用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行要唔要比profile 學校?
go

自行要唔要比profile 學校? [複製鏈接]

自行要唔要比profile 學校?
   3    0    0    0

交表前,可以先看看學校網頁,看看需要呈交哪些文件。

有些中學會在收表時查閱呈交的文件,學校會即時退回不需用的文件。
有些中學會收所有家長呈交的交件。
所以,要唔要畀 PROFILE 是沒有定論的,間間不同。

-------------------------

例子:可立中學在自行階段收取的文件如下
- 中一自行分配學位申請表的三個相聯部分(教育局提供)。
- 學生之身分證/出世紙正本,供本校查閱。
- 小五(上、下學期)及 小六(上學期)成績表副本
- 課外活動紀錄、獎項或獎狀副本
   - 最多十項
   - 不需要精美釘裝/文件夾
- 回郵信封一個(請貼上郵票及寫上學生姓名、地址)

這類學校連課外湩動紀錄亦限制在十項以內,並且列明不需要精美釘裝/文件夾,通常不會收 PROFILE。
當然,試試交 PROFILE 亦無妨,這類學校通常會即時退回不需呈交的物品。

-------------------------

例子:聖公會李炳中學在自行階段收取的文件如下
(1)本校自行分配學位報名表
(2)教育局中一自行收生報名表  (校方會在申請表的家長存根上蓋印後把存根交回家長)
(3)小五全年及小六上學期成績表副本各一份
(4)其他  (如課外活動、服務、獎項等文件資料。)
(5)回郵信封一個連郵票
(6)不須要遞交小學推薦信

這類學校列明可附其他,當然可以試交 PROFILE。

憫父 發表於 15-6-24 10:15
交表前,可以先看看學校網頁,看看需要呈交哪些文件。

有些中學會在收表時查閱呈交的文件,學校會即時退回 ...
憫父

多謝你的解答﹗

另外想問多小小野,就係想知道我們一直講緊的 profile ,是否指用個多頁式透明file 入住資料交比學校,定要精美印刷 or 把所有資料釘裝好一份份呢?

謝謝﹗

上边咪寫左:

“這類學校連課外湩動紀錄亦限制在十項以內,並且列明不需要精美釘裝/文件夾,通常不會收 PROFILE。”

自己做好黑白影印既底俾自己,用Q骨快勞就得~到時边间学校要五頁就印五頁,要十頁就印十頁……唔收就唔交,無講唔收或收幾多頁就成份Q骨快勞俾晒佢。

sonkhl  有經驗,無得頂.  發表於 15-6-25 18:35
kin818kin  謝謝﹗  發表於 15-6-24 11:56

kin818kin 發表於 15-6-24 10:37
憫父

另外想問多小小野,就係想知道我們一直講緊的 profile ,是否指用個多頁式透明file 入住資料交比學校,定要精美印刷 or 把所有資料釘裝好一份份呢?

最重要是整齊,分類清楚易明,將重要的資料放在較前位置。

相信學校最注重的是內容,包裝是其次。

如果仍然怕包裝的好壞會影響自行的機會,可以用透明 file 入好,做得精美一點,免得交了表格才胡思亂想,怨自己為何不去做得更好。

不過,有些學校只需要用 Q 骨 FOLDER 入好便可。

有些學校甚至連 Q 骨 FOLDER 亦不收。

大原則是交完表後能心安,不會胡思亂想,是否要精美,是否要有 CLEAR FOLDER 裝好,可按自己的意思去做,不用理別人的說話。

同時準備一份普通版本,學校不收精美版的話,便交普通版。

YmOra    發表於 15-6-25 10:34
YmOra  噢!Good.Good.圖文並茂.謝謝憫父.  發表於 15-6-25 10:34

憫父 發表於 15-6-24 11:33
最重要是整齊,分類清楚易明,將重要的資料放在較前位置。

相信學校最注重的是內容,包裝是其次。
資料好詳細。謝謝﹗

做profilio可讓學校更清楚學生的長處, 要精簡一點, 因學校處理很多申請表, 不會太詳細去閱讀.  可先看看該校最出名是哪幾個課外活動/獎項, 如貴子女亦有得獎的話, 可多寫一點.

不要用釘裝, 我用"魚尾"夾, 方便學校去處理.

kin818kin    發表於 15-6-26 09:46

mymelody2003 發表於 15-6-25 10:30
做profilio可讓學校更清楚學生的長處, 要精簡一點, 因學校處理很多申請表, 不會太詳細去閱讀.  可先看看該 ...
ME 2, 我都係用魚尾夾, 唔洗攪咁多野+唔環保! 學校收幾百個申請, 幾百個FOLDER之後就用唔著, 好浪費!

kin818kin    發表於 15-6-26 09:47

醒目開學勳章 王國長老

我仲懶, resume 加埋所需成績表影印本算數, 叩門係考實力, 唔係考包裝, 整到幾正都無用.

saiwanho  同意。  發表於 15-6-25 17:28
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mymelody2003 發表於 15-6-25 10:30
做profilio可讓學校更清楚學生的長處, 要精簡一點, 因學校處理很多申請表, 不會太詳細去閱讀.  可先看看該 ...
魚尾夾係?
Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb 發表於 15-6-25 16:32
魚尾夾係?

saiwanho  清楚嗮!  發表於 15-6-25 17:28

回覆 Yanamami 的帖子

有經驗,無得頂.

回覆:自行要唔要比profile 學校?

早幾年,我用釘書機釘住亞女份profile就算。最後都收左

Kittymummy 發表於 15-6-25 18:40
早幾年,我用釘書機釘住亞女份profile就算。最後都收左
明白﹗其實點都係內容比包裝重要。

憫父 發表於 15-6-25 17:04
Thank you!
Don't worry!Be happy![/color purple]

回覆:自行要唔要比profile 學校?

我就覺得最好跟足學校要求同用學校提供嘅表格,因為咁係最方便學校搵佢哋需要嘅資料。

如果真係想做份profile,最好在做之前諗諗,內容有幾多係表格填唔到,而學校有興趣知道兼且會加分嘅!記住係用學校嘅觀點,唔係學生家長嘅觀點!如果冇嘅,你就係嘥緊學校嘅時間去睇你份profile,究竟係會加分定扣分先?

Band5 發表於 15-6-26 20:06
我就覺得最好跟足學校要求同用學校提供嘅表格,因為咁係最方便學校搵佢哋需要嘅資料。

如果真係想做份prof ...
Band5

收到﹗要從學校的觀點整理文件,等學校睇得方便,就算唔加分都起碼唔好扣分。謝謝﹗
‹ 上一主題|下一主題