用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德vs將軍澳天主教
樓主: nataliemamamia
go

新華德vs將軍澳天主教 [複製鏈接]

以成績論, 一定是將天.  

將天正常情況下, BAND 1 生不會低過 50%

其實這幾年將天20分都未必入到, 他們全級頭60名都大部份是Band 1 中學

hkpapa852 發表於 15-6-24 09:55

呢幾年全級頭20%都做唔到B1, 過幾年後都唔知點算.....

有「家長」訓斥讀書唔應該睇數據,選校應以學校有無愛心云云。。。我唔知呢句說話
係外國岩唔岩使,但以今日香港的教育制度黎講,聽到呢種說話,有時真係會忍唔住笑
架!

從小朋友進小學(或者更早)開始,數據其實已經不斷出現。雖然官方的口徑係「求學
不是求分數」,但係佢推行的制度,背後有邊樣唔係同分數有關呢?!你信佢,只係代
表你好天真;但若你跟佢,就只係X居,好很傻!

在全港1245間中小學中,我相信絕大部份,甚至全數都是有愛心,有辦學理念同願
景的學校;但有心唔代表有力,時得都要我予!問題只是家長和同學是否甘心被派到任
何一間學校而已。若唔甘心,你就要睇數據,講數據同用數據,以求在派位遊戲場上爭
取更佳的出路!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-6-24 09:25
係N個帖講過N次, 11網兩間聖安多尼, 12網寶血, 43網嘉諾撒, 46網柏德, 48網聖安當
呢堆點都唔會差過呢兩間, ...
其實將天真係幾好的, 師資設施都好, 若非校網差, 併落你講個五間, 我都會排將天係中前。

咁當然啦! 95網就95網, 先天不足。

hkpapa852  20分比較之下都唔易抽呀!  發表於 15-6-24 10:32

奥脫福 發表於 15-6-24 10:22
有「家長」訓斥讀書唔應該睇數據,選校應以學校有無愛心云云。。。我唔知呢句說話
係外國岩唔岩使,但以 ...
當年話「求學不是求分數」既官員已經落咗台好耐了, 廣告都無播N年了. 跟據前前特首既意思, 無再提即係無咗啦 (好似8萬5咁)
而且, 唔求分數, 做乜要考TSA? 做乜升中按學生"成績"分三個組別? 咁解中學要收夠85%全港Top 40%既學生先可以叫英中? 點解入大學資助學位一定要達DSE成績達3322?

lauwingtai    發表於 15-6-24 11:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:siden 的帖子

年年TSA表現唔同,不能以偏概全

引用:以成績論,+一定是將天.++將天正常情況下,+B

原帖由 BSCYL 於 15-06-24 發表
以成績論, 一定是將天.  

將天正常情況下, BAND 1 生不會低過 50%
咁就好

我朋友仔全級頭30老師話可揀band 1

原來頭5成都係

新華德爭一截

karen55407 發表於 15-6-24 10:36
年年TSA表現唔同,不能以偏概全
TSA其實對升中無影響, 但Pre-S1就有影響.

學校Banding比例, 係要按兩屆Pre-S1既成績嚟調整, 但Pre-S1只在雙數年考. 即係話, 要知道學校升中有冇改善, 基本上至少要等兩年(等一屆Pre-S1成績)至5年(等兩屆Pre-S1成績之後那一屆)

如果現在學校既升一表現唔好, 你對該校有幾大信心係兩年, 或者五年後變好啦?

傳統"名校"既魔力, 就係有能力讓畢業生落力去考學Pre-S1(歸屬感吧!), 長期將B1%維持在同一水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

話時話現在教局咪唔俾公報自己有幾多band 1學生可以係邊睇
我都想八下我仔間係嘜情況(雖然我無得揀)

回覆 奥脫福 的帖子

其實外國競爭仲大美加高中巳有全國排名

Cedric_mama 發表於 15-6-24 10:49
回覆 hkpapa852 的帖子

話時話現在教局咪唔俾公報自己有幾多band 1學生可以係邊睇
其實無得睇, 大家只可以參考過去多年學校公佈既"可統計既升中派位資料"嚟估計.

