用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶同鴨真你會點揀(請各位俾d意見) ...
go

李國寶同鴨真你會點揀(請各位俾d意見) [複製鏈接]

如果派位日,派到鴨真,咁李國寶同鴨真去邊間註冊好?
   1    0    0    0

鴨真,因我住南區見d女仔好乖唔洗錢的我會選鴨真

鴨真係BAND 2 C咋

鴨真,我見李國寶D學生麻麻地

回覆 hugub 的帖子

請問你見到學生麻麻地是指那一方面?

引用:鴨真,我見李國寶D學生麻麻地

原帖由 hugub 於 15-07-07 發表
鴨真,我見李國寶D學生麻麻地
我都想知是那方面麻麻?我一星期三天會到學校接仔放学,在學校裡和沿途我見D学生都幾乖的

回覆 caerion 的帖子

鴨脷洲真光書院是 band 2 中中的津校, 而李國寶是 band 1 全英直資中學 。所以兩間根本冇得比較。
要睇你想你的小孩會喜歡那一種語言讀書了﹗

親眼見...囡既條裙束到好短, 拍住拖講哂粗口因為太出位所以我睇睇邊間學校..再上網check埋校服.... 係李國寶

回覆:李國寶同鴨真你會點揀(請各位俾d意見)

我都有見讀女拔的拍拖, 在地鐵見二個華仁的講粗口, 唔通佢地校風都唔好?

引用:親眼見...囡既條裙束到好短,+拍住拖講哂粗

原帖由 hugub 於 15-07-09 發表
親眼見...囡既條裙束到好短, 拍住拖講哂粗口因為太出位所以我睇睇邊間學校..再上網check埋校服....  ...
我接左仔放学已一年,一星期去三天,我又未見過呢個情况喎!其實我建議若有興趣李國既家長,可到学校附近和学校門口看看,唔好人云亦云,眼見和感覺是最好的証明

我住果區, 成日見到女拔, LA 巴, 男拔等名校學生都係成班一齊講粗口啦﹗唔好以為住果區的學生係品格高尚唔講粗口, 到頭來米係一樣講, 所以不出為奇﹗其實時下的年青人和間間學校都有人講粗口, 睇你點睇﹗
所以不能看到個別學生講粗口, 就話這間學校唔好。

不喜勿插

我在油麻地親眼見既... 我唔排除係小部份...

回覆 hugub 的帖子

其實你我以前都讀過中學的, 果時D 學生米一樣穿短裙, 而且改得重短啦﹗果個年代的學生已開始講粗口啦﹗粗口 lee 家野不是而家有, 所以不能見到年青人講粗口就段定此校不好。不喜勿插

大家都希望幫版主選出好的學校給小朋友讀, 倒不如版主自行到兩間學校附近了解吧﹗

祝你選到一間心儀的中學給小孩讀﹗

如果大家認為講粗口和穿短裙唔影響校風, 咁我李國寶

我中學校長教過著住校服你就代表學校, 你做緊乜都代表學校.... 如果孩子粗言穢語我唔會覺得正常...

我就係想幫版主選出好學校所以才把我眼見事實講出...

引用:如果大家認為講粗口和穿短裙唔影響校風,+咁

原帖由 hugub 於 15-07-09 發表
如果大家認為講粗口和穿短裙唔影響校風, 咁我李國寶

我中學校長教過著住校服你就代表學校,  ...
老實說李國有呢些学生唔奇,每間学校都會有這些問題發生,名校也不例外,我相信不需小提大做,但我知這種学生,在校只是一小部份,因我在我呢年眼裡看,真是很小很小有你說的問題

引用:回覆+caerion+的帖子 鴨脷洲真光書院是+ba

原帖由 cclbaby 於 15-07-09 發表
回覆 caerion 的帖子

鴨脷洲真光書院是 band 2 中中的津校, 而李國寶是 band 1 全英直資中學 。所以兩間根 ...
李國寶唔係b1, 只屬b2

想知鴨真其實好嗎?我見的女仔都好有禮貌,有無真係讀緊,想知多啲

以公開試成績來說,李國寶一定好過鴨真。

以 2013 年的文憑試成績來說,

LEVEL 2 或以上成績的比率

中文

英文

數學

通識

鴨真

95%

99%

93%

100%

李國寶

96%

100%

100%

100%

兩間學校的表現相若

但李國寶可以顯示 LEVEL 4 或以上成績的比率,
大部份能高於全港的平均數
鴨真未能顯示相關的比率

所以李國寶的成績是較好的。

資料來源:
鴨真:http://www.hktlc.edu.hk/schinfo/plan/annual_report-1213.pdf (第 6 頁)
李國寶:http://www.hkmadavidli.edu.hk/do ... %202013%20final.pdf

但李國寶未能公佈 2014 年的文憑試詳細資料,
相信是表現不及 2013 年。
可參閱 http://www.hkmadavidli.edu.hk/do ... %202014%20final.pdf

-----------------------------------

鴨真的女仔是乖的,

學生整體行為表現給別人的印象,

一定好過李國寶,

但始終是 BAND 2 中學,
表現不及 BAND 1 的 大坑道的香港中學及油麻地的真光女書院,

回覆 dayday 的帖子

我個女讀緊....今年升中五啦!
我對哩間學校唯一唔滿意嘅係校社細D同舊D外,其他野都好好!
首先校裙一定無得改短, 因為係長衫
教學方便, 佢有2班英文班,而英文班內....中文科同中史科外,其他科都係用英文書....即係入到英文班=英中一樣.
我女就黎16歲啦!佢同爸爸出街仲會拖實爸爸,至於個人品德....佢D同學仔到我家,都會好有禮貌

回覆 QUINCY121HK 的帖子

多謝你的回覆,一直以來,心中很猶豫,困惑,聽到的回答心中舒服了。其他同學有鬥心嗎?一直都知真光女生很乖,我只擔心她們英語環境不夠
‹ 上一主題|下一主題