用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油基vs平兆
樓主: vincenthkg
go

油基vs平兆 [複製鏈接]

原來如此明晒

補充,而家睇升中派位係睇2012至2014,果界學生係2008/09年入學,根據小學推行小班應為2009/10學年,即黎緊呢界,7月放榜就知小班變成點,但講返基法,因08/09學年都係大班,所以升中都係小強強啲

唔係好明,大班同小班升中有咩關係

關係就係講考band1中學有幾多%,平兆50幾%,而基法30至42%,如果小班,咁份母細啲,除出黎%咪高啲

回覆:油基vs平兆

30-42%係基顯

回覆:^曾小姐^ 的帖子

平兆係咪派得好過德兆(係無咁多參與校際比賽比較下)?其實平兆跟德兆課程差不多,只是欠缺課外活動/校際比賽?

小兔~阿比 發表於 15-6-30 05:05
關係就係講考band1中學有幾多%,平兆50幾%,而基法30至42%,如果小班,咁份母細啲,除出黎%咪高啲 ...
你似乎唔明白升中學生既Banding係點計出嚟.

簡單D講, 每間小學既學生Banding分配係按比例分配, 唔係人數.
假設上年有150畢業, 頭60人屬於B1, 比例約40%. 今年只有120人, 但B1係唔會有60人, 只會按比例得番48人左右

所以大班小班係唔會直接影響Banding比例

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:唔係好明,大班同小班升中有咩關係

原帖由 hellolo 於 15-06-30 發表
唔係好明,大班同小班升中有咩關係
無直接關係,不過小班教學成效應該會大少少,咁可能到時升中派位又會好少少。

回覆 hkpapa852 的帖子

我不是不明白,我理解左另一個人質疑用左大班既學生人數黎做份母除,佢認為基法條數計錯,我當然明白指40%band1,150人就有60人band1,120人就有48人拉,可能我表達得比較亂,而我解釋返俾佢聽果年係大班,無佢所想拎錯data呢方面既問題

小兔~阿比 發表於 15-6-30 11:02
回覆 hkpapa852 的帖子

我不是不明白,我理解左另一個人質疑用左大班既學生人數黎做份母除,佢認為基法條 ...
我只會好簡單回應, 對數字有質疑就唔該提供你有既"真實"數據資料等大家去計下, 無既話咁你憑咩去質疑? 直覺? 錯覺? 定幻覺?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好多人都話我講野同唸野跳step,我都係講得再清楚啲,因有1個留言話油基法係小班,我就引申到佢質疑計banding條數是否用錯大班既data黎計,使計出結果差左,我就講出事實上年畢業係大班,唔存在數據出錯law,之後有人問大細班有乜分別,我就講返上面果個質疑會令到條數有轉變。我咁講,你地唔知明唔明

小兔~阿比 發表於 15-6-30 11:11
好多人都話我講野同唸野跳step,我都係講得再清楚啲,因有1個留言話油基法係小班,我就引申到佢質疑計bandin ...
一句就夠: 叫佢自己去查下小六有幾多畢業生

質疑人永遠係一件好易既事, 尤其係唔做功課既質疑.

對於D唔做功課既隨口質疑, 抱歉我唔會對佢客氣

對不起,令到大家唔開心,我不是質疑只是唔知,一直以為是小班,亦最近不知在哪看過一個表,今年小一大班,小二到六都是小班,所以不知道之前係大班,希望大家唔好唔開心,亦不要見怪

回覆:vincenthkg 的帖子

我去年走訪過48網的派校成績,最好係德兆,聖馬太,平兆跟住。基法略勝基顯一d啦。

查實我都好似好心做壞事咁,我都唔應該用"質疑"呢個字,誤會會唔會好啲,查實好小事

多謝你見諒,真係一直一直以為係小班,亦唔知係邊到找到以前係大班資料,所以先以為有錯,冇心的,不過我見大家好似有火,都係我唔好

引用:平兆係咪派得好過德兆(係無咁多參與校際比

原帖由 minisukiyaki 於 15-06-30 發表
平兆係咪派得好過德兆(係無咁多參與校際比賽比較下)?其實平兆跟德兆課程差不多,只是欠缺課外活動/校際 ...
有無家長可以分享一下?

平兆成績水平一向高過德兆
‹ 上一主題|下一主題