用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳幼稚園選擇
樓主: Streetboy
go

將軍澳幼稚園選擇 [複製鏈接]

回覆:Streetboy 的帖子

我覺得佢每月學費好似貴,但之後既學校活動都唔使特別再加錢。所以學校活動質素同學費比,我覺得可以。另外happy school唔等如academic 低,雖然比唔上傳統學校,但係我囝囝起學校教完rainbow會想睇屋企本兒童encyclopedia再去研究多d,我覺得係值得自己辛苦d.不過要重申,我小朋友鍾意多d personal touch, 所以boxhill 既approach 適合佢多d.

回覆 leekassandra 的帖子

謝謝詳述, 會去了解一下

引用:可正IS+GOOD,+HAPPY+SCHOOL,+大女K3,+細佬K

原帖由 angieip 於 15-09-07 發表
可正IS GOOD, HAPPY SCHOOL, 大女K3, 細佬K1
我都聽過其他媽媽推介可正,但佛教學校,有冇特別影響呢??

回覆:monkichi630 的帖子

可正幼稚園是由嗇色園主辦,是道教團體,同系有可風中學,可立中小學等十幾間。黃大仙廟就是他們只中一項「業務」,所以是有米機構。

除了教唱「黃大仙頌」及在黃大仙旦有額外假期,可正沒有任何宗教活動,教學內容亦不會涉及宗教。

回覆:sukudo 的帖子

http://www.sundaykiss.com/2015/03/31/%e5%b0%8b%e6%89%be%e6%9b%b4%e5%a4%9a%e5%8d%81%e5%85%ab%e5%8d%80%e3%80%8c%e9%9a%b1%e4%b8%96%e8%b3%aa%e5%84%aa%e3%80%8d%e5%ad%b8%e5%88%b8%e5%b9%bc%e7%a8%9a%e5%9c%92/2/

其實他出了本書,可到書局看看。

回覆:sukudo 的帖子

http://www.sundaykiss.com/2015/03/31/%e5%b0%8b%e6%89%be%e6%9b%b4%e5%a4%9a%e5%8d%81%e5%85%ab%e5%8d%80%e3%80%8c%e9%9a%b1%e4%b8%96%e8%b3%aa%e5%84%aa%e3%80%8d%e5%ad%b8%e5%88%b8%e5%b9%bc%e7%a8%9a%e5%9c%92/2/

其實他出了本書,可到書店看看。

引用:我推介調景嶺boxhill.+仔仔本來pn讀boxhill

原帖由 leekassandra 於 15-09-11 發表
我推介調景嶺boxhill. 仔仔本來pn讀boxhill,不過今年k1出左去北角某出名學劵學校就讀,上左2個星期開始唔想 ...
I like boxhill too !!
阿囡讀緊n! 開左學冇耐,係屋企已經手指指成日唱歌!我最欣賞係,不論姨姨,老師,校長都好nice 同好照顧小朋友!接放學時,見到D學生都乖,個個開心有禮貌!之前有諗過k1 轉走,而家開始想stay 番,想阿囡開開心心成長!學費五千二,但有兩個native 老師加一個中文老師睇一班,抵呀!教學內容豐富,每星期有兩本書派回家睇,好好!

回覆:hailiepat 的帖子

應該有2個中文老師rotate, 一個教廣東話中文,一個話普通話。都廣東話老師把聲好好聽。

回覆:Streetboy 的帖子

Boxhill tko 10月10日有open day, 有時間可了解一下。

leekassandra 發表於 15-9-14 09:49
Boxhill tko 10月10日有open day, 有時間可了解一下。
咁啱學之園同日都有open day, 可以一次睇哂兩間

Blueso 發表於 15-8-4 10:03
去基博面試時,校長及老師都有愛心,X 2 ~
PN this year ~

請問開左學幾星期覺得基博OK嗎?因為上次有PN offer但放棄左....今年K1都想報返呢間~

引用:Quote:leekassandra+發表於+15-9-14+09:49+

原帖由 Streetboy 於 15-09-14 發表
咁啱學之園同日都有open day, 可以一次睇哂兩間
請問open day 係咪直接去定要報名

回覆 kayleyleung23 的帖子

不用報名, 上佢地網頁留意開放時間

引用:回覆+kayleyleung23+的帖子 不用報名,+上

原帖由 Streetboy 於 15-09-21 發表
回覆 kayleyleung23 的帖子

不用報名, 上佢地網頁留意開放時間
Ic, thx

回覆:wendy_729 的帖子

回覆:hailiepat 的帖子

請問boxhill學費五千二是全日班?

引用:請問boxhill學費五千二是全日班? +

原帖由 PurinBB 於 15-09-30 發表
請問boxhill學費五千二是全日班?
半日

回覆:PurinBB 的帖子

K1 HKD4800 半日。想提一點,K1多左mandarin 堂,囝囝都有番黎講少少mandarin.

引用:應該有2個中文老師rotate,+一個教廣東話中

原帖由 leekassandra 於 15-09-14 發表
應該有2個中文老師rotate, 一個教廣東話中文,一個話普通話。都廣東話老師把聲好好聽。

...
認同,林老師把聲好好聽,我小朋友之前P N grad ceremony,林老師lead唱中文歌,簡直一聽難忘。呢家仔仔K1,日日都返得好開心。

‹ 上一主題|下一主題