用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
樓主: dickey09
go

優才vs真道   [複製鏈接]

朱總理 發表於 15-6-24 22:41
優才的安排是給各家長門檻,不喜歡上課的,確實不應該考慮優才,因日後都一定有很多活動、「功課」要家長參 ...
優才DSE的成績真是不錯

你真係知道佢DSE成績?
何謂不錯? 同咩學校比先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:朱總理+發表於+15-6-24+22:41+優才的

原帖由 hkpapa852 於 15-06-25 發表
優才DSE的成績真是不錯

你真係知道佢DSE成績?
可唔可以解釋多d呀?

回覆:優才vs真道

如果兩間都有聽簡介會,你知道兩間是不同類型的學校!
選擇邊間適合你個小朋友!
兩間收生也有不足之處!
睇你buy 邊間!
DSE 成績優才好些
但真道IB 確實不錯

niclicma 發表於 15-6-25 09:17
可唔可以解釋多d呀?

優才只有講3322達85.7%, 以及各科目4或以上的比例, 但實際上有多少畢業生入到大學, 只有呢句說話:

以今年優才成績及考評局資料估算,本年度優才每5 位同學應有3 位可進入本地大學入讀資助學位課程,成績令人鼓舞。其他2 位將到海外升讀大學或在本港修讀自資課程,故優才學生的升大學問題基本上已完滿解決。

即係話其實大約只有60%學生可升讀本地專上學位 (有幾多%係degree?); 呢個比例其實唔係出色, 只屬一般二線中至二線頭學校既水平

yokeeland  上次簡介會有提及一百人畢業,當中九十人升大學  發表於 15-6-26 14:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

的確聽完簡介會,就會知有乜唔同,邊間適合小孩&家長,亦自可選擇到。
我未去到要選擇XXvsXX 0既階段,但而家0係選擇考學校時,在排位方面已早心中有數,希望樓主會有最合適選擇!

1、讀書是自己事,還是家長的事?!2、家長只是應該給好的成長環境而努力,不應該越俎代庖吧?

derkin 發表於 15-6-24 20:32
優才重有人考慮??如果你唔介意比d甘乞人憎嘅校長玩足一年,逼交千字文2份,上洗腦十堂去乞位...都唔係一 ...
乜咁誇架!!??我仲聽日去面試添...

aluoluo8088 發表於 15-6-25 10:16
1、讀書是自己事,還是家長的事?!2、家長只是應該給好的成長環境而努力,不應該越俎代庖吧?

...
由家長為一個未成年子女選校都算係"越俎代庖"?

如果選校呢樣嘢係完全可以由小朋友自己決定, 咁點解所有報名表格(包括教育局既自行及統一派位表), 都要有"家長/監護人"一欄呢? 等小朋友自己填完去交咪得囉, 做乜要面見家長?

其實有冇問過小朋友佢係咪想出世? 如果無, 咁點解要"越俎代庖"幫佢決定要佢出世呢?

Lam3Tai  係,其實小朋友讀書,家長都係大股東。家校都要配合!  發表於 15-6-25 10:58

其實我都深明"冇最好的學校,只有適唔適小朋友的學校",而兩所學校都各有所長,小朋友是活潑好動型,真不知如何選取

Lam3Tai 發表於 15-6-25 09:36
的確聽完簡介會,就會知有乜唔同,邊間適合小孩&家長,亦自可選擇到。
我未去到要選擇XXvsXX 0既階段,但而 ...
即係好似相睇or初初拍拖咁,大家都只是會講d好野,心中有乜要求,陋習,都係會收埋先,所以講簡介會d野,信住一半好la.

Lam3Tai  明白,當然也要自己做資料收集啦!  發表於 15-6-25 16:51

MrBeast 發表於 15-6-25 15:51
即係好似相睇or初初拍拖咁,大家都只是會講d好野,心中有乜要求,陋習,都係會收埋先,所以講簡介會d野,信 ...
簡介會, 做得好其實都只係一場"Talk Show", 做得唔好就會趕客
簡介會既內容, 聽住先囉

derkin 發表於 15-6-24 23:12
給家長門檻都說成是必須,果然係洗完腦既優才家長!係你番學定你小朋友番學?
講DSE? 以依家選學生標準,有 ...

我仔報15/16小一時, 就係撞正, 同日同時。 我地先去真道(比較心儀)再跑去優才。 結果兩間waiting. 後來真道都係冇offer... 優才就交第二份功課時放棄了。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-6-25+09:39+

原帖由 hkpapa852 於 15-06-25 發表
你信唔信?我就唔信喇,喺度玩語言偽術。

仲有,當一間學校由上年年中簡介會同網頁公布既收生面試程序可以靜靜改變(消滅左網頁簡介那部份,又或3rdin講家長一定要出席變成只係個陪坐既保姆)我係完全唔會相信佢呢個成績公布既,反正你都冇可能查証啦(一句學生私癮就ko你)

連開誠布公都做唔到,佢講乜我都唔會信。

sorman 發表於 15-6-26 10:33

仲有,當一間學校由上年年中簡介會同網頁公布既收生面試程序可以 ...
唔駛咁勞氣, 風水佬起碼呃你十年八年, 學校好唔好, 頂多呃到你12年

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-25+發表

原帖由 sorman 於 15-06-26 發表

仲有,當一間學校由上年年中簡介會同網頁公布既收生面試程序可以 ...
我都一樣唔信呢間優才,最慘每年仲有好多人唔知發生乜事...

引用:超級討厭優才,+安排混亂,+我仔仔在first+wa

原帖由 ooyanoo 於 15-06-24 發表
超級討厭優才, 安排混亂, 我仔仔在first waiting list, 但早2天收到拒絕信,說我們沒有交齊功課及缺席堂課 ...
堅慘

我信優才成績好呀,因為有朋友小朋友果度讀,那小朋友dse成績非常之好,佢父母亦好滿意呢間學校。收生程序你話佢安排差又好臨時改變又好,都係admin問題。同年有間學校,interview 時間全體印錯,另外剛剛St. Mary 扣門資料亦寫錯年份。學校冇可能做到0出錯的,even 真道同優才。

LuLuKiuKiu    發表於 15-6-30 09:48

引用:我信優才成績好呀,因為有朋友小朋友果度讀

原帖由 teambuilder 於 15-06-27 發表
我信優才成績好呀,因為有朋友小朋友果度讀,那小朋友dse成績非常之好,佢父母亦好滿意呢間學校。收生程序 ...
禮賢面試錯哂嘛,但佢即時補發信更正啦。

要知道手民之誤人人都可能有。不過,呢個錯同GT嗰種好似8萬5突然消失既原有面試程序,係兩回事來的。跟住當無事發生過,不停變既,但莫講事前,連事後都唔會講俾班家長知呀,你明嘛,完全兩回事。

回覆 sorman 的帖子

明白係完全兩回事。我只可以說,為左優才dse的成績,小班教學和愉快學習,我個黎講接受到,雖則我只係上過一堂。對於唔係有成手offer揀的家長黎講,優才提供左一個不錯既出路俾佢地。我本身係因為校車問題冇揀。至於真道,我諗唔明點解讀11年就要去考dse,我對IB 興趣亦不大,所以亦冇揀到,以我所知真道都非常多人報的。
‹ 上一主題|下一主題