用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
樓主: dickey09
go

優才vs真道   [複製鏈接]

回覆:優才vs真道

有誰家長不叫小朋友努力讀書考試呢? 獎學金是其中一個說法吧了。 如果區區一千數百能令 個個學生努力讀書 ,這也是多好的事。
這裏有的人說 收生程序 繁複 混亂, 校長形象不討好, 這些都是 枝節, 選取小學最重要是六年學生喜不喜歡返學, 功課壓力大不大, 學術水平有否保證。 如果優才這幾方面做得好的話, 相信己解釋到大部分現役家長為何滿意優才,選擇優才。洗腦這用詞,是政客的語言 藝術吧…

回覆:優才vs真道

有直資私校不用in 嗎?難道學校in 學生㨂最合適學校(我不會說最好!)有錯嗎?
說到底,收生做得不好就是不好,不是學校教學生出現問題,如收生程序是㨂學校首要考慮,就不應選優才,始終去年做得比較混亂,但相信每個家長都有自己選校的考慮要點,最終還是自己考慮喇!

引用:有直資私校不用in+嗎?難道學校in+學生㨂最

原帖由 朱總理 於 15-06-30 發表
有直資私校不用in 嗎?難道學校in 學生㨂最合適學校(我不會說最好!)有錯嗎?
說到底,收生做得不好就是 ...
只怕是“見微知著”!

引用:+本帖最後由+siden+於+15-6-29+20:02+編輯+

原帖由 siden 於 15-06-29 發表
(我對新派教學如真道或WKF但最終考DSE冇信心。呢類學校其實好好,只是我信唔過佢training適合多年後考DSE。)

非常同意,如果我小朋友讀新派學校,我會儲定錢讓小朋友出國留學,始終入本地U冇保證。

回覆:ppmmbb 的帖子

咁就要聽多d 用家意見啦!

回覆 朱總理 的帖子

我個仔係優中第一屆畢業生,佢果屆有9成學生都考到本地或者外國既大學。但學生們因讀慣優才呢類比較活動既學校,所以學生都偏向揀外地大學,而我個仔就讀緊本地大學。

longlongpochuma    發表於 15-7-20 11:10

引用:回覆+josephbaba+的帖子 真係有料就吾洗in

原帖由 cocokan2004 於 15-06-30 發表
回覆 josephbaba 的帖子

真係有料就吾洗in 完又in 又in 又in 去選the best of the best去教啦!!!
其實間間真資都interview, 間間都會揀自己認為最好的,分別只是佢地覺得1次巳揀到定幾次。有學校認為一次就夠,有學校要見多幾次,有D要上埋course。有D人一見鍾情,有人要拍拖幾年拖先決定結婚,我識得有朋友上埋婚前輔導之後先至決定拍唔拍拖。每一個人對同一件事有不同看法和價值觀,最重要是尊重別人的想法,不要將自己的看法看成絕對。不喜歡面試遊戲的,大可揀抽獎。但補充一點,抽唔到心儀的,in津校要求仲高。

cocokan2004  嘩,講句野都咁多FEEDBACK. 真係唔知WHO唔識"尊重".  發表於 15-6-30 23:59

真道以前個校長拿了學校基金D錢去買樓投資,已經給辭職了...

我小朋友讀緊真道,朋友兒子讀優才。兩間學校各有特色,先講優才,就學術而言,優才係相對早教,課程緊密要求高d, 考試,默書,功課亦多d.。不過小班教學,對小朋友嘅關注亦會高。校內課後活動時間多,小朋友有好多選擇。很多家長說不喜歡校長,雖然冇收我,但我認為佢係一位不可多得有智慧嘅人,大家要好好學懂欣賞佢嘅貢獻,唔好只係批判。我個人為左孩子選校,兩家學校都參加左3年簡介會,認真收集資料先去揀心儀嘅合適學校俾我嘅孩子。

電話冇電,😊容後再談真道。

小女好幸運以前未有"上堂'要求時已入了優才,讀了6年,覺得學校好warm.與別不同,能讓家長學生自然投入,小朋友總是很喜歡上課,而成績不斷進步,又不辛苦。我自己工作也忙碌,慶幸這學校能與自己工作生活能互相配合,而小朋友的同學仔也很乖。升中,我們一樣要上好幾課家長課,但能免去大抽獎之苦,升讀一間熟悉有信心又不錯的學校,我覺得很幸運。因為我也要為工作努力,不能為子女放棄工作,如果讀一間好top but好辛苦的學校,家長小朋友都疲於奔命,六年,十二年,好難頂啊。所以,我覺得小一選校辛苦D,換來十多年軽鬆,是值得的。

另外一提,其實學校有很多家長有份參與的活動,eg 音樂會,感恩晚會,初小有親子旅行,小1,小4有觀課,還有家長交流會,課程報告,派成績表見家長etc,所以入讀後也常常回校。而且小朋友有很多課外考試,eg小普試,flyers,KET,etc.不過我自己無理過,學校會搞掂。小六今年KET成績聽聞好好。好多distinction.

