用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳幼稚園選擇
go

將軍澳幼稚園選擇 [複製鏈接]

本身唔熟將軍澳, 下年會搬入去康城站, 阿女16/17年度讀K1, 差不多8-9月開始要報讀, 請問除學之園外仲有邊間較ok? 不用太谷happy school都可以.
   11    0    0    0

回覆:將軍澳幼稚園選擇

坑口聖安德肋都幾好。校舍環境好,老師姐姐都有愛心。我兩個仔都讀上午班。

回覆:Streetboy 的帖子

青衣商會將軍澳幼稚園很不錯!活動教學,阿囝好愛返學,校長好有heart去搞幼兒教育,可以去了解下!

謝謝兩位, 會入去了解下

其實學券幼稚園既視學報告必須公開。你可到幼稚園概覽下載,非常科學化同客觀。我自己詳細比較過,認為青衣商會、嗇色園可正、蔡繼有、茵怡都係好選擇。

當然,如果你志在直資私小,私立著重局既幼稚園比較適合。

lhyxxx 發表於 15-6-27 15:37
其實學券幼稚園既視學報告必須公開。你可到幼稚園概覽下載,非常科學化同客觀。我自己詳細比較過,認為青衣 ...
多謝意見, 本身唔想太谷, K1都唔洗太重學術上, 有個愉快嘅學習環境已經ok, 初步睇我覺得青衣,可正,宣道會都幾好又有全日, 會請日假入去走一轉

我大女係馮晴小一,細女仍在可正。如果你諗住小一係抽獎,野心唔大,可正係一間隱世好學校(自己查下趙崇德推薦18區隱世幼稚園)。你可考慮。當然,平心而論,同一幼稚園,亦要睇派中邊個好老師,以及老師是否與小朋友、家長合拍。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+15-6-27+15:37+其實學

原帖由 Streetboy 於 15-06-27 發表
多謝意見, 本身唔想太谷, K1都唔洗太重學術上, 有個愉快嘅學習環境已經ok, 初步睇我覺得青衣,可正,宣道會都 ...
青衣商會真心不錯,不過全日班好多人報名不那麼容易

引用:青衣商會將軍澳幼稚園很不錯!活動教學,阿

原帖由 penapokda 於 15-06-27 發表
青衣商會將軍澳幼稚園很不錯!活動教學,阿囝好愛返學,校長好有heart去搞幼兒教育,可以去了解下!

...
但上次interview, 反而令我最唔中意尼間。問成十幾張紙既問題,問得好冇感情,好似當小朋友係答問題既工具。

其實對住一個兩歲幾既小朋友,真係冇必要咁木冇表情,可能佢地注意學術能力,但講到底,都只係村校一間。

引用:Quote:原帖由+penapokda+於+15-06-27+發表

原帖由 Wonderlady 於 15-06-28 發表
但上次interview, 反而令我最唔中意尼間。問成十幾張紙既問題,問得好冇感情,好似當小朋友係答問題既工具 ...
咦?我上次interview 係玩玩具,問咗幾條問題咋喎!冇你講嗰種情況。
村校都可以好有heart, 最重要小朋友讀得開心,有進步。作為用家,我小朋友讀咗K1一年,乖咗,有禮貌同埋自理能力都好咗好多!
村校呢個term 我覺得可以單純用來形容學校的地理位置!至於其內容,我作為用家真的好滿意。
各家有求啦!如果要考入以谷學術為大前題的名小,呢間未必係你嘅心儀學校。

香港保护儿童会施吴淑敏幼稚园都不错,老师都很有爱心,我个仔今年升小一,真是有点舍不得

回覆:Wonderlady 的帖子

同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀察都好鐘意。奈何到面試當日,有著另一種感覺。被安排一間窄長房間面試,一對三,考很多問題。這也不是重點,老師要囝囝在枱上拿“薄餅“給他,囝囝說冇作回應。老師指著一全黃色三角物體,再問囝囝這是什麼?囝囝答“這是芝士“。這老師竟冇正面回應囝囝答案,只拿起這黃色三角物件向囝囝說:“ 呢個係pizza, 簿餅,知唔知?“
有點給我感覺,小朋友縱有創意,也不被欣賞,永遠只有老師的單一答案
利申: 有親友在讀,也讃青商。囝囝也獲k1 am offer, 但放棄了。

青衣商會咁大落差? 可能真係唔同老師唔同態度

引用:同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀

原帖由 minidonut0131 於 15-06-29 發表
同感,之前參觀過青商,聽老師講解及自己觀察都好鐘意。奈何到面試當日,有著另一種感覺。被安排 ...
都係喎,上次個老師問我小朋友鐘意食乜,佢答,芝士漢堡飽。其實我覺得好少佢好叻㗎,咁長。但個老師完全冇反應,好似答唔到佢心中D答案咁,例如蘋果,香蕉之類咁。

老師俾我感覺好有前設。

坑口救世軍慶恩係一間隱世優質的好學校(自己查下趙崇德推薦18區隱世幼稚園)。你可考慮。

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+15-06-28+發表

原帖由 penapokda 於 15-06-28 發表
咦?我上次interview 係玩玩具,問咗幾條問題咋喎!冇你講嗰種情況。
村校都可以好有heart, 最重要小朋友讀 ...
我小朋友都係,乖咗,自理能力好咗,最鐘意係老師細心有愛心,又會鼓勵同欣賞小朋友!上年喺德寶同青商做決擇,我覺得無為小朋友選擇錯!小朋友每天很開心,又學到野

宣道會茵怡幼稚園 - 也是隱世好幼稚園推介之一, 不妨留意一下。

回覆 樂恩媽 的帖子

謝謝

想請教有冇媽媽知東華三院華都獅子會好5好

回覆:Wonderlady 的帖子

‹ 上一主題|下一主題