用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 資優小朋友適合傳統名校嗎?
樓主: piglet0529
go

資優小朋友適合傳統名校嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:karen55407+發表於+15-6-25+18:08+我

原帖由 小曳人 於 15-06-25 發表
我有時都懷疑阿仔佢....不過好多時樣樣都有dd,只係未到"確診"嗰條線
小兒小一派位派得很差, 派左去跨區借位天水圍區, 已經成功叩回第二志願, 是新界西區的資優總部, 但區內名氣不及第一志願, 第一志願係區內名校, 叩門未放榜, 活動教學, 教學模式較適合小兒, 但第二志願已開始各樣新生安排, 老公說不如唔好諗就算第一收也放棄, 我心中有不捨所以貼文問一下

既然第二係新界西區的資優總部.咁會更啱佢.

做家長唔應該只求面子, 名氣有乜咁大不了,
教學模式應係第二志願啱D,因為你話係資優總部,應有特定課程配合

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,如果學校多已受訓的老師,對孩子係好事,教學模式反而係其次,一個資優嘅小朋友,佢嘅學習主要不在學校教科書所教嘅
恐龍家

小曳人 發表於 15-6-26 07:58
樓主,如果學校多已受訓的老師,對孩子係好事,教學模式反而係其次,一個資優嘅小朋友,佢嘅學習主要不在學 ...
你認為資優私校好,定津校好些?你兩者都讀過,可分享轉校原因嗎?

醒目開學勳章

引用:樓主,如果學校多已受訓的老師,對孩子係好

原帖由 小曳人 於 15-06-26 發表
樓主,如果學校多已受訓的老師,對孩子係好事,教學模式反而係其次,一個資優嘅小朋友,佢嘅學習主要不在學 ...
即是活動教學相對傳統教學對資優小朋友冇大分別?

回覆:資優小朋友適合傳統名校嗎?

現在讀真辛苦,還要考慮學校是否適合小朋友,又要考慮功課量,又驚教深一年,點解以前讀書整係考慮邊間學校最近,當年入讀到間最近中學反而係最開心。

醒目開學勳章

引用:現在讀真辛苦,還要考慮學校是否適合小朋友

原帖由 jimmyveron 於 15-06-26 發表
現在讀真辛苦,還要考慮學校是否適合小朋友,又要考慮功課量,又驚教深一年,點解以前讀書整係考慮邊間學校 ...
依家資訊發達, 想當年有的依家睇番應你資優兒但學術很差, 因為當時已經歸類為曳及不守課堂規則

回覆:資優小朋友適合傳統名校嗎?

樓主,我識一個我叫佢三重特殊資優,自閉+專注力不足+資優,資優已確定咗,佢讀普通津校,成積普通,只係數學分數稍好,學校根本睇唔出學生係資優,亦留意唔到佢其他特殊問題,佢只係係學校唔多同同學玩得埋。資優唔一定會係學校表現到佢嘅個人才能,尤其是連帶有特殊情況的小朋友,其實如果個小朋友能適應校園生活,能開心返學,已很足夠,優異才能唔一定要係學校發展,係學校能做個平常小朋友仲開心!

醒目開學勳章 貢獻勳章

piglet0529 發表於 15-6-26 09:02
即是活動教學相對傳統教學對資優小朋友冇大分別?
活動教學會用簡易方法明白事物,亦有機會俾資優兒明白到更深層嘅智識但以我個仔,佢大部份嘅嘢本身都識,就算未接觸過,一聽就明
所以响兩種環境... 分別唔太大,只要老師接納並樂意俾多d表現機會,我發現傳統學校都可以幾好玩 (其實大部份學校初小都係比較活動教學!)

講到底,係老師識唔識(有無時間)同個小朋友溝通,如果唔溝通嘅,好快就被label係曳仔
仲有,就係小朋友有幾肯坐定定喇!

