用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求推介醫生
go

求推介醫生 [複製鏈接]

係呢度睇左好多篇文,個心突然好驚,吖仔2.2歲,好似有70%中左,想穩個醫生做個評估,求推介!
   1    0    0    0

回覆 sammy416 的帖子

快D打電話返健康院同姑娘約期,看看小朋友是否要見健康院醫生。

過左2歳應該懂用手指指想要的嘢。

回覆:sammy416 的帖子

我上個月帶咗個囝睇,我覺得好好,有意我可pm你

回覆:求推介醫生

Step評估一兩星期有位

我去左sylvia doo 兒科醫生評估。 協康之類都有,不過唔知洗唔洗排。好在無等健康院refer

引用:我去左sylvia+doo+兒科醫生評估。+協康之類

原帖由 daibolam 於 15-06-30 發表
我去左sylvia doo 兒科醫生評估。 協康之類都有,不過唔知洗唔洗排。好在無等健康院refer

...
要點預約?

引用:我去左sylvia+doo+兒科醫生評估。+協康之類

...
收費如何

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-06-30+發表我

原帖由 sammy416 於 15-06-30 發表
收費如何
你打去問丫。 杜蘊瑜醫生。
另外好似好多機構都有,記住搵個可以refer 去排隊政府服務。錢預4k-9k

協康。耀能。建基。 領思。step。 等都有

請問最早bb幾大可以帶佢做评估?

引用:回覆+sammy416+的帖子 快D打電話返健康院

原帖由 T96 於 15-06-29 發表

快D打電話返健康院同姑娘約期,看看小朋友是否要見健康院醫生。
2個月前距2歲翻健康院左2歲發展,當時距又眼訓又唔合作,所以姑娘再約左7/7翻去,我又明天約左 杜蘊瑜醫生做評估,妳覺得我先去 杜蘊瑜醫生做左評估先定等翻去健康院見姑娘先好?我怕到時健康院見完姑娘又話排期見醫生,萬一吖仔真係咁米拖慢曬距噶治療

引用:Quote:原帖由+sammy416+於+15-06-30+發表收

你打去問丫。 杜蘊瑜醫生。
另外好似好多機構都有,記住搵個可以refer 去排隊政府服務。錢預4k-9k

...
2 個月前距2歲翻健康院做左2歲發展,當時距又眼訓又唔合作,所以姑娘再約左7/7翻去,我又明天約左 杜蘊瑜醫生做評估,妳覺得我先去 杜蘊瑜醫生做左評估先定等翻去健康院見姑娘先好?我怕到時健康院見完姑娘又話排期見醫生,萬一吖仔真係咁米拖慢曬距噶治療

其實健康院姑娘評估左小朋友太多遲緩就立即安排見健康院醫生,醫生見完小朋友再決定是否轉介CAC評估or繼續返健康院觀察。

引用:回覆+sammy416+的帖子 其實健康院姑娘評估

原帖由 T96 於 15-07-02 發表

其實健康院姑娘評估左小朋友太多遲緩就立即安排見健康院醫生,醫生見完小朋友再決定 ...
咁我係米等見左健康院先?

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-06-30+發表你

原帖由 sammy416 於 15-07-02 發表
2 個月前距2歲翻健康院做左2歲發展,當時距又眼訓又唔合作,所以姑娘再約左7/7翻去,我又明天約左 杜蘊瑜醫 ...
我囡囡中左90%。。 你囡有咩徵狀?如果無事就去健康院啦。 如果有事就去私家斷左症先囉。

健康院要去,等姑娘監察小孩遲緩是否很多,是否需要見健康院醫生,再轉介到CAC 評估中心的醫生,由醫生決定小孩是否需要排I/E/S位。
私人評估可自行決定。

‹ 上一主題|下一主題