用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳幼稚園選擇
樓主: Streetboy
go

將軍澳幼稚園選擇 [複製鏈接]

回覆:Streetboy 的帖子

本人覺得宣道不錯,每天有net 英文堂,課外活動又多,而且全日班都在學校完成功課,家長只需回家檢查吓。用專題教學模式。暫時感覺非常不錯。

引用:本人覺得宣道不錯,每天有net+英文堂,課外

原帖由 winwin1122 於 15-09-06 發表
本人覺得宣道不錯,每天有net 英文堂,課外活動又多,而且全日班都在學校完成功課,家長只需回家檢查吓。用 ...
請問係宣道茵怡還是裕明苑宣道幼稚??

回覆:monkichi630 的帖子

宣道幼稚園先有全日制

winwin1122 發表於 15-9-6 22:37
本人覺得宣道不錯,每天有net 英文堂,課外活動又多,而且全日班都在學校完成功課,家長只需回家檢查吓。用 ...
昨天去左報名了, 聽你咁講真係唔錯, 希望佢地收細B啦, 我女13年11月BB

大家知唔知基督教崇真會美善幼稚園好唔好?

引用:Quote:winwin1122+發表於+15-9-6+22:37+本

原帖由 Streetboy 於 15-09-09 發表
昨天去左報名了, 聽你咁講真係唔錯, 希望佢地收細B啦, 我女13年11月BB
祝你成功💪
補充吓,而且係每日都有普通話堂

引用:Quote:原帖由+Streetboy+於+15-09-09+發表

原帖由 winwin1122 於 15-09-09 發表
祝你成功💪
邊間宣道?

引用:Quote:原帖由+winwin1122+於+15-09-09+發表

原帖由 babyco 於 15-09-09 發表
邊間宣道?
將軍澳裕明苑宣道幼稚園

winwin1122 發表於 15-9-9 13:35
祝你成功💪
咁真係好全面喎, 唔知保良局方王換娣點呢? 諗住都會報

引用:Quote:winwin1122+發表於+15-9-9+13:35+祝

原帖由 Streetboy 於 15-09-09 發表
咁真係好全面喎, 唔知保良局方王換娣點呢? 諗住都會報
我女剛今年於方王讀K1, 暫時對該校十分滿意,老師們及嬸嬸很Nice有耐性,學校資源豐富,開學前已安排了數堂適應班,開學首星期安排家長陪同小朋友上課,我女返學很開心

maggieswyam 發表於 15-9-9 16:00
我女剛今年於方王讀K1, 暫時對該校十分滿意,老師們及嬸嬸很Nice有耐性,學校資源豐富,開學前已安排了數堂 ...
謝謝回覆

【on.cc東網專訊】 將軍澳1間非牟利私立幼稚園疑發生工友粗暴拉扯學童,致其後腦「撼落地」事件!有網上家長群組流傳,指1名幼童昨晨(8日)到香港小童群益會樂緻幼稚園(將軍澳)上N1班(幼兒班)時,因家長離校而狂哭不肯進課室。當校門一關,1名於家長面前表現愛心的模樣的工友瞬間「變臉」,粗暴拉扯幼童並扯脫其背囊,當幼童衝向校門欲逃走時,更疑在工友拉扯下因地滑整個滑倒,後腦應聲着地。校方稱正了解事件,不便評論。

1名目擊事件的家長昨晚在網上家長群組詳述事件經過,指其當時正在校內為女兒填表報讀下年度課程,其後1名估計為出事幼童父親的男子帶同幼童到校,估計預備上N1(幼兒班)的下午班。因正值開學初期,幼童在男子離開時表現得非常不捨,當場狂哭。1名工友見狀,即在家長面前表現得相當有愛心,對幼童「又攬又氹」。

但當家長離開後,該名工友竟「人前人後兩個樣」,頓時變得相當粗暴,一手扯着幼童走到旁邊,並單手扯脫其背囊。其後幼童衝到門口卻逃走時,該工友再扯回幼童,期間疑因地滑,幼童向後滑低,後腦「Boom」一聲着地,令在場人士嚇呆。目擊事件的家長形容當時地面「震咗一下」,當他上前欲將幼童扶起時,該工友即單手扯起仍趴在地上的幼童,並一手抱入課室。

其後有相信為涉事幼童的家長於群組留言,稱該校已有主任與其電話聯絡,表示「唔好意思會有呢啲事發生」,並答應會與校長翻查閉路電視紀錄,其後再向其交代事件。

東網記者致電香港小童群益會樂緻幼稚園(將軍澳)求證,校方職員表示正了解事件並處理中,不便評論,並指校長、副校長、處理事件的主任,以及校方發言人工作繁忙,未能接聽記者電話接受查詢或解釋事件。

女兒就讀該校N1班的陳太今早上學時驚悉事件,直言之前未聽聞該事,對校內發生懷疑虐兒事件感到擔心,並謂因女兒年幼表達能力不佳,唯有多靠自己觀察,提防女兒被虐。而兒子就讀N1的蔡小姐則謂,不感到擔心,指自己選擇該幼稚園時,有做過資料搜集,其夫同事的兒子亦於該校就讀,相信學校問題不大。

source :
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150909/bkn-20150909114047243-0909_00822_001.html

回覆:Streetboy 的帖子

我仔今年都入讀坑口宣道全日班,這所幼稚園比我想像中好,因為無諗到學券幼稚園也可以提供每日net teacher,上、下午各一節,而且還會教phonics,我仔返咗幾日學已經對住本英文書講a a a apple

回覆 tszkingmama 的帖子

我去報名時見到d小朋友都好開心

我上網搵唔到趙崇德推薦18區隱世幼稚園, 有無LINK?

回覆:將軍澳幼稚園選擇

我推介調景嶺boxhill. 仔仔本來pn讀boxhill,不過今年k1出左去北角某出名學劵學校就讀,上左2個星期開始唔想番學,想番boxhill,同埋起新校問佢番學情況,佢唔雀躍願講,同之3番boxhill好唔一樣。而家會安排佢轉番去。個人意見,揀學校真係要睇小朋友性格,我囝囝係先觀察後行動型,講野冇同齡小朋友咁出色,不過好多野佢學左擺起心,之後突然爆出來果隻。boxhill就比較活動性,所以可以照顧到呢類小朋友。大家既推薦學校都好好,不過你都可先留意囡囡性格,再作選擇。

leekassandra 發表於 15-9-11 13:26
我推介調景嶺boxhill. 仔仔本來pn讀boxhill,不過今年k1出左去北角某出名學劵學校就讀,上左2個星期開始唔想 ...
謝謝介紹, 呢間小d聽人講, 會否好谷同很多功課呢?

引用:Quote:leekassandra+發表於+15-9-11+13:26+

原帖由 Streetboy 於 15-09-11 發表
謝謝介紹, 呢間小d聽人講, 會否好谷同很多功課呢?
少人選擇部份原因係學費貴,走國際學校路線,校舍細在商場一角…但英文語境一流,老師很nice

艾菊 發表於 15-9-11 18:55
少人選擇部份原因係學費貴,走國際學校路線,校舍細在商場一角…但英文語境一流,老師很nice
  ...
明白, 國際學校多數happy school同貴
‹ 上一主題|下一主題