用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不操TSA的學校
go

不操TSA的學校

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150622/53883062

看完好驚, 請問除了有中學的直資私小之外, 還有什麼學校是不用操TSA的?

我地無乜操TSA,只當平日補充練習做,好輕鬆。不過就會操PreS1,因為無中學backup。所謂操PreS1都喺做多少少練習,無補堂。

回覆:不操TSA的學校

我見過一d學校無花心思落TSA.
我參觀時問點解?
個副校講: 我地學校嘅學生能力應付到, 唔洗額外花時間. (呢間學校程度已深)
諗清楚 唔操TSA 係咪等於輕鬆?

alanwong238 發表於 15-6-24 09:15
其實TSA又唔係咁難,反而覺得比學校考試容易同輕鬆。
就喺唔難,但如果學校仲煞有戒事禁操練先煩~

引用:+http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/

原帖由 hosinai2012 於 15-06-24 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150622/53883062

看完好驚, 請問除了有中學的直資私小之 ...
其實我識的學校都唔點操的

又係為恐天下不亂嘅報章.....

有什麼問題?

TSA其實係好普通的練習本,咩叫操先

邊一日看完萍果沒有負面情緒?

picture  Apple Daily is just tabloid paper IMHO.  發表於 15-7-4 17:23
little_yolky  又講得啱喎  發表於 15-6-25 12:19
bbforever  Yes!  發表於 15-6-24 13:29

醒目開學勳章

我仔學校有一定tsa的練習,放長假時當功課做,甘算不算操?

醒目開學勳章 王國長老

事實真係有學校操, 我仔之前去功課班, 見到第2間d小朋友, 日做夜做, 成吋厚, 仲要補課! 是真的

其實不只蘋果有報, 經濟日報等也報, 所以不是一家媒體偏頗報導, 是教協有關調查反映很多學校為了谷TSA日做夜做練習和補課, 已經影響到學生的正常作息. 據聞很多學校為了谷自己banding而小三開始操, 如果每周末除正常功課要花三小時操tsa卷, 我覺得好變態

https://hk.news.yahoo.com/%E5%B0 ... D%B8-225528402.html

是否大部分直私不需操這種卷? 如果是這是我重要的選校因素

Yanamami  禁都有好多学校唔太重視TSA  發表於 15-6-24 11:10

Charlotte_mom 發表於 15-6-24 11:04
事實真係有學校操, 我仔之前去功課班, 見到第2間d小朋友, 日做夜做, 成吋厚, 仲要補課! 是真的 ...
应該係成績普片麻麻既津校?私校直資通常好少理TSA,做下補充當功課就算~

醒目開學勳章 王國長老

上位中的地區學校lor......
我都見好多直資唔多理TSA

引用:其實不只蘋果有報,+經濟日報等也報,+所以不

原帖由 hosinai2012 於 15-06-24 發表

其實不只蘋果有報, 經濟日報等也報, 所以不是一家媒體偏 ...
教恊又係有明顯政治立場,教協做嘅民調所用嘅questionnaire係點樣訂立亦無從稽考,questionnaire內容亦會好影響民調嘅結果。如果只報導民調結果係冇乜意思。我相信真係會有學校會要求學生做TSA習作,但講到當日常功課及操練,未免有尐誇張。我阿仔與及親友所讀嘅學校都冇要求學生為TSA而花額外時間及資源去應付。

好多學校本身D試卷都深過TSA好多, 根本唔會理.

TSA D卷淺好多。考試前都好似做過幾次,連小明友都覺得太淺。

我女是私小女校,也沒操的,但由P1開始,學校有當練習/功課做。

謝謝各位的回覆, 即係普遍直/私小學和本身學校學術程度不差的官津不會太操TSA卷, 對嗎?

Yanamami  学術好既小学真係無時间理TSA, 尤是直私校~  發表於 15-6-24 13:45