用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油vs St.Paul Boys
樓主: gilgil39
go

舊油vs St.Paul Boys   [複製鏈接]

回覆:舊油vs St.Paul Boys

樓主是否first batch waiting?

gilgil39  是  發表於 15-7-1 13:56
gilgil39  是  發表於 15-7-1 13:49

油天你去唔到top,學校會放棄你,唔好以為入到就對細佬好,分分鐘做棄將,去其他學校反而有機會會培育到佢另一方面的talent。因為細佬而埋沒或令哥哥未能發揮所長好可惜。如哥哥知道有機會怨你地一世,主觀認為自己犠牲左。再者,點知第時油天會唔會轉直資呢?

哥哥有無鍾意邊間?

kkhon 發表於 15-7-1 11:12
回覆 KikiDaddy 的帖子

有學兄是band1生,但派左信義,而另一位同樣成績就派SFX。他好傍惶,最後叩入顏寶 ...
讀邊間小學?不是純靠程分成績嗎?

kukarma 發表於 15-7-1 12:24
油天你去唔到top,學校會放棄你,唔好以為入到就對細佬好,分分鐘做棄將,去其他學校反而有機會會培育到佢 ...
這點我亦有想過,哥哥吸收力非常不錯,如學校所能給予的不夠多和廣,會局限了他!

回覆:gilgil39 的帖子

明白家長嘅辛苦

回覆 gilgil39 的帖子

呈分是睇成績把學生分banding,考1-70名同是band 1组別,他考30自行揀2間男校in左SFX但吾收,另一位自行收左。最後要去到大抽獎階段再抽,反而考50的好好彩碌左入WY。所以7成睇成績,3成睇運氣。

回覆 kukarma 的帖子

學校真系好着重拔尖所以入吾到精英班的只有輕輕鬆鬆咁讀等畢業。

kkhon 發表於 15-7-1 14:14
回覆 gilgil39 的帖子

呈分是睇成績把學生分banding,考1-70名同是band 1组別,他考30自行揀2間男校in左SFX ...
油尖旺區B1男生如果呢兩三年派唔到B1學校,係填表策略有問題既機會高過唔好運
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

6年後知道自己個仔係咩級數,好過12年後先認命
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:KitKatKate 的帖子

好多傳統名校都有此現像。

如果哥哥資質好,讀油天會係哥哥弟弟雙贏。
睇返油天升中,唔講九華,年年都有幾位同學入到超級神校,如果哥哥讀得叻, 又點止入SPB呢?
俾個真實個案樓主參考啦:油天有個三次呈分排名25-60內,自行SPB收咗。

醒目開學勳章 王國長老

如果錢唔係問題,我會揀SPB,我傾向鐘意俾小朋友享受學習,唔係只跑成績。SPB有中學backup,唔駛只顧升中而忽略其他發展

但spb 都要程分喎!咁係咪都谷成績?

回覆:gilgil39 的帖子

我諗谷唔谷係好睇人。兩間學校都要呈分,而一間有中學backup,一間沒有。要問壓力唔難諗到!你看你要什麼。看高一綫或穩打穩紮(assume 了小朋友不是跟不上的)。我選學校遍向信自己感覺,DSE result 或可派到什麼名津也不是我所考慮的主要因素。反而我好介意學校近不近家。我不敢肯定我小朋友是積優的,而我肯定自己不是跟得父母。但我的選擇並不一定合你。問問自己要什麼。只有你自己知。學校的分別,很多人給了你意見。

四隻貓  well said!  發表於 15-7-2 14:14

SPB 要呈分, 只係學校想俾學生多個選擇。如果無呈分, 學生就唔可以報其它津中。 有呈分唔代表要谷要跑分數,只要達到學校要求, 就可以上書院, 無需要同其它同學競爭。

引用:如果錢唔係問題,我會揀SPB,我傾向鐘意俾

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-01 發表
如果錢唔係問題,我會揀SPB,我傾向鐘意俾小朋友享受學習,唔係只跑成績。SPB有中學backup,唔駛只顧升中而 ...
直資、私校有些是可享受地學習嗎?請問那些?真心想知
我以爲只有國際可做到

錢不是問題的話,SPB 吧。

回覆 October. 的帖子

St.Paul書院是直資,今年都有幾個考前50收左,要放棄统一派位。

回覆 叮噹媽媽 的帖子

朋友係1st batch waiting, 不過仲未收到call >.<

I received the call and we are in first batch too. I think the school will call you very soon. Good luck!
‹ 上一主題|下一主題