用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統名校vs國際學校
樓主: aspirant99
go

傳統名校vs國際學校   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+圓方+於+15-6-27+10:08+編輯+\

原帖由 圓方 於 15-06-27 發表

除非未決定孩子將來走IS 或local,否則,在幼稚園想先讀local打 ...
我個女就係,讀了一年local K2 (我回流返香港,原本諗住一直讀local),果種幼稚園已經要填鴨式教勁多嘢的方式,根本打唔到任何基礎,我女完全唔記得學過乜,除非家長有心谷佢,否則都入唔到腦。反而喺IS的中文堂,佢學得唔多,但入到腦。

打基礎呢樣嘢,係咪真的適合喺幼稚園階段進行呢?

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-06-27+發表回

原帖由 4eyesDad 於 15-06-28 發表
人的經歷不是科學實驗,唔可以做control experience,不過,以我認識的Co-ed 既top students, 去咗外國top  ...
我小時候我有長輩可以引薦我去st paul co-ed, 佢仲極力游說我媽咪比我去讀,話嫌遠我可以住喺佢家, 但最後當然冇接受。

最近同呢位長輩傾開,我講笑話:當年你係咁叫我去st paul co-ed讀,你而家又唔叫我個女去讀嘅?佢回答:想叫佢去送死咩!

引用:我仔仔也有相同情況,兩年前開始學琴,他有

原帖由 Ryanpama 於 15-06-28 發表
我仔仔也有相同情況,兩年前開始學琴,他有興趣但不肯練琴,最後學了半年便停了。但一年前開始的常常自己作 ...
我女好enjoy學琴,練琴時佢只會自我陶醉亂彈,但叫佢唔好又唔肯,佢喜歡學,可能喜歡個老師啦。

yanange  that is still good, as long as it is self-motivated, not because of the certificate or exams!  發表於 15-11-20 15:58

回覆:傳統名校vs國際學校

IS家長講LS的壞處時,大部分都是針對LS的制度,教學模式,甚少係針對學生本身有問題,或睇唔起佢地(相反其實係同情佢地)。

反而好多LS家長,係直接批評IS學生的本質:頑皮、讀書不成,跟不上本地課程先要轉IS, 用錢買學位 ……

torunpoland  一針見血  發表於 15-6-30 23:54
Jane1983  確係  發表於 15-6-29 14:22
圓方  Exactly  發表於 15-6-29 14:18
‹ 上一主題|下一主題