用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問邊幾間中學有校車呢?
go

請問邊幾間中學有校車呢? [複製鏈接]

請問邊幾間中學有校車呢?

各位bk友,

朋友托我問邊幾間中學有校車喎,不過 我都想知嘻.

Re: 請問邊幾間中學有校車呢?

一D比較偏遠的學校通常都有
比如港島的玖瑰崗, St. Clara...
九龍反而少, 德望好似有

其他都唔係好清楚了

但中學仲要坐校車? 好似唔係好方便
偶然番學要番早d整野, 有時又要留低做 project / 課外活動
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

KGV

德望

DGS

都仲有
Msma

聖潔靈 -- 不過要係官塘搭

聖羅撒

simoomhot, msma

thank you very much.

仲有冇人可以話我知呀  

kaka0814,

唔該曬.
因為我個朋友好緊張個女,鐘意張個女放在身邊,佢住TKO,就嚟升小六,怕個女唔係自己控制笵圍,但佢老公想個女出去讀d好d中學,見識多d,所以想搵有校車中學,唔想個女自己撘車返屋企.怕學壞喎. :-|

kaka0814 寫道:
一D比較偏遠的學校通常都有
比如港島的玖瑰崗, St. Clara...
九龍反而少, 德望好似有

其他都唔係好清楚了

但中學仲要坐校車? 好似唔係好方便
偶然番學要番早d整野, 有時又要留低做 project / 課外活動

要教,要管,但唔係控制係手指罅度 ! 

教自律重要d 

仲有中學好多活動同project 係要留校做架,呢d時候都要自己走架啦! 唔防得咁多架 !

太保護係唔得架,唔學獨立點得呢? 
Msma

中學搭校車真係幾難!
好似我外甥女間學校咁,只有搭返學,無得搭放學,因為無人會準時放學,而且個個都有不同的聯課活動在放學後舉行,校車公司計過數無錢賺,所以好多中學生都要自行放學了!

一係搵工人接送啦!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Msma,

我都知我朋友有d問題架啦,不過佢思想係咁樣諗,我都冇辦法令佢明白.
我都同佢講,就算讀係屋企樓下,都未必聽曬你話,隨時可以同同學仔吉串魚蛋先返架.算啦,佢有佢諗法,就即管幫佢問下你地囉.

virgokaren,

係呀,我都明,中學真係好難準時返屋企,我識個讀st mary中一,日日都要成個半鐘先行到出去jordon地鐵站(係學校企下,坐下操場,king下講下,你等下我,我等下你),佢都話唔知點解,就算冇野做都要咁耐先返到屋企. 可能尼d就係中學生.

Is it also a major point to select secondary school?? If worry about it, select the one just next to home. :tongue:

CHUCHU:

不如你話俾你朋友知:“而家所有中學都唔會有校巴了!有的都是私人經營巴士,接戴十幾間學校學生…咩學生都有!”等佢放心俾囡囡自行放學啦!
反之,如果有學校仍然有校巴服務,你朋友咪以巴取人?(危險d嘛...)
同樣要《慢慢》同佢溝通溝通、教育教育…對中學生要有一定程度上之信任;否則所謂“叛逆年齡”由此而生!因為中學生接觸之層面不同了(個個咁大個…人人咁自由…點解得我有條無形

我又唱

If there is no school bus for secondary schools, it will be a problem if the selected school is very far from home and there is no direct transport.  I can see that my daughter will have this problem later. So really need to move near to the school??

仲有德雅,同沙田聖家.

我都覺得FORM 1座校車好.
[size=medium]mymyso

哈里波特,

好,我照你咁同佢講.

WYmom,

冇錯,我都應該以一程車就可以返到學為選校目標先.

熱狗,

嘩,你個女咁多課外活動架.

sindy,

好鬼鐘意你唱反調架姐.

MYMYSO,

唔該,多謝!

AGREE 隔籬有間便利店都唔掂架.
CHUCHU 寫道:
Msma,

我都知我朋友有d問題架啦,不過佢思想係咁樣諗,我都冇辦法令佢明白.
我都同佢講,就算讀係屋企樓下,都未必聽曬你話,隨時可以同同學仔吉串魚蛋先返架.算啦,佢有佢諗法,就即管幫佢問下你地囉.

virgokaren,

係呀,我都明,中學真係好難準時返屋企,我識個讀st mary中一,日日都要成個半鐘先行到出去jordon地鐵站(係學校企下,坐下操場,king下講下,你等下我,我等下你),佢都話唔知點解,就算冇野做都要咁耐先返到屋企. 可能尼d就係中學生.

sindy,

好鬼鐘意你唱反調架姐.

我女

CHUCHU:

女大女世界~全部佢自己揀
‹ 上一主題|下一主題