恐龍家

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+15-6-26+09:02+即

原帖由 小曳人 於 15-06-26 發表
活動教學會用簡易方法明白事物,亦有機會俾資優兒明白到更深層嘅智識但以我個仔,佢大部份嘅嘢本身都識,就 ...
咁我仔係幾肯坐定定的

醒目開學勳章 王國長老

朋友個女係雙特殊(資優+聽障), 果時唔知訂人揀佢又揀, 揀左區內最top果間, 又近屋企, 又俾佢抽中

去新生簡介已經知出事, 校長不停講自己學生點叻叻叻叻叻叻叻, 點勁勁勁勁勁勁, banding升中又點點點點點, 不過洗濕左個頭就去啦

我朋友已經不斷將評估報告交俾學校, 每次見完醫生都update, 學校從來零feedback, 佢打電話去問, 學校都話無咩觀察到 (我朋友唔係覺得自己個女叻, 佢係知佢有d聽力情緒問題, 無理由學校無事需要溝通)
佢女情緒上有時比較扭計, 試過唔肯返學, 大遲到, 返到去老師無問過一句, 亦無任何老師社工出現過去了解, 就咁不了了之
佢個女拎住醫生信, 話某d聲音聽唔好, 建議坐前面; 有次個女話老師掉左去後面, 家長打電話去了解, 老師解釋就係一句: 無, 想睇下效果點姐

讀左一年, 我朋友逃亡式轉校

學樓上話齋, 學校教咩唔係最重要, 皇要係佢肯唔肯花心機去了解小朋友需要, 在小朋友做錯時提點輔導, 在小朋友做得出色時令佢有機會更上一層樓, 呢d係心機

睇下校務報告可以知道學校做左幾多野

Lam3Tai    發表於 15-6-26 10:31

piglet0529 發表於 15-6-26 09:22
依家資訊發達, 想當年有的依家睇番應你資優兒但學術很差, 因為當時已經歸類為曳及不守課堂規則

...
我覺得首先要接受資優不等如績優。對有興趣的科目,資優小朋友一定會自學,勒都勒唔住。相反,對無興趣或相對較弱的科目,分分鐘比平常小朋友成績更差。如果家長可以接受,那麼學校的教法(傳統或活動)根本不是問題。

醒目開學勳章 貢獻勳章

maymay321 發表於 15-6-26 08:00
你認為資優私校好,定津校好些?你兩者都讀過,可分享轉校原因嗎?

學術型私校,大班,小朋友一定要坐得定
津校,點都少d人,幸運地此津校教法出奇地生動好玩!
我唔會話邊類學校好d,只會話响唔同學校會得到唔同嘅嘢,而亦唔係個個人仔都適應到超大班坐定定嘅校園生活

私校,阿仔得到嘅會係課後資優活動,認識自己,增強某d方面嘅能力,學校教育心理學家嘅寶貝
津校,一視同仁,無特別照顧,想見教育心理學家都話資優唔係SEN!除非你有其他同資優無關嘅難題!老師一方面要照顧學習差異,一方面要睇住上堂紀律,難得教法活潑生動,起碼無上堂遊雲先啦!

至於點解要轉校,主因係有細佬跟尾,哥哥想同細佬一齊返學,而我地覺得細佬唔適合該私小,所以諗轉校,但轉唔到都無所謂,我地對私小滿意,哥哥亦讀得好開心

maymay321  謝謝分享!  發表於 15-6-26 21:47
Lam3Tai  thx for sharing!  發表於 15-6-26 10:31
恐龍家

