用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小vs荔天
樓主: fychan
go

崇小vs荔天 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-26+發表

原帖由 Mommy-Maggie 於 15-06-26 發表
個人覺得深水埗崇真小學ok,派位結果不理想,是因為她有直屬中學。普通成績唔敢搏,留係直屬中學,成績唔好 ...
如果依你咁講, 再睇埋佢派位結果, 似乎TT無咩特別標青學生喎。

Cowbit 發表於 15-6-27 00:40
之但係最初辛苦篩選了那批學生, 最後有幾多會讀? 勁嗰d應該同時有其他offer, 仲會比咁貴讀佢? 學校之後只有 ...
其實每間直資/私立學校都要面對呢個問題, 只係差在邊間多D人走
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mommy-Maggie 發表於 15-6-26 20:39
個人覺得深水埗崇真小學ok,派位結果不理想,是因為她有直屬中學。普通成績唔敢搏,留係直屬中學,成績唔好 ...
其實直屬/聯繫學校呢樣野只適用於官中中學, 崇小間所謂「直屬」中學係直資學校, 收生一向都有自主權, 而且可以隨時變, 所以其實不應和一般直屬官津中學混作同一類嚟諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實每間學校都有佢特色, 睇樓主想要乜. 論語境崇小係好D.  當然語境好又唔=學術水平高.  你睇深水步另一間直資ST.M, 英語水平一定高但整體學術水平又不算突出. 有D野其實好難比較.  睇你著重边方面.

津校因派位睇運氣學生質素我相信會比較比較參差,私學學生有篩選我相信會較好,當然學費係考慮因素。

如果睇派位,崇小去年有兩個入左女拔,亦有協恩,聖士提反,英華女校,沙崇,迦密,上智,林護,銀禧,郭德勝。。。。。好多 band one 校喎
我唔明點解話派位差呢?

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... p;nocache1435552464
http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... p;nocache1435552678

引用:Quote:bbforever+發表於+15-6-26+00:02+我

原帖由 hkpapa852 於 15-06-26 發表
學術深, 語文好.... 但偏偏派位又唔出色, 咁係咪有D問題?
哩個可以答你, 崇小程度一定比官津校高, 要求都高, 小6生多考直資, 叻的多會考較top的直資, 中間的會入基崇…正如九龍塘的小學多會考直資之類, 所以不能純用派位數字來定好壞

carolmum 發表於 15-6-29 12:42
如果睇派位,崇小去年有兩個入左女拔,亦有協恩,聖士提反,英華女校,沙崇,迦密,上智,林護,銀禧,郭德 ...
顯示出嚟有47間學校既校名, 當中只有約25間被大家歸類為一線.

咁即係有幾多人(幾多%)入呢25間學校呢?

FRUTIPS 發表於 15-6-29 13:23
哩個可以答你, 崇小程度一定比官津校高, 要求都高, 小6生多考直資, 叻的多會考較top的直資, 中間的會 ...
派位數字向來都只係參考資料, 當然不能100%反映學校既能力.

hkpapa852 發表於 15-6-29 13:28
顯示出嚟有47間學校既校名, 當中只有約25間被大家歸類為一線.

咁即係有幾多人(幾多%)入呢25間學校呢?
好多人仲以為係英中就係一線!

hkpapa852 發表於 15-6-27 07:49
其實每間直資/私立學校都要面對呢個問題, 只係差在邊間多D人走
我記得之前見過某幼稚園集團公佈直資取錄同最後入讀率, 唔知今年個trend同去年會唔會差不多呢?
不過, 跳船率高同學校唔好未必係等同, 可能只係反影該校的受歡迎度。而學費同升中派位可能佔跳船好大考慮比例。

hkpapa852  學費的確係一個原因影響收生結果  發表於 15-6-29 14:06

深水埗區既私/直校,CKY,啓基後學費高的都算崇真主流了…

咁我都覺得學費唔平
我亦認識朋友讀崇小,佢哋好滿意而且打算海外升學。小朋友語文真係好好! 日日聽,絕對唔會差!

回覆 hkpapa852 的帖子

如果無實際數字,好難講百分比的我只知道女拔都收左兩個

要付6年學費,但中學派位極普通

讀得國際部都諗住海外升學, 冇得compare 津校WOR.  比主流既間間學校都有叻學生, 津校派位一定有參差.  2間唔同STYLE比冇乜意思. 要比就比其它直資SIN分到高低.  如果介意學生參差大,又要語境,咁米諗崇小.  大家唔洗踩人地D學校既.  寶校都有人入女拔,米睇死人既....各有喜嗜

angelafung100 發表於 15-6-29 15:24
讀得國際部都諗住海外升學, 冇得compare 津校WOR.  比主流既間間學校都有叻學生, 津校派位一定有參差.  2間 ...
人地要比較既, 係主流部, 唔係國際喎!

比較都唔得?

引用:讀得國際部都諗住海外升學,+冇得compare+津

原帖由 angelafung100 於 15-06-29 發表
讀得國際部都諗住海外升學, 冇得compare 津校WOR.  比主流既間間學校都有叻學生, 津校派位一定有參差.  2間 ...
私校同津校真係唔可以咁樣比, 讀得要比學費的學校嘅家長好自然地求穩都是考直私或出外升學,好少等派位

FRUTIPS 發表於 15-6-29 16:02
私校同津校真係唔可以咁樣比, 讀得要比學費的學校嘅家長好自然地求穩都是考直私或出外升學,好少等派位

...
直資/私立小學學生好少等派位?

又睇下:
小學類型

中學校網

學校名稱

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

直資

油尖旺

保良局陳守仁小學

75.80%

30.57%

45.22%

直資

元朗

和富慈善基金李宗德小學

37.38%

28.04%

9.35%

私立

中西區

聖嘉勒小學

78.38%

64.86%

13.51%

私立

中西區

嘉勒撒聖心學校(私立)

88.37%

77.52%

10.85%

私立

灣仔

香港真光中學小學部

86.36%

77.27%

9.09%

私立

灣仔

高主教書院小學部

86.41%

76.70%

9.71%

私立

深水埗

聖芳濟英文小學

84.83%

62.07%

22.76%

私立

九龍城

聖三一堂小學

35.71%

28.57%

7.14%

私立

九龍城

九龍塘學校

82.18%

37.62%

44.55%

私立

九龍城

九龍塘宣道小學

86.01%

39.86%

46.15%

當然, 入到官津一線果D, 可能係自行階段已考入, 但連家長都未必知到底係自行入定抽入

Marco2010    發表於 15-6-29 17:52

回覆 hkpapa852 的帖子

你個表裡面高比例升資助學校,即官津的,都是自己學校既書院來,咁當然等派位啦。
如真光中學附屬小學當然想升讀真光中學,真光中學是資助學校來 ! 聖嘉勒書院,高主教,聖心,全部中學都係津貼學校,正常都等派位罷
‹ 上一主題|下一主題