用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 資優小朋友適合傳統名校嗎?
樓主: piglet0529
go

資優小朋友適合傳統名校嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

beastiebistro 發表於 15-6-26 10:11
我覺得首先要接受資優不等如績優。對有興趣的科目,資優小朋友一定會自學,勒都勒唔住。相反,對無興趣或相 ...
唔止家長接受, 最重要係學校接受
老闆朋友個仔係資優, 非常叻仔, 讀頂級神校, 次次做卷只做挑戰題, 然後唔做! 年頭見家長見到年尾, 好彩學校肯包容, 同家長講我地知佢識, 不過無辦法一定係低分, 如果家長接受到, 我地學校都願意接受
如果學校唔接受, 大件事啦! 踢出校都有份

小曳人  難得!  發表於 15-6-26 16:27

四隻貓 發表於 15-6-26 15:12
我都擔心這問題.
我仔係幼稚園有段時期做堂課快, 其他同學未完成, 佢便會無所事事四圍走或遊雲. 好彩學校 ...
很多老師都懂得安排快完成自己事的學生去協助能力較遜的同學,是很簡單達至三贏的變通方法,這樣都不做的老師未免被固有思維鎖得太死了
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+15-6-26+10:32+我

原帖由 beastiebistro 於 15-06-26 發表
每間學校都會有規則,不見得活動教學的學校就會接受不守規則的小朋友。教導小朋友遵守任何活動(包括上學) ...
暫時幼稚園階段仔其實很守規矩, 只間中遊雲

beastiebistro  我覺得無需太擔心,祝學習愉快。  發表於 15-6-26 15:48

beastiebistro 發表於 15-6-26 14:04
每間學校都會有規則,不見得活動教學的學校就會接受不守規則的小朋友。教導小朋友遵守任何活動(包括上學) ...

活動教學的學校, 好似港同, 真道同CKY, 我所見學校不是投訢家長, 而是以溝通同互相合作, 想方法去了解同幫助不守規則的小朋友. 老師投入之耐性和包容, 我是非常欣賞的.

小曳人    發表於 15-6-26 16:28

醒目開學勳章 貢獻勳章

beastiebistro 發表於 15-6-26 14:04
[size=13.3333339691162px]我不是教育工作者,只是比較幸運的資優家長。有機會可以交流教樣資優兒的心得。
明白,但我相信作為家長,就係最怕孩子被誤會,被label曳
我兒都唔係太多問題嘅一群,有時見到其他家長分享老師唔明白佢地嘅時候,真係好心痛!
所以好支持亦希望多d人明白佢地,包容佢地性格上嘅問題,簡單d講,EQ好可能較差,情緒較易波動,專注力強,但短 (因為好快明)

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題