9同a-z。有一個數學勁到老師同佢將d數字亂咁切,3位數字都讀到。另一位自己識切"is"、"my"、"are"果d字仲要讀到,呢位英文咁叻既小朋友既姐姐係講廣東話。
當然呢d小朋友既其他發展冇其他小朋友咁好,上天好公平。

引用:Quote:原帖由+huba+於+15-06-30+發表我只當

原帖由 DevilPig 於 15-07-06 發表
我有2個朋友既仔,都係 pn 識寫字,自己識串,一句句英文識出來
可能大家的焦點不同,雖然會有特殊例子,但我不相信N班要求學生寫字,為準備寫字而預先練習簡單畫線卻可能。

我朋友嗰女K2考Flyer 滿分 做paper 仲要冇上堂 自己教

回覆:唔明4歳點考starter

亞女當年都係4歲考,得14個盾,佢話聆聽寫唔切

我個女5歲升k3, 普通學券幼稚園, summer holiday開始讀starter, 上左4堂, miss話佢跟唔上, 要佢由pre-starter開始讀.

其實佢剛開始starter, 我睇過佢本書, 我都有懷疑阿女真係會明?

prestarter 好似冇字串?starter 會要串字 ?
好多學卷幼稚園到讀完K3都不習慣串字, 如果不是本身另外學英文或睇開英文書, 去考 starter mover 會要追。 

HaYi 發表於 15-7-29 15:23
prestarter 好似冇字串?starter 會要串字 ?
好多學卷幼稚園到讀完K3都不習慣串字, 如果不是本身另外學 ...
無錯就係咁~ 另外又冇學英文~
所以我覺得4-5歲去考o個d小朋友, 本身有英文底子.

五口之家 發表於 15-7-10 23:52
我朋友嗰女K2考Flyer 滿分 做paper 仲要冇上堂 自己教
k2考FLYER?!?????? 識咁多人只知一個語言資優係K3時好好好吃力辛苦咁考過......

你有無見過FLYER份PAPER? 你知唔知作文要寫幾多個字....

其实考黎有乜用?

回覆:msyoyolam 的帖子

我見到升小一的話考KET

算把啦。有時我覺得唔好上咁多EK, 教壞人

引用:Quote:五口之家+發表於+15-7-10+23:52+我朋

原帖由 hedhed 於 15-07-29 發表
k2考FLYER?!?????? 識咁多人只知一個語言資優係K3時好好好吃力辛苦咁考過......

你有無見過FLYER份PAPER?  ...
除非係大b也勉強喎!我女三歳幾識串字不過未正式學寫英文字

引用:Quote:五口之家+發表於+15-7-10+23:52+我朋

網上講嘅唔驶咁認真

Gerard 發表於 15-7-30 22:52
小一都見過,但係得12個盾,k3考到movers滿盾已經超叻,仲要K2考flyers? 我印象好似要看圖寫作,同埋好似 ...
遲d有人會話考小一要DSE24分或者IBDP32分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

原帖由 hedhed 於 15-07-29 發表

你有無見過FLYER份PAPER?  ...
但我鄰居個仔真的今年9月才升K3,真的今年4月考了movers 15盾,剛暑期考了flyers. 佢英文一向好,愛閱讀,睇緊小學9-11歳的英文書。九龍塘某幼稚園鼓勵學生K2考movers, K3考埋flyers. 其實個個小朋友不同,有d真係特別叻,考唔到也只是正常。

利申,我小朋友5歳,只考了starters

kittytyl 發表於 15-7-31 14:22
但我鄰居個仔真的今年9月才升K3,真的今年4月考了movers 15盾,剛暑期考了flyers. 佢英文一向好,愛閱讀, ...
係咪之前包車帶學生上深圳考starter個間?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kittytyl+發表於+15-7-31+14:22+但我

原帖由 hkpapa852 於 15-07-31 發表
係咪之前包車帶學生上深圳考starter個間?
咪就係果間

‹ 上一主題|下一主題