用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德信小學 VS 民生小學
go

德信小學 VS 民生小學 [複製鏈接]

我代朋友的囝仔請教下各位以上兩校會怎樣決擇小朋友的性格較活潑好動,學術理解能力中上,,記性幾好但不太專注。
兩間學校與屋企距離相若(有校車便ok)
還有一個細佬跟尾,現在也讀緊民生幼稚園
朋友希望找一間有愛心的小學,能接受不同程度的學生
多謝大家意見!
   2    0    0    0

回覆:德信小學 VS 民生小學

有細佬, 我選德信, 除非想再玩一次小一呢個遊戲

但是民幼生一般也可以上民小

CherylChloe 發表於 15-6-24 08:43
但是民幼生一般也可以上民小
咁妳又知唔知, 呢個"一般"既比例係幾多?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

細佬感覺上醒過哥哥,哥哥升到民小細佬應該沒問題。不如先假設無論選那間,兩兄弟都會讀埋同一間。哥哥性格慢熱不太受谷,弟弟學習上較自主

我選德信,因免費。而且民生我唔覺特別好。佢幼稚園搞美國交流圑D單野,另我對民生整體印象差了。

醒目開學勳章

德信, 聽過好多, 真正用家, 話民生又谷又冇愛心的例子 朋友在民小教都叫我囝唔好考

其實我只想到民小優勢是有band 1 直屬中學。不過油尖旺中學網也對男仔有利,是嗎?

CherylChloe 發表於 15-6-24 09:55
其實我只想到民小優勢是有band 1 直屬中學。不過油尖旺中學網也對男仔有利,是嗎? ...
民幼上民小? 有幾多%
民小上民中? 有幾多%

不要迷信"直升"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係呀,我地非常老友,我兩個囡囡同佢兩個仔同年

回覆 hkpapa852 的帖子

我也是這樣建議朋友,所以開post 主要比較兩間小學

CherylChloe 發表於 15-6-24 10:04
回覆 hkpapa852 的帖子

我也是這樣建議朋友,所以開post 主要比較兩間小學
民生對學生既要求, 比德信高

引用:Quote:CherylChloe+發表於+15-6-24+09:55+

原帖由 hkpapa852 於 15-06-24 發表
民幼上民小? 有幾多%
民小上民中? 有幾多%
真估不到,over4000人爭入民生幼稚園,入到好多以為中頭獎,原來民小只是普通。

這樣計,似乎爭入港島女龍校的幼稚園更值。

hkpapa852  呢個一定係  發表於 15-6-24 10:20

民生小學band 1 率高很多吧,咁谷。咁當然,要付出代價,但入德信要爭band 1咪一樣要谷。如果學費不是concern 選民小吧,話哂上band 1 民中機會大德信好多,而且民幼上民小有歸屬感

引用:民生小學band+1+率高很多吧,咁谷。咁當然

原帖由 phoebewong123 於 15-06-24 發表
民生小學band 1 率高很多吧,咁谷。咁當然,要付出代價,但入德信要爭band 1咪一樣要谷。如果學費不是conce ...
民幼上民小有五十幾至六十%,民小頭100名可以穩上民中,至少比外面機會率高,民生係校風純樸學校,小朋友對學校歸屬感強

回覆:CherylChloe 的帖子

如果"愛心"係concern, 唔洗考慮民生囉

請問係咪收到德信Call後補生Offer ?

AngusPakYau 發表於 15-6-24 11:02
民幼上民小有五十幾至六十%,民小頭100名可以穩上民中,至少比外面機會率高,民生係校風純樸學校,小朋友對 ...
民小頭100名可以穏上民中?

唔好信呢D道聽塗說既野, 雖然民中有99個聯繫位比民小, 但唔代表頭100位可以直上.

研究下聯繫位係點運作, 咪俾人老點.

不過以民小有一級6班, 每班40人嚟計, 成240人爭99個中學既位, 機會係咪真係咁高呢?

回覆:hkpapa852 的帖子

我身邊民小升唔到民中的,派去九龍塘官立和龍翔官立

‹ 上一主題|下一主題