引用:Quote:原帖由+jimmyveron+於+15-06-26+發表

原帖由 piglet0529 於 15-06-26 發表

...
以前讀書差吾會比人趕出校,而家讀書差好比學校當怪物看待

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+15-6-26+09:22+依

原帖由 beastiebistro 於 15-06-26 發表
我覺得首先要接受資優不等如績優。對有興趣的科目,資優小朋友一定會自學,勒都勒唔住。相反,對無興趣或相 ...
我是接受他不會績優的, 但如果被一間學校定為曳唔專心, 只會投訴家長的話, 小朋友成績只會更差

piglet0529 發表於 15-6-26 10:32
我是接受他不會績優的, 但如果被一間學校定為曳唔專心, 只會投訴家長的話, 小朋友成績只會更差

...
每間學校都會有規則,不見得活動教學的學校就會接受不守規則的小朋友。教導小朋友遵守任何活動(包括上學)的規則是父母的責任。個人覺得「資優 〉上堂悶 〉亂搞」不應是小朋友上學「曳」的藉口。若你真的擔心有這個問題,現在就是調整小朋友心態的時候。

引用:朋友個女係雙特殊(資優+聽障),+果時唔知訂

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-26 發表
朋友個女係雙特殊(資優+聽障), 果時唔知訂人揀佢又揀, 揀左區內最top果間, 又近屋企, 又俾佢抽中

去新生簡 ...
這些所謂名校當自己是上市公司,只為利潤(成績),剝削員工(學生),沒有任何人情味.走得好正石確

醒目開學勳章 貢獻勳章

beastiebistro 發表於 15-6-26 14:04
教導小朋友遵守任何活動(包括上學)的規則是父母的責任。個人覺得「資優 〉上堂悶 〉亂搞」不應是小朋友上學「曳」的藉口。

如果一個熟悉資優兒心理嘅教育工作者,唔應該講呢類說話,佢地應該比家長更明白呢類小朋友嘅需要
正如,我地唔應該怪過度活躍嘅小朋友"曳",因為佢地控制唔到自己!
上堂聽書覺得悶,係資優兒特質,老師嘅責任就係要令佢地明白都一樣可以投入課堂!
當然,曳嘅定儀人人唔同,有d老師連自己發夢都唔俾!有d就積極令小朋友有成功感,努力投入參與
所以同一個小朋友,面對唔同老師,都可以係乖巧同唔聽話!

分別係個老師有幾了解唔同特質嘅學生

beastiebistro  我是同意要家校合作及溝通的。  發表於 15-6-26 15:52
beastiebistro  我不是教育工作者,只是比較幸運的資優家長。有機會可以交流教樣資優兒的心得。   發表於 15-6-26 15:51
四隻貓  非常同意!!!  發表於 15-6-26 15:13
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

早前資優教育學院一班家長,曾去信特首,要求增加資源培訓教師,令到更多老師識得點處理班房裡面呢班會搞事嘅資優兒,同時希望能夠幫到嗰批雙重特殊資優,照顧到佢地嘅特殊需要

希望呢班被認為得到上天禮物 (gifted)嘅小朋友,唔好被遺忘,了解佢地同時係有特殊學習需要嘅一群,好需要有了解佢地嘅教育工作者,唔單止令善用上天賜與嘅禮物,更重要嘅係得到接納,並愉快成長!

Charlotte_mom    發表於 15-6-26 15:22
恐龍家

piglet0529 發表於 15-6-26 10:32

...
我都擔心這問題.
我仔係幼稚園有段時期做堂課快, 其他同學未完成, 佢便會無所事事四圍走或遊雲. 好彩學校老師明白, 會俾佢做完去睇書或幫老師做野.
朋友女女津校小一, 因為數學叻, 上堂好快做晒成本數學書既題目, 悶便無心機聽書, 自己畫圖畫同練習寫字, 老師投訴家長, 話唔允許學生上堂做其他野. 之後朋友女女就更無聊, 遊雲到悶便喊或發脾氣, 情況就更差了. 後來社工幫手, 最後學校允許佢上數學完成左題目可自己練習寫字, 朋友女女情緒就好多了. 但數學老師就好唔喜歡佢, 經常投訴家長. 朋友都想轉校...

‹ 上一主題|下一主題