用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家會否同幼稚園講小朋友有特殊需要? ...
go

大家會否同幼稚園講小朋友有特殊需要? [複製鏈接]

呀仔cac, 評定係自閉徵狀,九月repeat k1, 因为细仔加上追唔到,免強上k2, 都係運吉……呀仔在屋苑學校都出哂名唔聽話,周圍走仲成日訓地,我肯退學,主任开心到燒炮長……。想問下大家會否同新學校講呀仔是a仔?不過他無發顛情況下其實好合作,上密集式老師都覺得佢好乖,無走佬。只是上主流幼稚園不后作。大家會同老師講嗎?

0    0    0    0

回覆:大家會否同幼稚園講小朋友有特殊需要?

我仔情況相似,會在新校讀K2。我已同新校清楚交代我仔的情況,希望新校可給予多點包容,以及與我們多些溝通。

我仔情況相似,會在新校讀K2。我已同新校清楚交代我仔的情況,希望新校可給予多點包容,以及與我們多些溝通。

其實唔講都睇得出

借位一問。 小女2013年出世。 原本諗住讀樓下屋村學校,大把位。無報其他,但而家排i位中,唔知洗唔洗搵定其他幼稚園。 搵番區內本身有i 位的學校,好多一早可以報名兼先到先得。

仲有有其實都好怕下。 如果報口 名洗唔洗講定囡囡有自閉?唔收都唔想浪費時間去一面試

回覆:daibolam 的帖子

囡囡咁細,仲有進步空間,你報明年定今年?如果明年就唔好賴,出年可能有好大進步呢,我會比多d機會小朋友,如果有學校收,起码有back up, 到時唔洗咁煩。至於講比學校聽,我相信佢地知道后再收小朋友機會唔大。我覺得要睇小朋友情况,很多不太嚴重都係讀主流幼稚園畢業的

回覆:Marcusmam 的帖子

如果學校無投訴,我唔會講比學校知,如跟到主流學校,就希望佢能跟正常小朋友一齊學習成長。

‹ 上一主題|下一主題