用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小朋友閱讀英文書
樓主: cherry_chow
go

小朋友閱讀英文書 [複製鏈接]

回覆:kenmaison 的帖子

青田我自己會讀和我會讀都睇咗好多,基本都可以嘅。

現在試借不同類型,睇下邊種最有興趣,始終小學中文難好多,要加把勁先追到

引用:回覆+cherry_chow+的帖子 我女剛相反,现

原帖由 dtung 於 15-07-23 發表
回覆 cherry_chow 的帖子

我女剛相反,现在看topsy and tim請問三歲看咩中文書好?
莎莎或亮亮系列?

You can get a set of books to help them read.  Once they are confident, they will have interest.
Check this out.
https://www.youtube.com/watch?v=xdz3PdVDs-Y

引用:回覆+cherry_chow+的帖子 You+can+get+a+s

原帖由 sy1212 於 15-11-17 發表

You can get a set of books to help them read.  Once they are confident, the ...
有冇爸爸媽媽買過這套guide? 有用嗎?

阿仔二年級,中文睇小乒閱讀系列
英文睇39 tree house 同A-Z myterious

情況一樣,喜英惡中,難搞

我囡K3 ORT可睇到stage 9
中文都鐘意 但無英文咁投入
我自己另外做中文字表佢學詞語 依家大概識1000字詞
老實講 中文圖書比較難搵 我都好想比亞囡睇系列形中文圖書

回覆:小朋友閱讀英文書

可考慮睇英文卡通片

我之前幫仔仔做左一本用他名字做主角的英文故事書叫“”The power of name,發現投入感大好多,成日自己指手畫腳講自己講故事,不妨一試,最近做緊半價250蚊

我女現在小二都是抗拒英文書, 超級愛中文書。我都十分之頭痛。
這兩年來已經每晚伴讀2本英文故事書(其中1本會是ORT,因佢特別鐘意睇magic key) 全伴讀又試過, 輪流我和她每人一頁又試過, 她全部讀晒都試過。 我已買左好多佢有興趣的書(Eg: Rainbow Magic彩圖版, DK出版Lego friends系列, Fancy Nancy, Winnie the witch彩圖等)   但除了每晚規定的半小時story time之外, 其餘時間他只會睇中文書。Magic tree house我買了雙語版, 但佢只係不停重覆睇中文版。英文書只睇圖....點算好呢?我能怎樣幫助佢呢?

200904  我兩個女都喜中文,同你一樣。  發表於 16-8-3 10:40

醒目開學勳章 王國長老

kimbeeyu 發表於 16-4-13 08:01
我女現在小二都是抗拒英文書, 超級愛中文書。我都十分之頭痛。
這兩年來已經每晚伴讀2本英文故事書(其中1本 ...

有冇問佢點解唔鍾意?會唔會覺得故事唔吸引或者英文太深唔明?我女小三,佢母語係英文,上年小二時都冇興趣讀Rainbow Magic,到而家都唔鍾意Magic Tree House,Fancy Nancy睇到厭話唔睇,佢睇晒Heidi Heckelbeck同Thea Stilton(因為太少書,所以都睇埋Geronimo Stilton),為咗令佢鍾意睇書,我由得佢睇漫畫同卡通片。

我仔唔鍾意睇書,佢唔係文字人,但睇影像佢好記得,於是我又係由得佢睇漫畫同卡通片,今年因為同學個個都睇一套書Amulet chapter book,佢要求我同佢去圖書館借,一借借晒7本,兩日睇完。同樣地,佢鍾意Lego Ninjago,於是會睇書。

試下問個女唔鍾意睇嘅原因,或者俾D有多D圖嘅書佢睇先。

引用:我女現在小二都是抗拒英文書,+超級愛中文書

原帖由 kimbeeyu 於 16-04-14 發表
其實我揀書盡量都唔會買揀雙語書, 雖然好似抵D, 但小朋友會偏响睇自己鍾意睇的語言

kimbeeyu 發表於 16-4-14 00:01
大部份人都是取易捨難,我都唔會揀雙語版。首先我會問讀完明唔明個故事講乜,如不太明可退一步找些lower reading level 的書,甚至第一次看時用中文口語講個故事先。另外留意一下她朗讀時有冇什麼困難。

謝謝你們的意見。
我女兒之前講過話覺得英文好難,又唔識解, 相反中文容易好多。 我就解釋俾女知, 中文你都不是每個字識晒點解, 有時都係估估下, 英文都一樣不用識晒點解, 照上文下理估估下一樣得, 但佢就是不願意睇英文字。
就算我俾每頁得1-2句好簡單句子的書佢, 佢(例如I can read公主系列Level 1 or 2) , 亦投其所好買佢最有興趣的彩圖女仔書, 但都只局限睇圖畫。
究竟Story time我應該點伴讀好呢?佢最想當然是聽我讀晒, 叫親佢讀佢都會不太情願地讀。究竟怎樣才能夠令佢對英文書會好似睇睇中文書一樣咁熱情呢?

回覆:MrBeast 的帖子

好。我試下先用中文解釋一次先。謝謝你!

kimbeeyu 發表於 16-4-14 17:43
好。我試下先用中文解釋一次先。謝謝你!
這方法是當年kg校長教我的,主要是要引起小朋友對個故事的興趣,所以首先用口語講故事咁講一次(初初唔慣都唔易),之後再用英文讀,ort 是套好書,不過有老師朋友提過大英化,未必個個get 到。usborne 都很好,故事有趣公仔又得意,唔知小二生受唔受,但一試無防

醒目開學勳章 王國長老

kimbeeyu 發表於 16-4-14 01:05
謝謝你們的意見。
我女兒之前講過話覺得英文好難,又唔識解, 相反中文容易好多。 我就解釋俾女知, 中文你都 ...
有冇試過輪流讀?你讀兩句,佢讀一句,好過你讀晒。最初揀D圖畫多字較少,之後揀D多少少字,但一版唔係太多果D,15分鐘睇完嘅,每日15分鐘唔多,但起碼有習慣睇嘛。

醒目開學勳章 王國長老

介紹呢個系列Mr. Putter & Tabby,講個老人家同隻貓,程度係K至2,有深有淺,故事唔算好長,一頁唔會多過5行字,字唔係好深,故事都幾有趣,我對仔女最初係我讀佢地聽,後來叫哥哥讀俾妹妹聽,之後兩兄妹輪流一人讀一句,我唔知香港圖書館搵唔搵到。

fasic88    發表於 16-8-3 14:01

kimbeeyu 發表於 16-4-14 17:05
謝謝你們的意見。
我女兒之前講過話覺得英文好難,又唔識解, 相反中文容易好多。 我就解釋俾女知, 中文你都 ...
我女同你女相反, 佢覺得中文好難(事實上真係), 所以佢偏向鍾意睇英文書, 以前佢會拒絶睇中文書, 但慢慢我會加一本, 兩本比佢睇. 英文書我女會好主動話自己讀, 但中文書我會伴讀比佢, 唔會叫佢讀比我聽, 因為你一叫佢讀, 佢覺得難, 有壓力, 就會更加抗拒睇.
我自己覺得, 唔好心急叫佢自己睇書, 即使佢已有能力自己睇, 都要加插小小伴讀. 我以前會push 我大女自行睇書, 但去到小學, 就會發覺佢閱讀理解有點弱, 所以到細女, 我一定會繼續伴讀, 尤其是中文.
‹ 上一主題|下一主題