用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油vs St.Paul Boys
樓主: gilgil39
go

舊油vs St.Paul Boys   [複製鏈接]

回覆 gilgil39 的帖子

英華會是最好的選擇,當然你也要好好考慮交通問題有感YW train 出來的學生較高傲而 Paul Boy 較撲實。

引用:回覆+gilgil39+的帖子 英華會是最好的選擇

原帖由 janice007 於 15-06-30 發表
回覆 gilgil39 的帖子

英華會是最好的選擇,當然你也要好好考慮交通問題有感YW train 出來的學生較高傲而  ...
關yw咩事?

Babyarsene 發表於 15-6-30 16:01
關yw咩事?
完全唔關事既都要嚟賣吓廣告?

喂, APS, SFA, KTS, TSL, RC, SL, SPCC, DBS ..... 既 fans, 仲唔快D嚟? 執輸行頭慘過敗家呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Babyarsene 的帖子

haha..其實快d揀定好放位喇 :)
揀油天直接俾細既讀,而且津校對資優生有 support嘛

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 haha..其實快d揀

原帖由 janice007 於 15-06-30 發表

haha..其實快d揀定好放位喇 :)
我冇hold到位,只係想知無端端做咩要提英華

見到前面有人提,所以up錯左!In fact YW whatsapp group 之前都確實有人提到有 St. Paul Boys offer.

如果錢吾係問題,梗系Paul boy啦,要知道呈分升中派位完全係睇孩子能力,家長冇得幫,一舖定生死好痛苦。反而细佬考小—家長可以幫,小學又冇分banding,就算最後入間中等的也可接受。

janice007 發表於 15-6-30 16:57

見到前面有人提,所以up錯左!In fact YW whatsapp group 之前都確實有人提到有 S ...

死喇!我睇完都係唔明你講乜,我係咪有讀障呀,救救我!

我會建議樓主去油天,既然你認為細仔資質一般,他更需要父母幫助(兩個都是骨肉冇得捨棄),哥哥叻,在spc or 油天都不會被埋沒,會有發揮機會。

hkpapa852  我諗我有幻覺添呀!   發表於 15-6-30 17:38

蘋果同爛橙比就話害左阿哥啫,而家係1個蘋果同2個橙比,唔洗唸拉,同埋一世人2兄弟,呢啲唔係犧牲,係有照應law

回覆:小兔~阿比 的帖子

我大女都係資質一般但佢有運同比較肯比我催谷,細仔資質高但有些小情緒問題,我認為最終邊個讀得書都係未知之數。我相信一切都在天父安排中,包括小朋友的將來天父自有安排,不要給自己太大壓力,不然做了那一個決定,將來事情不是案你想像的發生,你又會後悔今天的決定。現在2間都是好學校,選那一間都不會錯,就隨心吧!

我唔會為油天放棄SPB, 同時我亦不會太擔心弟弟考不上SPB, 未努力過點知唔得。但要比學費就是千真萬確的,如果這點對樓主來説是重要,咁就要量力而為。除了弟弟可做必收生,我看不到SPB 有什麼差過油天。另外,我想孩子能在一間學生少一點差異的學校讀書,所以我會較想入一些有水準的直資,因為它們有收生自主。

同意樓上講,兩間都係好學校,只要係想清楚,選邊一間都吾錯得去邊,亦吾好想番轉頭。

樓主幻想幾個scenarios,最壞的情况細仔考吾到直私,派到好後的志願,你頂吾頂得住?

回覆:舊油vs St.Paul Boys

SPB, 有10分俾細佬打底。再扣門都可能機會大啲,除非地點和金錢是問題所在。

引用:SPB,+有10分俾細佬打底。再扣門都可能機會

原帖由 heha2010 於 15-06-30 發表
SPB, 有10分俾細佬打底。再扣門都可能機會大啲,除非地點和金錢是問題所在。

...
如細佬表現真係好差?同細佬係咪龍b?

YTM is one of the best secondary school nets for boys. There are two Band 1 EMI boys' schools, WYK and SFXC. These two secondary schools have no feeder or affiliated primary schools and can provide sufficient S1 places for the boys in the school net. Hence, all Band 1 boys in YMTCPS can be guaranteed a place from either one of these two EMI schools.

錢不是問題,細佬兔B

ajfamily 發表於 15-6-30 18:56
我唔會為油天放棄SPB, 同時我亦不會太擔心弟弟考不上SPB, 未努力過點知唔得。但要比學費就是千真萬確的,如 ...
我自已都同意小孩在學生少一點差異的學校讀書是有好處

回覆:舊油vs St.Paul Boys

其實st.paul boy中學,好多學生諗住出國讀書,所以DSE成績一般。諗清楚喎~

朋友讀油天都好谷, 不知SPB 在此會不會好一點.

資優小朋友有時在谷的學校未必會發揮得好好, 我識得起碼6個gift 的讀官津, 只在中英數某一科好, 其它的科好差, 因為很多很固執, 不肯跟指示, 例如高小作文只寫幾個字交左等, 學校其實不會有想像中的支援, 有的中學入左二線直資, 因不想再谷.  

另外弟弟如果冇哥哥叻, 在油天會不會又會很辛苦, 值得考慮.

回覆 KikiDaddy 的帖子

有學兄是band1生,但派左信義,而另一位同樣成績就派SFX。他好傍惶,最後叩入顏寶玲。就算成績好也要看彩數!
‹ 上一主題|下一主題