用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳幼稚園選擇
樓主: Streetboy
go

將軍澳幼稚園選擇 [複製鏈接]

引用:我仔今年都入讀坑口宣道全日班,這所幼稚園

原帖由 tszkingmama 於 15-09-11 發表
我仔今年都入讀坑口宣道全日班,這所幼稚園比我想像中好,因為無諗到學券幼稚園也可以提供每日net teacher ...
我本來都有宣道AM offer, 非常喜歡佢有 net. 但始終覚得校舍太細。最後揀左方王,因為覚得地方寛敞,光缐足,有音樂室,圖書館。而且保良局教學一直都有質素。

唯獨係冇net

引用:Quote:原帖由+tszkingmama+於+15-09-11+發

原帖由 Wonderlady 於 15-10-06 發表
我本來都有宣道AM offer, 非常喜歡佢有 net. 但始終覚得校舍太細。最後揀左方王,因為覚得地方寛敞,光缐足 ...
Me 2

引用:Quote:原帖由+leekassandra+於+15-09-11+發

原帖由 hailiepat 於 15-09-13 發表
I like boxhill too !!
阿囡讀緊n! 開左學冇耐,係屋企已經手指指成日唱歌!我最欣賞係,不論姨姨,老師, ...
我仔上年1月讀PN,今年K1,日日都好開心返學,PN時入學都未識講嘢、又易哭和扭計,但老師都好有愛心慢慢教,常用鼓勵的方法,佢返到屋企成日會拍手(成功做完一件事情)然後講good job,great,
well done,excellent,hurray,我之前有做家長義工,係活動見到小朋友都乖乖跟老師指示做

引用:Quote:原帖由+leekassandra+於+15-09-14+發

原帖由 sala222 於 15-10-06 發表
認同,林老師把聲好好聽,我小朋友之前P N grad ceremony,林老師lead唱中文歌,簡直一聽難忘。呢家仔仔K1 ...
林老師好nice,問過佢有関中文的教學,佢好熟PN至K3的課程進度,因我問埋k2、K3中文點教法、教咩,考小學的資料我都有問,嗰次同佢傾咗好耐,一一為我解答

引用:我推介調景嶺boxhill.+仔仔本來pn讀boxhill

原帖由 leekassandra 於 15-09-11 發表
我推介調景嶺boxhill. 仔仔本來pn讀boxhill,不過今年k1出左去北角某出名學劵學校就讀,上左2個星期開始唔想 ...
說得對,間間都係好學校,找到最適合的就是最好

引用:Quote:艾菊+發表於+15-9-11+18:55+少人選擇

原帖由 Streetboy 於 15-09-12 發表
明白, 國際學校多數happy school同貴
$4800差唔多啦!而家好多半日國際幼稚園都5千、6千學費啦!學之園、綠茵、翠恩都要咁貴啦

引用:Quote:leekassandra+發表於+15-9-11+13:26+

原帖由 Streetboy 於 15-09-11 發表
謝謝介紹, 呢間小d聽人講, 會否好谷同很多功課呢?
係Happy school,比較活動、教學氣氛輕鬆開心,做好多有創意的圖工、但教D嘢又唔係淺,比學券校深,亞仔PN下學期入學時仲未點講嘢,宜家K1都識聽&講多咗好多英文,A至Z嘅字母&phonics發音已識曬、中文都要認好多字,K1上學期的功課:每星期有中英文書各一本閱讀、一本中文線條簿、認字工作紙(填色、圈答案)、普通話書、home activity(英文親子遊戲)

我仔仔都係讀緊Boxhill PN班,同意咁多位用家的意見,返學返得好開心,放學返黎會唱歌仔,講下英文單字,學校英文語境好,小朋友吸收很快,校內活動又有趣味,仔仔很喜歡返學。

‹ 上一主題|下一主題