用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一勁驚英文的仔仔點幫佢?
go

升小一勁驚英文的仔仔點幫佢? [複製鏈接]

升小一了,不過次次做英文功課就發呆,完全等你教,乜都話唔識。一話佢,就爆喊。佢係冇興趣,亦冇心認字,連look,ball 都唔認得,可以點算?如果趁暑假去上英文班係咪好方法呢?應該選什麼類型的英文班呢?

1    0    1    0

A-z記到嗎?

回覆:升小一勁驚英文的仔仔點幫佢?

大件事!快報讀英文班,什麼也沒所謂,由簡單的開始吧!

王家爸爸  先克服恐懼  發表於 15-6-28 20:59

Phonics+英文兒歌(日播夜播洗腦)+英文卡通+英文图書(唔睇你就伴讀)。

幼稚園係happy school? 但連ball都認唔到,不如去check下有無讀寫障礙,無坏,知道無事就安心,有事及早做野,好过整个小学痛苦~

王家爸爸  我都覺得播英文兒歌有效  發表於 15-6-28 20:58
王家爸爸    發表於 15-6-28 20:57

回覆:升小一勁驚英文的仔仔點幫佢?

咁英文考試?

本人都收左個差唔多既女生,但小一上學期於補習社浪費左適應黄金時期,下學期頂唔住轉投私補,用左好多心機幫佢追返成績,所以媽咪你應預早作準備,如果小朋友唔聽自己話,要揾個有耐性補習老師幫佢,首先要比佢知道每個小朋友都係咁學習,改變下佢對學習是冇必要的心態。

Yanamami 發表於 15-6-26 07:52
Phonics+英文兒歌(日播夜播洗腦)+英文卡通+英文图書(唔睇你就伴讀)。

幼稚園係happy school? 但連ball都認 ...
我果隻係認到但合埋本書就唔識串, 叫佢做抄寫功課就發呆, 要坐响旁邊黑起面先肯合作寫, 死啦, 做乜家姐同細妹可以差咁遠架

Yanamami  你有排捱了……  發表於 15-6-26 16:14

mrschoy 發表於 15-6-26 05:03
升小一了,不過次次做英文功課就發呆,完全等你教,乜都話唔識。一話佢,就爆喊。佢係冇興趣,亦冇心認字, ...
試下讀英文圖像拼音班

引用:升小一了,不過次次做英文功課就發呆,完全

原帖由 mrschoy 於 15-06-26 發表
升小一了,不過次次做英文功課就發呆,完全等你教,乜都話唔識。一話佢,就爆喊。佢係冇興趣,亦冇心認字, ...
我建议妈妈有时间陪读,越简单越好,最好是很漂亮的绘本,兴趣第一,其次每天都要坚持,不断的重复。

回覆 mrschoy 的帖子

我7月得閒可以免費幫你2-3堂睇吓發生乜事,

不過你要自己負責book自己屋苑會所房間嘅安排同費用

註: 我唔提供補習服務

引用:升小一了,不過次次做英文功課就發呆,完全

原帖由 mrschoy 於 15-06-26 發表
我仔今年小二升小三,我升小一俾佢學公文,學左一年全部90幾,小二佢死都唔肯堅持,但我覺得佢已經好好多,考80幾

回覆:mrschoy 的帖子

善用這個暑假,比小朋友多d接触英文,日日看英文書、video、唱歌,令佢愛上英文。

我用以下方法令小兒"唔抗拒"英文:
1. 首先用youtube找出佢嘅至愛(e.g. Cars, L_go Star Wars, etc.),然後"詐家依"帶佢去圖書館或書店 - 嘩!睇吓喱道都有乜乜d書呀! 跟住梗係晚晚同佢一齊睇啦,直至佢自己去揾書睇。
2. 揾個私人NET補吓。 (因為自己始終唔係專業。)

王家爸爸  用Youtube都幾有效  發表於 15-6-28 21:03
言為心聲,文如其人。

睇英文卡通DVD,揀啲無廣東話嘅。

首先引起佢對英文嘅興趣.

揾外籍老師小組班, 一對六以內的.以玩嘅形式,慢慢適應英文.先唔好理校內成績

我仔就係咁喜歡上英文.一個星期兩堂外籍老師堂.但現在只會上一個老師嘅堂了,佢話唔喜歡另一老師.提不起興趣.

我仔現在 , 周不時都會同我講英文, 雖然有時grammar唔啱,但至少我認為佢已不排斥英文.以前英文作文, 多數要我講寫乜內容,但現在, 已自己搞掂.
校內成績亦大有進步
呢個轉變, 只係四個月時間 .

我覺得要首選外籍老師, 唔知點解,佢地嘅堂,大多數會令小朋友覺得唔係上緊堂,係玩緊

我個仔都唔鐘意睇英文書,我哋會同佢一齊唱英文兒歌

王家爸爸    發表於 15-6-29 15:56

回覆:mrschoy 的帖子

我仔升小一時都係,the,they, there, these, those, 都分唔到,好似冇讀幼稚園噤款,我日日伴讀Mr man n little Miss, 笑住學英文,三個月之後,你會見到有明顯進步,唔駛擔心,不過家長真係要有恆心,依家我仔係書蟲一個。btw, ORT都唔錯,細細本,一日一本我仔都鐘意·睇。

‹ 上一主題|下一主題