用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段:操行A和A-和風紀,何有優勢呀?
樓主: YmOra
go

自行階段:操行A和A-和風紀,何有優勢呀? [複製鏈接]

YmOra 發表於 15-6-25 10:29
能夠達到八級鋼琴,其實都不是易事,孩子所付出的努力得不到認同,其實小孩子都不明白為何?!

...
還有家長嘅 $$,小朋友嘅時間。。。
我女樂器係乜級都冇,晌班上係少數

Yanamami  係吖~学樂器有兴趣就無得計,為应付学校要求真唔抵,燒銀紙一样~  發表於 15-6-25 13:52

Yanamami  係吖~学樂器有兴趣就無得計,為应付学校要求真唔抵,燒銀紙一样~  發表於 26 分鐘前

燒銀紙~ 形容得真係好

引用:八級鋼琴都不外如是更加令家長嘆息.

原帖由 Rattie 於 15-06-25 發表
八級鋼琴都不外如是更加令家長嘆息.
考到8級鋼琴,並唔一定係喜歡音樂,只係家長填鴨式要細路去學去練,欣甚麼喜甚麼,又嘆息甚麼。

Happyalanbaba 發表於 15-6-25 16:20
考到8級鋼琴,並唔一定係喜歡音樂,只係家長填鴨式要細路去學去練,欣甚麼喜甚麼,又嘆息甚麼。

...
親戚對大女好嚴,成績要優,考琴都一樣,8級攞叮。
對細女卻比較隨意。
佢話大女一考完8級,從此未有掂過隻琴,反而細女耐唔耐會彈吓,言下有憾之餘,叫我唔好迫個女去學嘢。
我都係比較隨意嘅人,阿女冇興趣去學,咁事倍功半嘅嘢,我係唔會做的

引用:如果:某同學操行A,但無做風紀~~某同學操行A

原帖由 YmOra 於 15-06-24 發表
如果:

某同學操行A,但無做風紀~~
Band one 學校只重成績,當然操行不能差!什麼班長組長不重要!

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 15-6-24 11:53
我覚得兩位同學成績和面試表現都旗鼓相當,課外活動又差唔多,風紀當然有優勢。因做得風紀都是乖的既學生, ...

在我角度,拎A-但無做風紀,中學係唔會質疑的,因為,做與否,好多時候係同學本身意願.
我小朋友小學時,TOP 10同學真係最多得1至2位肯去做風紀,(唔做風紀的操行都係A/A-)
當成績,操行,獎項旗鼓相當時,最大決定性反而係睇面試時同學表現,有部份中學係呢度佔比例高的.
風紀可以視為有服務心多D.

回覆:自行階段:操行A和A-和風紀,何有優勢呀?

我都認為風紀,班長都是服務的一種,我會選操行A,因為部份校風好的中學,自行時操行計5-15分!

如果操行A的同學有一些勁的ECA,更加有優勢!

Yanamami    發表於 15-6-26 07:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有些學校,例如小兒那間,係只要肯報名做風紀,差不多全類人都可以做,風紀隊長亦有好多位,但自行時一啲都唔覺佢地有乜優勢,自行始終學業成绩行先,操行如不太差已OK, 以舊年經驗所得,女仔A-, 男仔B+已非常ok
wbmom

回覆:自行階段:操行A和A-和風紀,何有優勢呀

我朋友囡小五攞灣仔區模範生再加上 b1 頭嘅成績,一樣入唔到自行兩間心儀學校,反而自己同學就入咗幾個,可能都係面試上失分

Yanamami    發表於 15-6-26 08:11

阿女學校高年級每班前三名強制做風紀, 無得唔做.

回覆:自行階段:操行A和A-和風紀,何有優勢呀?

每個小朋友性格不同,阿仔不喜歡做風紀,因為喜歡小息時打籃球及乒乓球,但不介意做班長。

sonkhl  同意.  發表於 15-6-26 16:30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:YmOra+發表於+15-6-25+10:29+能夠達

原帖由 Yanamami 於 15-06-25 發表
所以我唔会要求阿女係小学階段完成八級~~
享受音樂最重要!

回覆:Rattie 的帖子

模範生,可能要百般舞艺在一身。

大人角度係完全明白做風記與否對升中的影响會是怎樣,有時咁諗,從小孩子角度看,不複雜只是簡簡單單做好風紀的責任服務大眾,小朋友只關心老師對他們的認同和贊賞,不關心是否對升中有任何優勢.

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 15-6-25 10:38
年代唔同~以前係精英制,而家係普及制—人—职。而且俾机会皮—d既做,希望用职位令佢有所避忌,会乖番d又 ...
哈哈哈~~~

你係咪講緊我囡呢 ~~~~

班主任真係有講過我囡係 "皮一 d" 既小朋友, 所以特別安排佢係班入面做多 d 服務架.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 15-6-26 10:47
每個小朋友性格不同,阿仔不喜歡做風紀,因為喜歡小息時打籃球及乒乓球,但不介意做班長。  ...
我問過囡點解唔報名做風紀, 我囡答得好妙絕, 就係做左風紀要當值阻住佢小息同午息去玩.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

老師話操行分各項, 至好唔好有任何一項低於B....即B-或以下

回覆 JJDBB 的帖子

我小朋友由不喜音樂變成喜歡.有次他說,在校有些不開心事,回家彈琴後,心情舒暢多.

自行階段填表有一欄係要填有冇做過風紀的 (亞囡報果兩間都要填)
雖然話有冇做都對面試影響不大, 但個人睇法有公職總比冇既好

不同學校都有對成績,校外活動,面試等等定下比重.大多先以成績佔比重最大,但如只有好成績,其他全空,面試又不好,變成感覺是死讀書.不同學校可能對此亦有不同取錄結果.正如都聽過有家長說考第一的不收,反而收了其它名次的.
‹ 上一主題|下一主題