用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 英國聯招(Joyce Wu)
樓主: elbar
go

UCAS 英國聯招(Joyce Wu) [複製鏈接]

回覆 slamai 的帖子

謝謝妳的資料

謝謝各位的解答.囝囝已經報了七月考 IELTS,跟著是否叫他自己從英國的大學中尋找自己喜歡的學校,因為是否不是所有大學也有他想讀的料目,然後九月經UCAS申請就可以.麻煩大家唔好意思,因本人英文只是一般水平.

回覆:UCAS 英國聯招(Joyce Wu)

不如找agent,免費的,問多幾間一定冇錯

回覆 快樂鳥 的帖子

如果兒子已有心儀學科, 就簡單些。可以有以下步驟。

1) 找出那些 UK 大學有得讀心儀學科
http://university.which.co.uk/courses
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings

2) 到有闗大學 website check 下 DSE 入學要求, 從中列出合乎你兒子預算能力所合 (即DSE 預期成績) 的大學。

3) 再參考相關大學的其他資訊 (如大學地區, Ranking, 學費等等), 加上兒子的意見。

不過如是要專業註冊的學科, 相關資歷認受性就複雜很多。

如果成績差,例如3科E,
會唔會冇學校收㗎?

回覆 Flowerlam 的帖子

都會有的,視乎邊科及只是大學排名就一定唔會高啦!
再唔係,就先讀個foundation

slamai 發表於 15-6-26 11:55

都會有的,視乎邊科及只是大學排名就一定唔會高啦!
已經讀緊AL,唔通要再讀foundation?

回覆 manning2014 的帖子

謝謝妳提供的資料, 我慢慢研究下

是冇辦法之中的辦法!

回覆 brother4 的帖子

brother 4,
有冇好介紹, Thank You 

回覆:UCAS 英國聯招(Joyce Wu)

冇介紹,但問多幾間agent一定冇錯

‹ 上一主題|下一主題