用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (求救)大獲啦
樓主: Adriano
go

(求救)大獲啦 [複製鏈接]

MM1155 發表於 15-6-23 15:34
有何大鑊?得兩個選擇,一係去;一係唔去!
今年唔考只會影響自己,唔會害到其他人。

MM1155  係囉!  發表於 15-6-24 01:55

升中果年暑假多數都係留番系到,都怕中學啲PS1、迎新日等等撞哂期
唔敢外出旅游
Everybody Loves Somebody.
In time,everybody was falls in love with somebody
Much that I can't take it
Just as I found YOU

回覆:(求救)大獲啦

唔編班遮,唔洗死。既然唔撞都撞左咯,咪照去羅。編到好班都唔代表讀得成書格

王家爸爸    發表於 15-6-24 07:09

咁係咪睇樓主預計入咩BAND 學校, 如果坐粒6 B1 學校應該分去咩班都分別不大, BAND 2, 3就危險D!

王家爸爸  B1補底班都可以好差㗎   發表於 15-6-24 07:11

Band 1 學校嘅最叻同最差都可以相距好大。全區第一名同全區三份一人中最尾嗰個,理論上都可能係同一間學校。係唔係好大影響,甘就睇每個人嘅價值觀。當然,如果學校唔用pre S1成績分班,甘其實唔考問題都唔大。

唔大鑊,入唔到精英班啫,又唔係入唔到心儀果間!反正又唔會無書讀.個試係福澤後人,如果唔介意入咩班,基本上無問題!

引用:剛知道小兒中一入學前統一學科測驗那天全家

原帖由 Adriano 於 15-06-22 發表
剛知道小兒中一入學前統一學科測驗那天全家不在香港,點算.....
到時結果怎樣就不要怨別人了,反正後果自負!認為旅遊機位重要過學校事項,那就自己決定吧!

星運教授 發表於 15-6-23 21:52
唔編班遮,唔洗死。既然唔撞都撞左咯,咪照去羅。編到好班都唔代表讀得成書格

...
可能係補底班仲可以都群雄之首。

SIYip 發表於 15-6-23 22:30
Band 1 學校嘅最叻同最差都可以相距好大。全區第一名同全區三份一人中最尾嗰個,理論上都可能係同一間學校 ...
有啲學校,例如SPCC,唔用PS1成績分班,但係人地一早已考完分班試。

真係咁關心子女學業既話, 有D資料一早已經搵定, 唔會話因為遲通知而預計唔到.
升中放榜同Pre-S1既時間表, 年年都係差唔多個段時間, 稍為有做少少資料搜集都無可能預計唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

協恩係自己考,7月7日..阿囡學校,考前個WEEKEND仲要補課操卷..其實如果我係校長,都會利用分班試睇下個間小學程度,吾呈上教育局,都一樣影響自行收生...所以凡事要2面睇,吾好只睇表面...

sum-yan    發表於 15-6-24 11:34

hkpapa852 發表於 15-6-24 09:14
真係咁關心子女學業既話, 有D資料一早已經搵定, 唔會話因為遲通知而預計唔到.
升中放榜同Pre-S1既時間表,  ...

就算唔一早check定日期,起碼都知有考分班試、PreS1、Bridging course、新生家長日。。。。。呢堆野做吖~~唔知日期更加唔敢輕舉妄動book機票去玩,梗喺睇定d先啦。明知呢個暑假都好多野搞仲一意孤行,禁點能怪人“遲”通知呢?

把你個仔分到保底班, 對你個囝可能更加適合, 塞翁失馬焉知........!

醒目開學勳章 王國長老

教育局網頁已經一早有今年 PS-1 係幾時考, 連出年既都有埋暫定日期 (12 July 2016), 真係緊張既無可能話搵唔到資料.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kwan_kwan3 發表於 15-6-23 07:50
其實呈分試考成2年,個個父母都想用去旅行幫大家減壓,為了減輕去旅行的開支,家長可能會一早訂晒機票,所以撞 ...
其實呈分試考成2年, 個個父母都應該清晰知道升中有PreS1, 根本無可能不知道亦不去查核日期.  
CFSS & SSGC

回覆 sum-yan 的帖子

今年PS1是OPTIONAL,到派位後問中學會否考PS1。

其實見到呢D POST,係我地叫救命多D..買晒野未去LOR....

今時今日科技咁先進, 不如問下學校俾唔俾你搖距作答
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:(求救)大獲啦

又係呢啲問題!我仲未去到升中階段,但每年小一大抽獎前常見大鑊有:去邊間學校睇結果、唔見咗張申請表、乜唔係填咗甲一二三唔誇區就唔使填乙部、要去旅行點樣授權睇結果及註冊⋯⋯層出不窮

sum-yan  旅行點樣授權睇結果  發表於 15-6-24 16:27
‹ 上一主題|下一主題