用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點安排最好呢?
go

點安排最好呢?

回覆:點安排最好呢?

本人覺得學校補習有限,一定要出去讀專科班。

回覆:donaldduckduck 的帖子

回覆:點安排最好呢

首先小朋友本身有無讀障或是學校課程太深,先係外面揾好口碑的補習班補習,如果成績好轉,向學校申請唔補輔導班,除了全級補課是無得推。

很多學校功課輔導班都只是會有老師看守學生做家課而已,作用不太!若小朋友中英文主科都不合格,找人私補好d!

引用:很多學校功課輔導班都只是會有老師看守學生

原帖由 MM1155 於 15-06-28 發表
很多學校功課輔導班都只是會有老師看守學生做家課而已,作用不太!若小朋友中英文主科都不合格,找人私補好 ...
有朋友是在功輔班做兼職的,本身只是家庭主婦,責任是睇住小朋友做功課,並明言既然功課會交比老師改,佢地係唔會比任何意見小朋友,免得同老師的教學有出入。

回覆:點安排最好呢?

中英文唔合格,學校唔俾留班?

中英不合格,所有課外都要停。放假都勁補習。
否則入定B3學校。

醒目開學勳章 王國長老

兩科主科唔合格, 換轉係我會停左課外活動, 調配時間搵專科單對單補.

一般出面功輔班你唔好望會睇到教到咁多野, 做得晒功課返屋企已經偷笑, 要針對弱項只有專補.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

引用:仔今年升五年級,星期一至五已有功輔班,但星

原帖由 garyleung 於 15-06-28 發表
仔今年升五年級,星期一至五已有功輔班,但星期一三學校補英數,一個月有一次星期六回校補中英數,逢二學小提琴 ...

高小課程會一年年深,小四已經兩科主科唔合格,小五更深又要呈分升中就更加難攪,如果其他科都弱,一係留班打番好個底先,一係停晒課外活動轉專科補習,勤力d去追,否則升上去都係讀b3,小朋友都會失自信。

其實樓主應該先找出小朋友問題所在, 才針對問題, 想出解決方法.

個人意見是不停補習未必可以解決問題, 有可能令佢更加有壓力!  樓主是在職人士 OR 家庭主婦?

wpwong  我認同  發表於 15-7-3 09:49
Pandalok  agreed  發表於 15-7-2 10:53

回覆:moniquechoy 的帖子

回覆 garyleung 的帖子

中文都有得補的.

回覆:garyleung 的帖子

中文可以補,現在趨勢小朋友的中文分數低於英文大有人在。中文都有文法,只是以前的出題方法太搬字過紙、家長以為是中國人讀中文無難度,其實是大錯特錯

delete

delete

回覆 pollyoi217 的帖子

agree 呀!