用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乒乓球, 青苗與小學既校隊, 邊樣勁D? 對升中有利D? ...
樓主: minmin
go

乒乓球, 青苗與小學既校隊, 邊樣勁D? 對升中有利D? [複製鏈接]

回覆:ha8mo 的帖子

學體會比賽多數(或全部)是以3局2勝制,每局11分,是一個爆冷的的場合!乒總比賽是5局3勝,4強更是7局4勝,相對爆冷機會少一些!2個團體同是淘汰賽。

ha8mo 發表於 15-6-24 09:44
單係哩樣,已經反映不一定是高手就必然有參加
而且學體會的賽期一樣可撞學校測考日子,冇人會就你個別學校
...

任何比賽都有可能撞學校測考日子,無人會理你。公開賽參加與否是由家長決定;學界撞測考,但學校話要參加亦要參加,如家長沒有合理解釋而缺席/不出賽,基本上係無可能留在校隊,就算有得留多數都要坐冷板。所以學校高手都會雀躍地出賽,只有家長硬着皮頭倍陪去!

ha8mo 發表於 15-6-24 09:18
嗯,根本冇可能只睇小學校隊成績去收人
尤其是學體會比賽係只有隊際
隊友個個豬一樣的話

只要對手比你隊友更豬(例如掛住等人個D), 有豬一樣既隊友都無有怕

我都係覺得, 如其花咁多心思去研究乜乜運動有利升中, 不如集中做好基本又必要既, 攪掂學術先啦!

如果學術唔得, 話之你全港No.1都未必有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔係話想有以上兩樣野就會有中學收,
只係因參加兩者, 用得太多時間, 所以想放棄一樣,
睇吓放棄邊樣?  又諗邊樣會對升中張RESUME 靚仔D.

青苗一星期打兩天, 其中一天是閒日晚上, 打到9點多.
當年我是打打吓QUIT了青苗.  以私鐘兵兵再JOIN兵總及康文署及其他公開比賽, 時間可因應考試加減, 會彈性些.  至於校隊, 如是學界, 老師知道學生在外有操, 加上體諒呈分,  都唔會踢走校隊資格啩???

黃巴士 發表於 15-6-25 12:39
青苗一星期打兩天, 其中一天是閒日晚上, 打到9點多.
當年我是打打吓QUIT了青苗.  以私鐘兵兵再JOIN兵總及康 ...
睇吓放棄邊樣?  又諗邊樣會對升中張RESUME 靚仔D.

minmin 發表於 15-6-25 12:53
睇吓放棄邊樣?  又諗邊樣會對升中張RESUME 靚仔D. ...

你不明白嗎??
應該是說哪方面可攞到"代表性公開賽獎"才是對升中有少少價值??  如校隊有學界獎, 當然好過青苗沒以公開賽獎.  如青苗有"兵總"獎, 學界無理由沒獎.  相對地說是從哪途徑可取獎項!  如果無法衡量取獎機會, 通常是打得青苗都是校隊.
很多小朋友都可入校隊的...... 有些小學, 知你是青苗, 會自動入校隊, 不須校內TRAINNING的(咁就兩者都可兼).  個人覺得青苗>於校隊.

入校隊真係唔難,最難係有無份比你出賽。好似我仔最近入左徑項校隊(短跑),但每班選3,4個都成20人爭最後出賽果2,3個位,最少16人要坐冷板,真係唔明要組咁多人為咩!

anyway, 如果想以運動幫助搵中學真係唔需要諗咩校隊好定青苗好! 你贏到幾個冠軍就會有人buy,唔會理你咩隊。

黃巴士  AGREED!  發表於 15-6-25 16:27

講多句,羽毛球,壁球,乒乓球,網球呢類活動入咩隊都對個人技術無咩幫助,因對手都係差唔多級數,教練只會從旁提點。想進步只有揾私教單對單練習,同高手過招先會進步。入隊只係多一個渠道參與比賽!

仔仔錫錫你 發表於 15-6-25 16:23
入校隊真係唔難,最難係有無份比你出賽。好似我仔最近入左徑項校隊(短跑),但每班選3,4個都成20人爭最後出 ...
玩運動拿多個冠軍有助升中,這個要補充一下:

運動類型要和學校配對,拿冠軍不一定每間學校都會垂青,建議選校最好打聽小朋友擅長的運動項目會有哪些學校重視,這樣勝算會提高。

miriam 發表於 15-6-23 19:33
我囡都唔係學校簽課外活動合約既跆拳道屬會會員, 同樣參加到學界, 仲由我囡屬會幫學校連續兩年拎到全港學界 ...
你囡囡咁勁架? 咁你點解仲要擔心升中放榜, 可能自行已經收咗了。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-6-25 17:51
你囡囡咁勁架? 咁你點解仲要擔心升中放榜, 可能自行已經收咗了。
永遠一句 "人算不如天算".

兩手準備總好過滿以為收左, 到放榜日真係失望時都唔會話 "拿手唔成勢" 咁去叩門.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

黃巴士 發表於 15-6-25 13:35
你不明白嗎??
應該是說哪方面可攞到"代表性公開賽獎"才是對升中有少少價值??  如校隊有學界獎,  ...
好老實咁講, 我囡都學左三年乒乓波, 從未報過比賽, 亦都無參加校內既課外活動, 有日我囡同老師講學左三年, 老師話點解唔出聲.................唔排除係搵佢打校隊.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkspiderman 發表於 15-6-25 09:23
任何比賽都有可能撞學校測考日子,無人會理你。公開賽參加與否是由家長決定;學界撞測考,但學校話要參加亦 ...
我囡跆拳道學界賽撞呈分試唔理照打

P.S. 我囡非學校跆拳道會既學員

醒目開學勳章 王國長老

仔仔錫錫你 發表於 15-6-25 16:23
入校隊真係唔難,最難係有無份比你出賽。好似我仔最近入左徑項校隊(短跑),但每班選3,4個都成20人爭最後出 ...
同意.

真係要用運動入某學校, 無人會理係咩屬會, 要睇既係咪由總會主辦既全港公開賽同學界賽.

醒目開學勳章 王國長老

saiwanho 發表於 15-6-25 17:24
玩運動拿多個冠軍有助升中,這個要補充一下:

運動類型要和學校配對,拿冠軍不一定每間學校都會垂青,建議 ...
所以我同囡都鍾情體藝, 就係體藝有我囡所學既專項.

其他中學 (直資 / 津校) 唔係無留意, 好多都無跆拳道隊丫.

saiwanho  精明家長!!  發表於 15-6-25 18:08

回覆:miriam 的帖子

回覆 minmin 的帖子

青苗與小學既校隊,  兩樣都無用.
畀心機讀書啦!
成績表靚仔最緊要.

回覆:乒乓球, 青苗與小學既校隊, 邊樣勁D

某D運動比賽 ,学界(高低级) 係難攞奬過公開(分齢)架

‹ 上一主題|下一主題