用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教: 珠心算/奧數/公文數
樓主: Goodway
go

請指教: 珠心算/奧數/公文數 [複製鏈接]

回覆:請指教: 珠心算/奧數/公文數

我對公文式過份操練不大認同

hkpapa852 發表於 15-6-29 09:57
Eye level 最大問題係唔能夠銜接香港學校既小學課程, 而且Eye level 係英數, 香港大多數小學都係中數, 學 ...

想請教公文同珠心算可以銜接香港學校既小學課程嗎? 我沒上過公文, 想了解下. 謝謝.

hkpapa852  相比之下係銜接會易D好D  發表於 15-6-29 11:02

引用:Quote:alvmarmami+發表於+15-6-27+22:56+Ey

原帖由 hkpapa852 於 15-06-29 發表
Eye level 最大問題係唔能夠銜接香港學校既小學課程, 而且Eye level 係英數, 香港大多數小學都係中數, 學 ...
朋友做老師的, 佢推薦小學讀數研, 我大女有讀過, 但做的數較淺學了三個月放棄因浪費時間, 呈分試都是我買補充練習加做課本題目, 到中學還可以過得去

依家細女升小, 我心思思想報奧數, 可知邊間好

FRUTIPS 發表於 15-6-29 11:03
朋友做老師的, 佢推薦小學讀數研, 我大女有讀過, 但做的數較淺學了三個月放棄因浪費時間, 呈分試都是我 ...
奧數我唔清礎, 但一般都幾貴. 所以暫時只係自己搵題目教

數研聽聞去番同小學同區個間先有用, 因為佢地會用番同區小學既水平嚟出題目
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

K1 開始讀公民, 而家升小一, 已經去到5,6 年級程度, 循序漸進幾好, 而且可以比佢習慣每日都有功課做. 但公民數以運算為主, 較少理解題目.

回覆:FRUTIPS 的帖子

補數數硏唔錯嘅,會針對學校課程,並會教解題。奧數我報高八斗。

回覆:Ryan_baba 的帖子

請問可否介紹珠心算上門老師

奧數對打好數底作用近乎零。奧數係
適合數底本身好好嘅人。

回覆:bubuG 的帖子

同意

仔仔依家返緊公文數,個人見解。k班時可以學公文數,幫助掌握數學運算之外,仲可以習慣每日有家課時間。
但始終數學係需要思考理解,公文數比較操數同死記,而且小學已經開始多功課。
我覺得上咗小學真係唔太適合學公文數。

‹ 上一主題|下一主題