用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區、灣仔區或東區(14),你會點揀? ...
go

中西區、灣仔區或東區(14),你會點揀? [複製鏈接]

中西區、灣仔區或東區(14),你會點揀?
家姐K2,有一個細佬。現住將軍澳。
   18    0    0    0

net 12

leebb2010 發表於 15-6-22 10:15
家姐K2,有一個細佬。現住將軍澳。 ...
11網, 目標係般小或李陞,
或者16網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:中西區、灣仔區或東區(14),你會點揀?

Net 11

大家可以講下點解嗎?

回覆:leebb2010 的帖子

唔好再問啦!好快就會D
人認為妳想借地址

pomanlife    發表於 15-8-31 11:37

下!!我諗住搬家,完全冇諗過借地址喎。
我問過教局,話一月之前搬都得。

leebb2010 發表於 15-6-22 14:04
我問過教局,話一月之前搬都得。 ...
不如你講下11,12,14,16呢幾區你有咩心水小學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唉!我就是唔熟D學校,完全無頭緒哩。
所以問下大家意見。
多謝大家幫忙先

回覆 leebb2010 的帖子

我都係為校網而搬屋.

一男一女, 11網囉. 聖彼得, 般官, 英二......

pomanlife    發表於 15-9-14 14:31

leebb2010 發表於 15-6-22 14:31
所以問下大家意見。
多謝大家幫忙先 ...
11網: 小學網中既學校較平均, 暫時仲未至於天地網, 升中網雖為全港一線中學學位充足率最高既一個網, 但其實利女不利男
12網: 小學網都變咗天地網, 升中網為全港一線中學學位充足率第二充足既校網(僅次於中西區), 亦係利女不利男, 不過男仔升中機會好過中西區少許
14網: 港島北面四個小學網中派位最多人失望, 最天地既一個. 中學網同16網同為東區, 屬於一線中學學位充足率較高既一區, 而且升男女機會都較平均, 選擇亦較中西區和灣仔多, 只是學校名氣較遜
16網: 小學網暫時還未變為天地網, 有明顯一二線學校可選. 中學網就參考上面14網既資料

hkpapa852 發表於 15-6-22 10:47
11網, 目標係般小或李陞,
或者16網
我都算係由14搬11的

leebb2010 發表於 15-6-22 14:31
所以問下大家意見。
多謝大家幫忙先 ...
我今年啱啱派左, 都研究過幾間

1) 英一, 校長後生新潮, 推廣ipad教學法, 小班教學, 每班25人, 開2班
2) 英二, 現任教長由以前副校升上去, 感覺比較穩定, 學生有禮貌, 學生學術和英文水平感覺都比較高, 唯一唔好係感覺校舍偏小, 小朋友活動空間唔多, pe堂只能在禮堂或天台, 高班才到對面操場上
3) 基因, 出名活動教學, 無咩壓力, 升中派位不錯
4) 般官: 傳統小學, 無小班教學, 每班30人, 校舍不能再加班加位, 世襲多
5) 李升: 小班教學, 有聯繫英中, 聽聞老師有心機教小朋友
6) 聖嘉祿: 區內唔算出名, 但派位好, 有50%升band 1英中, 老師有愛心, 有heart去搞好間學校, 有功課輔導, 而且主任有個電話24小時可以打通問功課各樣, 上年自行已經入唔晒
7) 中尼, 只知道每日好多功課
8) 聖尼, 課程比較深, 特別係英文
9) 呂小, 2014年度轉了聖彼德下午校校長, 課程會教深半年
10) 聖彼得, 區內最谷, 最多人揀, 20分舊生都不係穩入
11) 新會商會, 逄星期六有免費英文班上, 上過佢地英文班既, 自行會由先取錄, 老師對照顧sens方面有經驗, 而且好pro, 有中學聯繫
12) 天總, 近幾年推行國際化課程, 逄星期六不同時段都有體驗班, 但多外籍小朋友揀, 外籍小朋友不一定會升讀本地中學, 所以升中派位既成績還做得不夠好

天總在15-16年度小一開4班, 每班25人, 即有100個位, 潮商亦開4班, 100個位,

1-10 都算熱門學校, 如果派不到心水, 好大機會會派左位多, 而不熱門的學校, 有地鐵後, 更多人搬到來呢區居住, 所以一年比一年競爭大

ncls  我係NET11路過,多謝你的分享!  發表於 15-9-12 01:51

leebb2010 發表於 15-6-22 10:15
家姐K2,有一個細佬。現住將軍澳。 ...
唔記得講, 每年9月, 10月, 11月, 中西區好多學校都有open day, 不防去參觀感覺一下,

聽聞基因叩門要有去過佢地既簡介會

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-22+10:47+11

leebb2010 發表於 15-6-22 14:04
我問過教局,話一月之前搬都得。 ...
請問你指一月之前搬都得, 一月時係咪已經讀緊K3了?

我本身離島98網, 大仔K1, 細女, 又係想搬區, 請大家比多D意見,謝謝!

net 11 較穩陣!

回覆:pomanlife 的帖子

唔係英二校舍大過英一?

女仔選11網有聖心同聖提,男仔選12網選SJ。

Ballack2012 發表於 15-6-24 16:28
正確決定
其實唔太關校網事, 我係11網大, 搬到東區住唔慣
‹ 上一主題|下一主題