但如果學校唔公佈, 咁就估都無得估

回覆 奥脫福 的帖子

睇完你的描述, 真係對呢個講一套做一套的社會現實感概歎.
我都好想了解怎樣的路才是好出路......

或者大家諗下, 有邊間學校係簡介會上, 係完全唔會"介紹"下佢地既升中/高考成績? 或者同一D所謂一線中學既"關係"?

如果真係咁無意義, 咁講嚟做乜?

不過我印象中有一間當年係無講過既, 就就係史樂比校長個間

happyritamama 發表於 15-6-23 13:08
甘即係41區猛人雲集, 如仔女資質一般, 好難入到BAND 1中學?

反而TKO會易出線?
應該咁講, 41網仍然係全九龍最多band 1學位的校網, 接近45%band 1學位, 遠高於平均數, 所以先咁多人搬去抽, 但實際上係咪真係咁正呢?

簡單計計數, 喇沙小直屬喇沙中, 瑪修小直屬瑪修中, 培正小直屬培正中, 民生小直屬民生中, 聖家小直屬聖家中, 原先個45%仲剩番幾多?

九龍城網仲要有好多名私校, 宣道&KTS都近八成band 1, 就算唔係個個學生大抽獎, 但佢地都照呈分的。

45%七除八扣, 剩番幾多冇人知, 咁新華德仲吸唔吸引呢?

但TKO(95網)仲慘, 小學的本身質素係高的, 但本身區內band 1學位就嚴重不足, 所以TKO一樣唔易出線。

引用:Quote:happyritamama+發表於+15-6-23+13:08

原帖由 lauwingtai 於 15-06-24 發表
應該咁講, 41網仍然係全九龍最多band 1學位的校網, 接近45%band 1學位, 遠高於平均數, 所以先咁多人搬去抽, ...
真心請教,如果情況係咁,咁其他學校如九官、基華等,是否都面對同一問題?

hkpapa852  係, 有同一問題, 所以升中派位結果透明度其實好緊要  發表於 15-6-24 11:37

lauwingtai 發表於 15-6-24 11:14

培正小直屬培正中

假如培小係津小,佢的位置會否是34網呢?

lauwingtai  謝更正, 我應說KL3  發表於 15-6-24 11:32

lauwingtai 發表於 15-6-24 11:14
應該咁講, 41網仍然係全九龍最多band 1學位的校網, 接近45%band 1學位, 遠高於平均數, 所以先咁多人搬去抽, ...
九龍城區著名"官津"小學唔少, 但有幾多間既"升一線中學比例"真係突出呢? 暫時未見到

所以要搵間"升一線中學比例"突出(較高)既學校, 其實係其它區仲易.

TKO死症就在於一線官津中學太少, 留係TKO升中入到一線官津中學機會較低

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-6-24+11:14+培

原帖由 奥脫福 於 15-06-24 發表
假如培小係津小,佢的位置會否是34網呢?

zanezane 發表於 15-6-24 11:05

回覆 奥脫福 的帖子

睇完你的描述, 真係對呢個講一套做一套的社會現實感概歎.

那些年我大仔「抽」唔到英華,派左旅港。由於40網升中麻麻,前景唔明朗,
所以最後寧取有直屬B2中學的私小,進可攻,退可守。

最終結果是攻到的攻,守到的守,而且亦不用太擔心細佬無小學收,叫做在風高
浪急的大海上找到一根浮木。

hkpapa852  唔知如果當年派到愛德你要唔要呢?  發表於 15-6-24 11:41

引用:Quote:happyritamama+發表於+15-6-23+13:08

原帖由 lauwingtai 於 15-06-24 發表
你完全講出重點

唔明點解仲有人山長水遠出九龍城讀冇直屬中學的津小

上年有位在此討論的jm, 希望佢已經離開咗新華德去返48本區讀佢考插班成功果間本區一線小學

hkpapa852  你講聖馬太個位?  發表於 15-6-24 11:45
‹ 上一主題|下一主題