用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幫家教會買書......請各位提供心得及好意見! ...
go

幫家教會買書......請各位提供心得及好意見! [複製鏈接]

幫家教會買書......請各位提供心得及好意見!

我和另外兩位家長會在這星期內幫小女學校的家教會買書,目標是小一至小四的故事(中、英各半)讀本、科學類和手工美術等。我們有大約3萬元,希望能買400-500本左右。請各位提供心得及好意見吧!謝謝! :wink:

Re: 幫家教會買書......請各位提供心得及好意見!

科學類我極力推薦Magic School Bus,和它的中文版魔法校車,喜歡科學的小朋友一定鍾意。

Collin 寫道:
我和另外兩位家長會在這星期內幫小女學校的家教會買書,目標是小一至小四的故事(中、英各半)讀本、科學類和手工美術等。我們有大約3萬元,希望能買400-500本左右。請各位提供心得及好意見吧!謝謝! :wink:

可以去【好書分享】版睇下,有好多嫁   

HaoHao de Baba ... 皓 皓 的 爸 爸 ---------

你打去新雅,景行或者小樹苗呢類大型出版社,佢可以上倉揀,佢地唔會剩係賣自己出版的書,仲會有其他出版社的圖書供應。三萬蚊通常可以傾到七五折至八折。你住邊區,景行個倉響火炭,新雅個倉響"魚則"魚涌,小樹苗係北角。

請問是否需要大批購買才可上倉揀?
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

多謝各位回應!

有d限制:1. 不要簡體字書 2.不要新新雅,景行或者小樹苗呢類大型出版社,因為圖書館已經有許多。

我地暫時唸住用1/3左右既錢帶小朋友去dymocks或者page one自己揀,並餘2/3就找些特別的。

Tommy 寫道:
科學類我極力推薦Magic School Bus,和它的中文版魔法校車,喜歡科學的小朋友一定鍾意。
[size=medium]Magic School Bus已放入選購名單,謝謝!

有否其他推介???

我推薦一間響深水土步的宗教教育中心,佢地的書好多係自己出版,所以坊間比較少見,故事內容好適合小朋友,唔係剩係聖經故事,仲有好多發人深省的故事,之前我地學校搵佢做書展,其他家長都唔批書好好,小朋友好少睇到咁有意義的書。

I like 何紫's a lot.  I bought his set for my 6yr old niece.

Hi Collin,

I know the boss of Wanchai dymocks, may be can give you some discount.  Do you need the referal? pm to me.

gongonma

vitasoy:

請問可否告訴我深水土步的宗教教育中心的地址呢,我好有興趣去看一看.thanks.

minnie

vitasoy 寫道:
我推薦一間響深水土步的宗教教育中心,佢地的書好多係自己出版,所以坊間比較少見,故事內容好適合小朋友,唔係剩係聖經故事,仲有好多發人深省的故事,之前我地學校搵佢做書展,其他家長都唔批書好好,小朋友好少睇到咁有意義的書。

妳可以試下去長沙灣小小閱讀城到睇睇.
小小閱讀城Click Here

簽名被屏蔽

vitasoy 寫道:

vitasoy, 唔該哂!可否俾(或PM)個名或地址給我?

淑筠媽咪 寫道:
妳可以試下去長沙灣小小閱讀城到睇睇.
小小閱讀城Click Here

YES! 差點兒忘記了它!!!  THANK YOU!!!   

nn 寫道:
I like 何紫's a lot.  I bought his set for my 6yr old niece.

Woh! Your kid is great! Only 6 can read 何紫. My daughter is almost 8, but the chinese is .....   

Thanks for your suggestion!!!!

Tommyma 寫道:
My suggestion is Kiss X Kids in Causeway Bay.  I found there have many English children story books now have 50% discount.

I bought  some chapter books there such as:
- The Cam Jansen Adventure Series
- Horrible Harry in Room 2B
- Monster Manor
- Pixie Tricks
- The Secrets of Droon

And Ready to Read levels 1 to 3, Clifford,Little Miss, Little Mr.....

Tommyma,

Thank you! I'll go there and take a look!

個度d書真是唔錯.....
宗教教育中心
深水x巴域街45號 電話:27766514 問下.

Collin 寫道:
[quote]
vitasoy 寫道:

vitasoy, 唔該哂!可否俾(或PM)個名或地址給我? [/quote]

Have you try GC? They have a lot of books for different ages.

‹ 上一主題|下一主題