用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統名校vs國際學校
樓主: aspirant99
go

傳統名校vs國際學校   [複製鏈接]

回覆:圓方 的帖子

我工作上都遇過不少本地名校畢業生, 學業成績出眾, 但在工作處事, 待人接物都較stubborn, 欠缺主動, 部份還總不覺得自己有問題需要改進。

引用:Quote:964000+發表於+15-6-27+16:45+樓主這

原帖由 圓方 於 15-06-27 發表
吓!去問啲對IS毫無認識毫無經驗嘅人,叫佢地點俾到啲1st hand experience給樓主呀!佢地點話到俾樓主聽IS ...
你錯了,任何事不能只聽一方。樓主更加應該去聽下local school家長的看法,正反立論,brain storm一下,如果發現他們對IS的反面看法是基於誤解,那樓主便更容易得出結論,但如果樓主認同他們某些看法,那樓主可能也不適合IS, 以免將來後悔。我相信成年人應有分析能力,不會聽下人説就信以為真吧。

回覆:傳統名校vs國際學校

樓主,我覺得你最實際是親自去認識一些IS讀書已長大了的小孩或他們的家長,看看感覺如何。至於你說叻吾叻,我覺得本地畢業也一樣很多叻人,不能一概而論,反而性格思維會有不同

其實好可能大家有所誤會,以為is 學生中文一定差。其實唔一定。esf 小學上去中學的學生都可以中文好。 視乎家長有幾重視。

有時,d人一聽國際學校就話吸毒無嘢學就係玩只係成日讚,你問佢地浪費時間,佢地英文都晤多講,日日睇無缐d師奶劇,得啖笑。
揀d外國abc Bbc 同鬼佬共事讀書幾年的人,教ls的is家長.
佢地意見先夠深度.

不過,好多IS的家長係公務員教大中小學,符合特區政府高官的做法。

我問左好多人,最精采的係讀乜都得,最緊要識人.

堅真

del.

bebemuimui 發表於 15-6-27 22:26
有時,d人一聽國際學校就話吸毒無嘢學就係玩只係成日讚,你問佢地浪費時間,佢地英文都晤多講,日日睇無缐d ...

del.

引用:我家有兩位孩子,一個就是esf+k1,k2十local

原帖由 samsam123321 於 15-06-27 發表
我家有兩位孩子,一個就是esf k1,k2十local k3十local 小學十esf 中學,另外一個就全esf, 我估我有足夠經驗 ...
可否講多些,分享多些,因你完全有足夠經驗比較到LS和IS的分別,來年囝囝也會讀ESF K1,多謝分享!

回覆:samsam123321 的帖子

其實現在有幾間local直資和私立學校在用國際學校的模式去教學,有部份有申請或已用國際的課程,基本上這些學校和國際學校分別不太,尤其是小學部份,但到中學就因為校外試的安排和成績及大學的選擇會影響家長的選擇,當然一間在IB考試能有超過20%學生拿到40分以上的學校多人爭。

如果想把子女交到這些local 或者國際學校,家長也要有心理準備,因為大部分小朋友會比較主動多發問,有自己的主見及見解,引至有些家長可能不適應覺得孩子不太聽話,但這是外國教育主要培訓小朋友自立的成果。

另外不管那一間國際學校,second language 一定是比較弱,因為一星期也只有三四堂,所以一定要補補這方面;我同學兩個仔都在ESF讀,一個上年畢業入了CU,另一個今年考IGCSE, 兩個在小學都有安排私人補中文,他們去到中學已在追看金庸小說,所以到考公開試拿到A*也不太難;知道有些家長會安排個小朋去上公民中文,這也是不錯的選擇。

如果對傳統名校沒有情意結,又想孩子英語打好基礎,當然國際學校是個好選擇,而且也可以在這兩三年看看自己的性格是否適合,因為父母基本不會太清楚孩子在學校學到什麼,有些比較緊張的父母變得比較擔心,但到學期尾孩子把一整年的工作紙拿回家看過後便知孩子原來在學校學會了那麼多新知識。

Moonlight819 發表於 15-6-27 23:25
可否講多些,分享多些,因你完全有足夠經驗比較到LS和IS的分別,來年囝囝也會讀ESF K1,多謝分享!

...
我個人唔認同小學生workload 要多。但本地老師自己都身不由己地要教深的東西。理念不同。最重要係性格倍養我覺得is 好好多。

當全港9x%學生,家長,老師都係local school系統裏面,出街問意見,一定唔buy IS(少數buy嘅已經變晒IS家長)。如果家長自己揸唔定主意,play safe,都係讀local school穩陣D。

引用:回覆+圓方+的帖子 順口問句,你覺得女拔和

原帖由 Jane1983 於 15-06-27 發表
回覆 圓方 的帖子

順口問句,你覺得女拔和St Paul Coed讀得叻的學生,會出現你講的local top student 問題 ...
人的經歷不是科學實驗,唔可以做control experience,不過,以我認識的Co-ed 既top students, 去咗外國top u 個D,個個都把孩子首先送到國際學校,然後往外國讀中學及大學,似乎全無乜人有興趣把他們的孩子送回母校的小學及中學!(另外有D嫁唔去既,真係冇得講)

回覆:oooray 的帖子

同意
香港LS教育係跟大隊 家長心態係要跟人
丫L係st Stephen girls 畢業 入到Stanford 都要跟大隊 等埋發叔
不過人多的路通常擠,內地初中生中文水平遠高於本地高中生,香港人要想如何為自己定位。

等埋發叔

回覆:4eyesDad 的帖子

其實,部分parents係醫生..
有research 講小朋友太stressful 會影響他日發展
ESF的畢業生我覺得幾balanced
LS男仔反而好多變成高登仔

回覆:oooray 的帖子

我buy IS但我選擇了LS。我有兩個小朋友友,IS成本對我太高了。要遲一點才行。唯有做好transition.  其實好難令好buy LS buy IS.  情形有㸃像LS那邊問SFA vs 求其一間津校。那邊人神化了local elite school.  只看DSE result.

回覆:4eyesDad 的帖子

我有相同感受。現在好想把小朋友送進超級名校的大多是小時候沒機會感受神校生活的。

回覆 4eyesDad 的帖子

認識幾個Spcc和女拔的舊生,都把小朋友送返母校,但吾係熟,吾知道小朋友讀成點。
自己有了小朋友,週圍望吓其他人怎樣raise仔女,如何為佢增值。不過人生無sliding door,無得話如果掉番轉行,會點點點……

引用:回覆+4eyesDad+的帖子 認識幾個Spcc和女拔

原帖由 Jane1983 於 15-06-28 發表
回覆 4eyesDad 的帖子

認識幾個Spcc和女拔的舊生,都把小朋友送返母校,但吾係熟,吾知道小朋友讀成點。
如果入到SPCC or DGS, 我一定入。唔適合至去IS.  

以SPCC 同DG 的水平,轉IS 未聽過有人失手。

回覆 picture 的帖子

要睇全套,整個求學過程和成長生活。我好朋友的女兒是升中考入女拔的,小小體藝特異功能。聽她父母說,每天都很忙,每科各式各樣的功課和quiz,很難有留白的時間。但另一個好友的同齡仔仔,在IS讀,一樣係忙,但生活快樂平衡好多,有時間、有心情發展看似無聊但有益的興趣。
‹ 上一主題|下一主題