用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 入讀主流小一同CAC做智力測試結果證明書問題 ...
go

入讀主流小一同CAC做智力測試結果證明書問題 [複製鏈接]

想問A仔入讀主流小一,是否需要CAC做智力測試結果證明書?證明測試結果達到主流小一才可以報讀?.如果測試結果比較差.仍然想讀主流小一,點樣做好?
   1    0    0    0

CAC 評估完會有建議家長選擇什麼學校比小朋友, 如果評估結果智能是輕度/有限之間責界, 好多時會問下家長想不想先試主流, 又如果評估結果智能是有限或中下, 一般會提議你重讀K3,再 如果智能正常只有小許偏差, 會叫你直上主流.
相反, 如果誶估是輕,中,重度, 一般會提議讀特殊, 我認識一位家長, 佢同CAC講要先試主流, 咁CAC都一樣比佢去讀, 唔會阻止佢, 不過, 好似讀完小三, 家長又想轉返特殊, 就要排隊, 因為佢住果區無位, 咁呢樣家長就要自己諗下, 另外, 亦有人在輕度讀左一年, 轉出主流重讀小一都有, 呢D真係要睇小朋友能力

除非是嚴重智障,否則你可以堅持小朋友讀主流的。

thank you!--pocoyo123

想問下大家:
*我仔大約兩歲係CAC評估係a仔,係咪入小學前應該會有人通知我再做多一次評估㗎,佢到以家都無人通知我,点算,是否要自己打去約架,(佢如果唔係重讀左一年,已經升小一了)

但一直無人联絡我,点算好

回覆 Kimjj 的帖子

打去追啦, 以前我都會打去追, 因為每日都有人取消預約, 好多時可以捞攝到期

唔該你ar.我明天打去

如不能在自行派位前約到期做評估, 家長都應自己先搵合適小學先, 評估中心評估完都係比個建議你, 你不接受也可堅持自己意見, 最緊要是家長應該最明白自己小孩的能力, 從而知道應可比什麼學校小朋友是最好.
本人覺得評估中心的評估是比較粗略性, 當然, 佢做的是根據國際標準, 但亦有小許偏差, 像小兒情況, 第一次2歲評估是自傾, 第二次4歲再評是自閉, 第三次5歲半評智能有限, 不過, 我覺得第三次評估是有些因素令小兒的評估結果稍低, 最後, 我選了一間比較谷和傳統學校, 在二年級時學校心理學家再做了一次評估, 小兒這次評估已沒有自閉徵狀, 智能正常, 沒有讀寫障礙, 現在佢和一般小朋友沒有分別, 成績亦能在全級中位, 當然, 評估中心的醫生同我講, 好像小兒咁, 佢怎樣努力也只可由有限提升到正常, 絕不能去到資優.....(其實, 去到正常已經開心到死, 邊有咁貪心仲想去到咁高), 反之, 如果評出來是中,或嚴重智障, 就算很努力., 智能都不會有好大改變, 基於佢本身的學習吸收能力, 所以, 中至嚴重智障佢會提議入讀特殊, 等小孩可學習基本自理, 生存技能.

我仔兩歲時做嘅評估簡直是糟糕透了~自顧自玩玩具~完全無望過医生一眼~仲係医生房入面推住個座煑飯仔爐當車仔推~最後医生評估佢有自閉症~但完全無講佢係咩程度~所以我都唔知有分輕,中,重幾個等级~

回覆 pocoyo123 的帖子

我好多謝你講咗咁多嘅我知~但我有d嘢想問你~你有無比你小朋友打小一嗰支預防針呀?

太細一般會寫自閉傾向, 到左大D先可確診,可能你小朋友完全無同醫生接觸溝通, 而比左個自閉証佢. 而(智能=智商)評估就最小五歲以上先準確,.

小兒所有針都有打, 連政府無既我都有去私家打, 小兒亦無做任何特別另類療法.

我覺得小兒之進步最好是上了一年ABA地板時間, 之後上一年RDI訓練, 這兩年好明顯地將他由另一個世界帶回現實, 好感激當年教導佢的導師

回覆 pocoyo123 的帖子

你所講嘅ABA同RDI係邊到有得上同点揾到呀?我都好希望我仔有大d嘅進步~(好羨慕你仔咁叻)

我在協X做訓練, 不過, 是要排都相當多人排隊,但已經是幾年前的事, 你最好再UPDATE下.
不過, 訓練不是每個人也一樣進度, 有時都講運氣和遇不遇到一個好導師,祝你好運
‹ 上一主題|下一主題