有3

冇錯,優才真係好有心教育孩子,所以,用家係最清楚,不管面見有幾困難,都要一心一意闖過,我朋友真係暑假最後幾日先通知收佢咋。

至於真道,上上下下都好愛孩子,佢係以人本去教育,但家長要明白自己選左怎樣嘅學校,學校有佢嘅方針,唔好用自己嘅目光去要求學校遷就你。最初一年,我覺得似上多一年K3,不過,呢年俾孩子有足夠信心,準備迎戰未來,要知道讀少一年,課堂設計都會不同於其他學校,但係學生好有自信,好愛上學,自發學習,老師亦有好好資歷去教,家長可以好放心。補充一下,如果某些家長係好急,要求小朋友就細個就識飛,以上兩間學校都唔係你杯茶。學習,學做人都係長遠嘅路。

khkyuen 發表於 15-7-19 11:58
真道以前個校長拿了學校基金D錢去買樓投資,已經給辭職了...
希望大家作評論嘅時候,比較中肯及全面,片面言論,容易引起不必要嘅誤會。

Cclwatson 發表於 15-7-21 15:45
希望大家作評論嘅時候,比較中肯及全面,片面言論,容易引起不必要嘅誤會。 ...

2011年9月27日 (二)

東方日報

2011 Sep 27
去年被審計署狠批行政混亂的直資學校將軍澳香港華人基督教聯會真道書院,昨高調向學生及家長發通告,指該校創校校長丘日謙以健康理由,向校董會辭職並獲接納,下月一日正式生效,現已開始休假。據了解,該校校董會有意安排校方高級課程發展主任雷其昌當署任校長,將於下月三日正式舉行家長會,交代過渡安排。

[p=23, null, left]真道書院昨晚應家長要求召開緊急家長會交代事件,逾三百家長出席。據與會家長透露,丘日謙辭任校長一職後,校董會計劃邀請丘日謙出任學校顧問但未獲答允,此外,校方正計劃暫安排雷其昌當署任校長。有家長校董建議,於過渡期設立監察小組,並加入老師及家長校董代表。

未經批准購三物業[p=23, null, left]去年審計報告狠批直資學校多宗罪,包括揭發真道書院動用一千萬元非政府資金,購置三項物業,並由校監及校長以信託人身份管理;未經校董會批准,安排一千名內地校長來港參加培訓課程;沒有公開招聘三十六名員工等。在審計報告公布後,校方已檢討並推出改善措施。不過,有校內消息人士透露,今年三月一名參與培訓班的內地校長在校內跳樓自殺,被校董會發現曾被審計署批評的培訓班,又再復辦,旋即惹來不滿。

[p=23, null, left]教育局發言人表示,當局已建議真道校董會盡快尋找適當校長人選,而校董會仍須確保學校運作正常,並以學生利益為依歸。

夠唔夠中肯? 不是我自己作啲...

引用:+本帖最後由+khkyuen+於+15-7-21+23:21+編

原帖由 khkyuen 於 15-07-21 發表
多謝你提供返2011年9月27日嘅報導。小朋友現在應考2016-17小一,唔會讀回過去。請問你對於2011件事對於真道現在2015年課程,教法,對將來入學嘅小朋友發展同學習帶來乜影響呢?至於曾經歷事件嘅哥哥姐姐,有d已經畢業,有d將會或者將來會畢業,成績係點,品德係點,校風係點,相信可以睇到或問到。

ozoz 發表於 15-7-22 00:42
多謝你提供返2011年9月27日嘅報導。小朋友現在應考2016-17小一,唔會讀回過去。請問你對於2011件事對於真道 ...
啲專門興風作浪嘅人,唔使理佢啦!

做乜lei 排網友咁中意找返d陳年舊事出來
‹ 上一主題|下一主題