用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請問正讀培僑若小三小朋友的媽媽,小朋友的英文程度如何 ...
go

請問正讀培僑若小三小朋友的媽媽,小朋友的英文程度如何?

小朋友可以與外國人流利溝通嗎?
書寫好嗎?

我現在有間很谷的傳統私校及培橋選擇,因為培僑是中文小學,可分享下小朋友在學校而吸收的英文程度嗎? 求求分享。

引用:我現在有間很谷的傳統私校及培橋選擇,因為

原帖由 JJJSH 於 15-06-29 發表
我現在有間很谷的傳統私校及培橋選擇,因為培僑是中文小學,可分享下小朋友在學校而吸收的英文程度嗎? 求求 ...
你上學校網頁,click入「學校生活」,睇睇the story of us trailer,自己做評價。

媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

我同你的情况一样,阿仔聖若瑟和培侨都收佐,我都唔知选边间好。

回覆:請問正讀培僑若小三小朋友的媽媽,小朋友的英文程度如何?

聖約瑟係英文小學,一定水平高,但培僑普通話都很好,睇下你想點

你選擇了培僑嗎?
培僑的英語水平跟傳統谷私校低很多嗎?
我女讀傳統谷私幼,英文聽及講都無問題,老師話她容易被分心,怕她MOUN車邊繼續讀傳統谷私小會好辛苦,但轉培僑中文小學,英文水平下降。
可分享一下嗎? 謝謝

回覆 JJJSH 的帖子

培僑的英語水平跟傳統谷私校低很多嗎? <-- 可能舉例那一間是傳統谷私校?

幼稚園同小學唔同, 真正英文好的小學(我估你想要接近native)那種, 只有國際學校能做到. 名校如德望, 都唔會令小朋友變native 程度. 始終香港就係香港, 要考香港既試...

回覆 teambuilder 的帖子

you are right, Good Hope also cannot make a gal to be native english speaker.

回覆 YY(芝芝媽咪) 的帖子

Thanks

樓主, 你咁強調培僑係中文小學, 又擔心英文程度底, 到底你考前有無了解過學校? 有無參觀過 OPEN DAY? 有沒有看過英文科課程? 有沒有看過學生作品?

但轉培僑中文小學,英文水平下降 --> 其實乜野叫做英文程度高, 又乜野叫做英文程度低呢? 而且我們是培僑書院, 不是培僑中文小學, 所以樓主其實你係講和問緊邊間培僑?

我個人很欣賞英文科的課程, 學的東西很生活化, 不像傳統學校的英文. 同學們都不怕用英語交談而且他們的英文都不是死背難背出來的. 至於水平高或不高, 我相信由閣下自己去學校了解好過在 BK 問啦!

回覆:海豚仔 的帖子

我都好同意你所講,英文水平要點先叫好?點叫吾好,每個人把尺都吾同,家長最好自己了解下學校的具體情況是否如心目中咁樣!你自己最著意是那方面?讀、寫、講、聽、grammar?

Yes, you are right. I did not well study about the english standard of Pui Kiu College. I apply and register this school for my daughter due to I love the teaching method and the head master's work. Therefore, I am so happy to get the offer of Pui Kiu.
Just recently I got a call waiting from a traditional school, which students are well taught to have good english standard. Therefore, I try to ask for the opinions and comments here.

And totally agree. It is really difficult to define good or bad.

呢個係最近一個英文作文比賽嘅網上結果,三甲有一位拔萃女小學學生,一個培僑學生,一位SFA 學生。培僑另外仲有其他學生有優異獎。

Can't call it bad, right?

回覆:A-Mum 的帖子

呢個英文寫作比賽,學校每級只推薦2至3人參加,而每級都有培僑學生獲獎!之前有家長分享過,學生寫作能力普通,但現在證明培僑學生的英文寫作能力,相比之前進步不少!

回覆:JJJSH 的帖子

培僑的英文敎法跟international school好似,以module敎,沒有傳統的課本,以story telling, brainstorming, group discussion 來敎,小兒二年級,很喜歡英文科,已經睇chapter books,一點也不怕用英文同外國人對話,每個module的presentation都唔需要我敎佢點present! 而中文也很好,普通話超勁!

Joycemom 發表於 15-6-29 18:52
呢個英文寫作比賽,學校每級只推薦2至3人參加,而每級都有培僑學生獲獎!之前有家長分享過,學生寫作能力普 ...
我個小朋友話,小六英文跳班的同學獲推薦參加另一個英作比賽,比較多國際學生參加的,所以其實呢個比較 local 嘅比賽,已經唔係派緊英文最叻嘅同學去。
我自己個小朋友,作文係四年班先開始有明顯進步,低班打好根基,高班就有收成

引用:Quote:Joycemom+發表於+15-6-29+18:52+呢個

原帖由 A-Mum 於 15-06-29 發表
我個小朋友話,小六英文跳班的同學獲推薦參加另一個英作比賽,比較多國際學生參加的,所以其實呢個比較 loc ...
原來6+班參加另外一個比賽!我都覺得培僑嘅英文課程幾好,初小在課堂上有很多寫作機會,令小朋友掌握英語嘅運用,漸漸增強寫作能力!高小開始真係收成期!

引用:你選擇了培僑嗎?培僑的英語水平跟傳統谷私

原帖由 JJJSH 於 15-06-29 發表
你選擇了培僑嗎?
培僑的英語水平跟傳統谷私校低很多嗎?
我女讀傳統谷私幼,英文聽及講都無問題,老師話她容 ...
聽閣下描述,令千金之英語能力亦不是單靠幼兒園教授,而是家長付出了不少心血,能脱穎而出,取得培僑一席位,可見一班; 放心,培僑教授英語非常有彈性,老師亦會因應小朋友英語水平高低,而提供不同程度協助,因材施教,絕不埋沒小朋友才華; 學生是學校重要資產,不會輕易浪費,名校之所以成為名校,不在於學校而在於學生素質; 直資學校之產生,正正就是為了打破教處壟斷,提早小一拔尖,打造另類名校,愉快勤快上學,中世薈萃,培育出類拔萃之新生代!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

Thank you for sharing, it is really helpful.