用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油vs St.Paul Boys
樓主: gilgil39
go

舊油vs St.Paul Boys   [複製鏈接]

回覆 Nath 的帖子

我覺得有吸引力,但一頭家、兩個仔會多野考慮,十幾年學費,細佬係咪一間學校好d等等……

I would pick spb.  
Little brother if lucky enough to get in spb, then you only play p1 game 1 time but no more f1 game.
If elder son pick Yau Tin, then you need to play f1 game twice!  A big headache!
Of course, if 2 boys goes to spb will put big financial burden to family, then is a different story.

回覆 gilgil39 的帖子

SPB

回覆 Jane1983 的帖子

SPB 合條件係可以申請學費減免,另外亦有唔同類型既奬學金。不過若預計要外補幾科,就要計下條數可唔可以負擔。同埋細佬考時有得加分,入到機會又相對較易。其實,升中時2兄弟都唔一定會考到同一中學,到時行既路都唔會一樣。如果經濟許可,點解唔先安排好哥哥先呢?

Jane1983  都係ga  發表於 15-6-29 22:58

請問 SPB 有幾多%可以升中?

唔知多唔多人收到waiting call呢?

IVISTSE 發表於 15-6-29 22:58
請問 SPB 有幾多%可以升中?
聽校長話係合乎要求就上倒

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:gilgil39 的帖子

—般SEN支緩,津校比較好。但資優,你最好直接問用家!因為有D学校会—視同人,有D就有特别安排,不过如果有其他問題,学校点都要俾支缓

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:小曳人 的帖子

另,資優兒如果做到績優,完全唔需要擔心中学!家長如果咁早已發現其特質,又对学習表現有信心,油天啦!

恐龍家

引用:剛剛收到Spc+call+waiting,+開心但亦頭痛,

原帖由 gilgil39 於 15-06-29 發表
剛剛收到Spc call waiting, 開心但亦頭痛,因有細佬跟尾(資質一般),真心求意見怎選擇;吾比哥哥讀spc 好 ...
一定spc.  spc 課程比油天深,你看看spc 用家 "甘恩" 之前的分享吧!

spc 有中學backup, 你大仔績優的話六年後要去比st Paul college 更好的中学有難度嗎?當touchwood 都仲有st Paul college 做back up. 仲使諗?

弟弟考小一,spc 1st round 有10分加已有優勢。入到後兩兄弟不用煩升中,還是你想往後搏升中 x 2 ??

gilgil39 發表於 15-6-29 14:38
剛剛收到Spc call waiting, 開心但亦頭痛,因有細佬跟尾(資質一般),真心求意見怎選擇;吾比哥哥讀spc 好 ...
自己諗下呢幾個問題:

1. 小朋友升學, 係小朋友一個人既事, 定係一家人既事?

2. 如果話唔俾阿哥讀SPB對佢唔公平, 咁掉番轉諗, 阿哥入咗SPB, 但細佬日後一間都考唔到仲抽中寶校, 咁係邊個攞走佢可以讀油天既機會?

3. 兩個小朋友係唔同學校讀書, 家庭能配合到嗎?

4. 經濟有壓力嗎?

5. 如兩個小朋友係同一學校讀書, 有機會"被比較", 有呢方面既考慮嗎?

我會搵一個對"家庭"最合適既方案, 而唔係盲目追求公平, 況且, 呢個世界沒有絶對既公平, 對阿哥公平時可能對細佬唔公平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

講得好好。
這令我想到之前有家長問,應該將家裏所有資源比晒家姐交學費讀德望,亞妹抽到邊間讀邊間……後來睇回應,真係人人想法吾同,無對錯。

有能力、有運氣的哥哥,應吾應該幫無甘叻,亦吾知有無運的細路開路?真係 a million dollar question.

I have similar situation and I finally have given up SPC-PS offer and chosen a regional famous public school.
As I have 2 daughters after my elder son. Entering a public school will allow us trouble free in coming years. I don't need to push hard on my daughters and troublesome in choosing Kindergarten and also P1 interviews.
I would rather save the time and efforts to can enjoy family time and let them have a more relax early childhood.
I don't think it is a big loss to my elder son because he also now can enter a tier 1 primary school whose majority of graduates can go to Band 1 Secondary Schools. If we trust our kid's ability, I think he will be able to find a Secondary School not worse than SPC in the future.
I also think allowing my son to study in a public school with more variety of kids from different background can help him to build up a more all around personality and ability.
Of course, SPC has some advantages over other general public schools. e.g. A big and new campus, more resources in extra-curricular activities, higher % of post graduated teachers etc. However, at the end, SPC is still a very traditional school with traditional way of teaching and learning actually.

要舊油,可能會嬴少左(哥哥),但一定唔會輸(兩兄弟)。

要SPB,哥哥可能會嬴得好靚,但卻有可能會輸左細佬。呢個係高風險遊戲:
嬴左個大,但輸左頭家,值唔值呢?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-30 10:53
要舊油,可能會嬴少左(哥哥),但一定唔會輸(兩兄弟)。

要SPB,哥哥可能會嬴得好靚,但卻有可能會輸 ...

但如果哥哥知道SPB收佢,佢又想讀,但屋企唔比佢讀,哥哥會點諗?要小心處理!

好多謝大家比左咁多意見!呢個問題真係好頭痛,我真係諗到喊不過都會盡快同爸爸決定。歡迎大家繼續発表!

回覆:舊油vs St.Paul Boys

我會揀舊油:1,舊油世世代代也可世襲,兩兄弟將來的子女也受惠。2,慳番的學費可上其他資優増潤課程,如2兄弟都私小學費負擔不輕。3, 小朋友去到考中學的歲數,有冇書緣已經大致可以睇到,如天資好的舊油/SPB一樣可以裝備小朋友更上一層樓;如天資一般,讀Paul boys 小即使可升上Paul boys 中,夾硬上又是否好事?

引用:好多謝大家比左咁多意見!呢個問題真係好頭

原帖由 gilgil39 於 15-06-30 發表
好多謝大家比左咁多意見!呢個問題真係好頭痛,我真係諗到喊不過都會盡快同爸爸決定。歡迎大家繼續 ...
好現實的問題,唔理對邊個公平先,你afford得到嗎?

引用:Quote:原帖由+gilgil39+於+15-06-30+發表好

原帖由 Babyarsene 於 15-06-30 發表
好現實的問題,唔理對邊個公平先,你afford得到嗎?
我講錢

‹ 上一主題|下一主題