用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
樓主: dickey09
go

優才vs真道   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tantanmama+於+15-06-29+發表

原帖由 Ocean419 於 15-06-29 發表
我只識優才同真道,請問另外2間咩名?
播道和陸慶濤

回覆:cat_house 的帖子

其實將軍澳4間直資,每間都有佢既特點

回覆:優才vs真道

因為香港總有d人只以成績數據訂強國,弱國.
佢地只會認為小孩係自己副屬品,跟本冇當個自己小朋友係人,佢地唔認同須要了解每個小朋友,亦唔比小朋友自己思考同選擇,所以只認同機械式生產去不斷比壓力去(強國),並將這些稱為教育!

螞蟻兵團  well said  發表於 16-7-4 15:02

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-06-29+發表我

原帖由 cat_house 於 15-06-29 發表
播道和陸慶濤
係喎忘記左播道,好似都係龍校,但好少聽人講

將軍澳四間直資都各有特色,只要為孩子適合既,各有所長,培育出來的小孩都很好!
我覺得大家都會有自己的喜好,但不明白有些家長要抹黑別的學校!一次又一次去攻擊別人,做家長是這樣的嗎?
如果不喜歡這所學校,不要去報名及不參與便可!無謂在這裡令人覺得別有用心
相信自己的孩子及能力,希望各位努力揾到適合自己孩子的學校!

LuLuKiuKiu    發表於 15-6-30 09:56

不建議優才

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱他人之言詞/言出挑釁, 違規者會收警告牌, 漠視警告者會被禁言, 敬請留意. !

siden 發表於 15-6-27 23:16
其實我鐘意GT多過真道好多。

可惜個收生程序實在太令人反感。
可否分享一下為什麼喜歡優才多些呢?  真心請教, 想聽聽除收生程序外之比較。

好想問下批評及經常惡意中傷抹黑優才(大家都知道邊位)果班家長,有幾多位真係入過呢間學校讀過?

我曾經係呢間學校既家長(個仔依家讀緊大學),我本人就好滿意優才, 而我所接觸既優才家長, 亦大部份都好滿意學校,我所認識大部份在讀既小朋友,亦都係由小學讀到依家中學。

如果無真真正正接觸過呢間學校既家長,請唔好乜都估估下同理所當然,又或者講一d什麼「洗腦」等侮辱及不負責任既說話,好嗎?

LuLuKiuKiu    發表於 15-6-30 09:57

dabbycheung 發表於 15-6-29 12:48
好想問下批評及經常惡意中傷優才(大家都知度邊位)果班家長,有幾多位真係入過呢間學校讀過?

我曾經係呢間 ...
我仔仔而家讀緊優才,阿囡上星期六優才面試完,我本人都好滿意優才 ! 以前睇到嗰d唔負責任,惡意中傷 既評論,都好唔開心,會即刻回post 澄清。但係近排諗諗下,其實都唔需要咁介懷,如果其他家長係因為睇咗嗰d唔負責任既評論而唔考慮優才,咁就少d人報,收阿囡既機會又大d !!

我好滿意優才係因為喺優才,唔會有隱形學生既存在,全部學生都有機會代表學校參加校際比賽,都有上台表演既機會,小朋友都好喜歡學校!

回覆 szechu2004 的帖子

同意!我認識既優才家長,如果有兩個小朋友,家長都願意再將細果個小朋友送入嚟優才。如果間學校真係某D人講得咁差,點解家長仲會將細果個小朋友送入嚟,而唔送去其他學校讀書呢?
我就鐘意優才小班,學校唔會要學生死讀書,校方又會培養學生多方面興趣。另外,家長同學生之間,唔會好似其他學校咁,經常互相比較成績。

回覆:dabbycheung 的帖子

冇錯,一路抹黑優才嘅都唔係優才嘅家長,我並冇覺得學校有啲乜嘢洗腦,更可況我哋係成年人,應該有分柝能力。優才係多舉辦親子家庭活動,例如幾個月前嘅幸福家年華,聽日嘅親子歌唱比賽,有何不妥?講真,我大人都覺得玩得幾開心
雖然優才並唔係非讀不可,但請尊重各家長嘅選擇。

引用:冇錯,一路抹黑優才嘅都唔係優才嘅家長,我

原帖由 miaochu 於 15-06-29 發表
冇錯,一路抹黑優才嘅都唔係優才嘅家長,我並冇覺得學校有啲乜嘢洗腦,更可況我哋係成年人,應該有分柝能力 ...
我個小朋友在將軍澳史丹福泳會學游水,有個學游水的同學仔在優才小學讀六年級,菲傭帶,他說他父母迫他讀書,考試要努力,小朋友說考試75分有錢派,90分又派多d,所以他說同學個個也很努力讀書,不知是真是假,所以問下,如果不對請指正......

引用:Quote:siden+發表於+15-6-27+23:16+其實我

原帖由 ggsbb 於 15-06-29 發表
可否分享一下為什麼喜歡優才多些呢?  真心請教, 想聽聽除收生程序外之比較。 ...

我對新派教學如真道或WKF但最終考DSE冇信心。呢類學校其實好好,只是我信唔過佢training適合多年後考DSE。真道要入IB也不是你話入就入。個人偏見,不喜勿拗。

GT在傳統教學中能做到真正小班又小測考壓力又有充夠休息休閒時間,但又適當控制成績及學術程度,為傳統谷學校找到一道側門,呢度門可以讓家長學生透氣。

再加上GT給機會不是最叻的學生表演比賽,雖然囉囌但重德育。

回覆:Lucifer3960 的帖子

講真,GT真是有奬學金,但讀書不是為了奬學金,我唔會、亦唔識有家長咁教小朋友讀書。而且,即使係科科有奬學金或其他類型加埋對比起全年的學費不算得是什麼(千幾vs 差不多三萬)。坦白講,父母俾小朋友讀得直資就預咗有筆錢要洗,真係唔會咁教小朋友。直資學校要將收來的學費用番在小朋友身上係正確。SPB小學全年頭5名學生在下學年全免學費(每人一年成3萬大元),GT就除咗奬各科頭幾名外(幾百蚊),小三同小六兩年任何學生在主科達標有奬學金。咁你覺得得頭五名有大奬好定平均D大家有機會攞奬好呢?我唔肯定你小朋友講的小朋友係咪誤解佢父母講的說話,但呢D講法好唔make sense 。

優才每科都設有學科獎,我認為家長並不會為那區區幾佰元獎金迫子女考好成績。反而學生自己希望拿獎而更加努力的我就見不少!達標獎學金更是人人有機會拿到,這是給學生很好的鼓勵!

YY Mom :-D

引用:+本帖最後由+siden+於+15-6-29+20:02+編輯+

原帖由 siden 於 15-06-29 發表
謝謝分享

回覆:Lucifer3960 的帖子

我唔知小朋友嘅父母點樣給小朋友解釋獎學金,其實只有各科全級頭五名至有獎學金,高年級就有達標奬學金,都只係幾百蚊啫!

回覆 josephbaba 的帖子

真係有料就吾洗in 完又in 又in 又in 去選the best of the best去教啦!!!

真係講得無限好.  如果我開美容院都希望只收靚女客!!!!! 無論做咩TREATMENT我都SUREWIN!!!!!

cch0928  You may miscount the number of sentences. Sorry if my opinion on interviews makes you feel you aren   發表於 15-7-1 15:43
‹ 上一主題|下一主題