用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記PN入學制度吾公平?
go

維記PN入學制度吾公平?

大家點睇?真係有人事就可以入?
就算interview reject左。。上pg表現好差。。自理能力差。。interview 表現差。。。但最後父母做左啲野可以入cwb 維記。。。唉。。原來呢個世界真係好黑暗。。

回覆:pekklecc 的帖子

我唸每間學校都係咁。

有人話寶山好難入,不過有朋友識校監或校董,什么也不用做就入咗!

回覆:維記PN入學制度吾公平?

但真係太黑暗。。一係一早就收左佢啦。。。

睇開d,世界運作就係咁。唔係only 維記先係,教會學校都有

引用:但真係太黑暗。。一係一早就收左佢啦。。。

原帖由 pekklecc 於 15-06-24 發表
但真係太黑暗。。一係一早就收左佢啦。。。
點解咁感慨?發生在身邊?

世界冇公平。你同豬肉佬熟d,人哋都俾舊靚d嘅俾你。最重要係知道自己手上嘅牌。認清自己或者小朋友的強處同弱點。

引用:大家點睇?真係有人事就可以入? 就算inter

大家點睇?真係有人事就可以入?
就算interview reject左。。上pg表現好差。。自理能力差。。interview 表 ...
邊個咁蠢話自己靠人仕入到

回覆:pekklecc 的帖子

睇開d啦,呢個世界幾時都係識人好過識字㗎啦!
講唔公平,小學津校必收生又公平?買debenture換入學權又公平?但當你係受益人,睇法又會唔同...
幼稚園啫,漫漫長路,世上總有其他機會,塞翁失馬,焉知非福!

回覆:Jmachi 的帖子

係vic pg 同班同學。。對左成年啦。。每堂必喊。。喊足大半年。。完全離吾開姐姐。。同班大部份小朋友升班。。佢係大B(2歳多)都未升班。。interview結果出左之後老師有勸佢父母搵育嬰園學自理。。(佢無任何pn offer)。。。一直都搵緊學校。。但突然前幾日cwb vic 收左。。嘩。。好堅。。雖然我吾知點解。。但覺得好黑暗。。

Do u mean your kid 上pg 表現好,自理能力好,面試表現好而都係冇offer?

唔覺有幾黑暗,即使津校叩門,識人亦有優勢!職場上能力比人差但識擦鞋討好上師亦可薪高厚職!幾時都係識人好過識字,凡事看開點!

有幾黑暗?你講到佢咁差,其實邊間會收佢?係個有問題小朋友?其實如果佢咁有問題學校都收,佢睇黎返邊間都會有問題,受害最終係小朋友,收佢未必係好事

回覆:dbchu 的帖子

睇開d啦!照咁睇,如果真係咁黑暗,入到都未必係好事。如果周遭同學都因為人事入到,無人事嘅入到去讀都好辛苦。最緊要小朋友讀得開心。

其實吾關我小朋友有無offer事。。只係覺得學校禁做有D吾公平。。可能我見得野少。。人大D見野多左先知好多野吾係想像中美好同公平。。唉。。

到幼稚園、小學、中學都會係咁...

引用:其實吾關我小朋友有無offer事。。只係覺得

其實吾關我小朋友有無offer事。。只係覺得學校禁做有D吾公平。。可能我見得野少。。人大D見野多左先知好多 ...
咁樣其實我都嬲。不過又冇計。鬼叫佢有人事關係

引用:其實吾關我小朋友有無offer事。。只係覺得

其實吾關我小朋友有無offer事。。只係覺得學校禁做有D吾公平。。可能我見得野少。。人大D見野多左先知好多 ...

算吧啦

維記啫

過幾年你見到有人憑關係識人入到Maryknoll, St Mary, La Salle, St Paul Coed

你仲頂氣

鬼叫自己唔識人咩

利申: 我都唔識人,已經頂氣完

引用:+本帖最後由+siden+於+15-6-24+22:34+編輯+

原帖由 siden 於 15-06-24 發表
係呀,我都知有人靠人事入津校,幫你加多 2 間,St Joseph,Marymount

利申,我唔識人入津校架

樓主,睇開啲啦,間間學校都有咁既情況,出面啲人都可以話點解上左 art plus / VIC pg 容易啲入維記,唔通又呻唔公平咩,現實係咁嘛,唔好太介懷

呢個係現實唔可改變,ICAC都管唔到私營機構。
唯一可以係叫自己睇開d,社會上根本無絕對既公平,小朋友第曰出黎社會做野可能遇到更加不公平既事…… 培養EQ 同AQ更實際

可況塞翁失馬…………可能有更好係後面