用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果重來,你會做啲咩?
樓主: daisylhn
go

如果重來,你會做啲咩? [複製鏈接]

三年前,不轉校继續讀N班那間/報考名幼/報考一條龍幼稚園;早幾年生B,机會定必比現在多。
雖然現在offer也不錯,但更適合更好多的offer,仍然期待中。
我相信机會留給有準備的人,早起鳥兒有蟲吃,畢竟面試是看孩子的能力和運氣,還有面見家長一環(家長的運氣、表現……)

補充:
正確想說是"更適合更好的offer”並不是"更好多”

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-19+發表

原帖由 happyfanny 於 15-06-19 發表
想請教,12網,細女,無backup, 無信心叩門,可以点揀?
聖保祿

引用:Quote:原帖由+happyfanny+於+15-06-19+發表

原帖由 evajyn 於 15-06-24 發表
聖保祿
聖保祿是否第一志願收唔哂,是否會搬校舍及轉直資呢?因只有15分,祈求大抽獎穩穩陣陣,唔使叩門

引用:Quote:原帖由+evajyn+於+15-06-24+發表聖保

原帖由 happyfanny 於 15-06-24 發表
聖保祿是否第一志願收唔哂,是否會搬校舍及轉直資呢?因只有15分,祈求大抽獎穩穩陣陣,唔使叩門

...
會搬去柴灣,想轉直資不過轉吾到,第一志願應該安全,相對更安全應該係寶血,完全吾想叩ge就李賜豪

引用:Quote:原帖由+happyfanny+於+15-06-24+發表

原帖由 evajyn 於 15-06-24 發表
會搬去柴灣,想轉直資不過轉吾到,第一志願應該安全,相對更安全應該係寶血,完全吾想叩ge就李賜豪

...
李賜豪乙二是否穩入呢?如是,我真想駁間一線放乙一

引用:Quote:原帖由+evajyn+於+15-06-24+發表會搬

原帖由 happyfanny 於 15-06-24 發表
李賜豪乙二是否穩入呢?如是,我真想駁間一線放乙一
邊個可以保證乙二穩入,出生率又高,大抽獎只有37個位,乙部只有33/34個位,今年大把五寶飯,來年大把人為求穩陣乙二李賜豪,只能講睇運氣,人生只有一次機會,搏吾搏自己決定,考私校墊底咯,否則乙一寶血都基本安全

回覆:Wildfirebee 的帖子

我想問名幼,一條龍,半龍點揀好?龍年小朋友正是有以上offer.

willa 發表於 15-6-25 13:42
我想問名幼,一條龍,半龍點揀好?龍年小朋友正是有以上offer.
我諗你要先攪清楚, 你所謂既"一條龍,半龍"係咩先.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問小朋友英文會話點train先可以達到名小interview要求水準?讀緊local 私立幼稚園,但英文語境不佳,小朋友考K2插班名幼時, 亦正因英文識聽唔識講而fail佐。請過來人指點一二,無限感激!

引用:請問小朋友英文會話點train先可以達到名小i

原帖由 fixedstar99 於 15-06-25 發表
請問小朋友英文會話點train先可以達到名小interview要求水準?讀緊local 私立幼稚園,但英文語境不佳,小朋 ...
學校有語境好過出去補,我小朋友嘅英文係靠學校嘅。另外,不斷同佢講英文故事書亦十分有幫助,因為我細嘅未入學,但不斷伴讀,而家佢都扮晒嘢講得兩咀。如果家長唔能夠時常伴讀英文,就揀D有CD嘅英文書播比佢聽,叫佢揀自己鍾意嘅有聲書就更加事半功倍。

引用:我想問名幼,一條龍,半龍點揀好?龍年小朋

原帖由 willa 於 15-06-25 發表
開校名會易D比意見,唔係因為八掛,而係有D半龍落咗搭可能真係得一半

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 15-6-25 16:56
請問小朋友英文會話點train先可以達到名小interview要求水準?讀緊local 私立幼稚園,但英文語境不佳,小朋 ...
我覺得,至少能自己睇一本一版幾句嘅中/英文書,鍾意睇書中英普簡單對答無問題
其他嘅就睇性格同臨場表現,唔關學術事喇!

恐龍家

回覆:如果重來,你會做啲咩?

引用:其實有好多野唔駛咁悲,+當初只要肯搬去個好

原帖由 hkpapa852 於 15-06-19 發表
其實有好多野唔駛咁悲, 當初只要肯搬去個好校網, 派得差既機會自然怟咗, 只係願意為抽獎搬屋既人真係唔多.
...
我也是專登搬過去41, 点知派到樂善堂

引用:不會生小孩 +

原帖由 jimmyveron 於 15-06-19 發表
不會生小孩
唔生x12, 除非好有$

引用:Quote:fixedstar99+發表於+15-6-25+16:56+

原帖由 小曳人 於 15-06-25 發表
我覺得,至少能自己睇一本一版幾句嘅中/英文書,鍾意睇書中英普簡單對答無問題
其他嘅就睇性格同臨場表現, ...
如果中文書帶本有普通話拼音,算唔算出術?阿仔可直讀粵普

引用:我會計準時間生個11月或12月b,連續兩年考

原帖由 LANE2012 於 15-06-23 發表
我會計準時間生個11月或12月b,連續兩年考龍校幼稚園,考到考到為止
我囝12月B,兩年考龍校都考唔到,結果做番細B算

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-25+發表我覺

原帖由 iamadc 於 15-06-26 發表
如果中文書帶本有普通話拼音,算唔算出術?阿仔可直讀粵普
除了英華係自己帶書,其他直私未聽過自己帶書去讀喎。多數係讀學校指定的才料。所以都係要多伴讀。

回覆:如果重來,你會做啲咩?

至於用英文/普通話答廣東話問題,我相信多數無問題。不過小朋友都係好直接的,多數覺得用乜話問就應用乜話答,而且當他們知道自己唔識用返同一語言答自然就驚了,表現多少會有影響。

‹ 上一主題|下一主題