用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德vs將軍澳天主教
樓主: nataliemamamia
go

新華德vs將軍澳天主教 [複製鏈接]

回覆:新華德vs將軍澳天主教

hkpapa853 yes, 唔記得係兆強定聖馬太,我估你記得

陰公當時果位jm好似話去新華德車程要over 一粒鐘

siden 發表於 15-6-24 11:48
hkpapa853 yes, 唔記得係兆強定聖馬太,我估你記得

陰公當時果位jm好似話去新華德車程要over 一粒鐘
咁應該係我講個位.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 奥脫福 的帖子

變通和有部署的冒險似乎係契機.....
謝謝分享.

回覆:lauwingtai 的帖子

宣道實際並沒有八成band one生,應該係不足六成

niclicma 發表於 15-6-24 11:19
真心請教,如果情況係咁,咁其他學校如九官、基華等,是否都面對同一問題?

...
或者你自己諗下, 目前按照上年搵到出嚟, 可統計既九龍城區小學升中派位資料, 最好既係呢4間:

中學網

校網

學校

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

九龍城

CSK

37.41%

34.69%

2.72%

紅馬

42.77%

36.75%

6.02%

奉基

40.83%

29.17%

11.67%

千禧

39.67%

37.19%

2.48%

黃宣

39.86%

31.47%

8.39%

咁你諗下你心目中個間/幾間, 同呢幾間既水平差幾遠咪可以"估"到個大約數囉

niclicma  謝謝!  發表於 15-6-24 12:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

niclicma 發表於 15-6-24 11:19
真心請教,如果情況係咁,咁其他學校如九官、基華等,是否都面對同一問題?

...
同一問題, yes, 你可輕易發現, 41網所有小學都冇公佈升中派位的, 係所有小學喎! 34網都大部分冇公佈, 若果成績好, 做乜唔講呢?

九龍城有3個小學網, 分別係34、35、41, 只有35網的小學有公佈升中派位, 撇除天神不談(龍校冇咩好講), 35網的頂頭大熱「紅馬」band 1率原來只有42-44%, 次熱的黃宣、奉基、奉千得39-40%, 就大約估到34 & 41網做乜唔公佈升中成績, 難度九官、基華、農官、華德、福馬會高出「紅馬」好多? 唔會啩? 咪又係咁上下...

走去沙田91網, 大熱的一呂(7x%)培基(6x%)沙呂(5x%)一胡(5x%)朱正賢(5x%), 乙二有得抽的梁鉅鏐&蕭漢森都超過45%, 完全冇point仲抽34 & 41網的, 若心儀喇記、瑪記、協恩、St. Rose就冇辦法啦! 否則, 真係唔吸引。

niclicma  謝謝!  發表於 15-6-24 12:11
hkpapa852  HY仲值唔值得抽, 都係一個謎  發表於 15-6-24 12:10

回覆 lauwingtai 的帖子

咁講法有好多家長都為升小而搬九龍城咪好無謂?

咁點解有咁多人咁做? 只為搏神校?

回覆:zanezane 的帖子

搬去九龍城當然係想抽嗰啲有直屬中學嘅名津校啦!

zanezane 發表於 15-6-24 12:18

咁講法有好多家長都為升小而搬九龍城咪好無謂?
好老實, 九龍塘的地理俾人一種「好方便」的感覺, 一般住開九龍既人, 要佢過條隧道去港島或沙田, 好似要攞佢命咁。

"好方便".....明哂....

‹ 上一主題|下一主題