用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013年12月細B
go

2013年12月細B [複製鏈接]

應否比佢讀16/17年PN?定比佢直接入K1再repeat一年做大B?謝謝意見~

0    0    0    0

引用:應否比佢讀16/17年PN?定比佢直接入K1再rep

原帖由 happymama28 於 15-06-18 發表
應否比佢讀16/17年PN?定比佢直接入K1再repeat一年做大B?謝謝意見~

...
Depend有無學校收佢k1。

回覆:happymama28 的帖子

其實你想佢讀pn,仲有好多學校收,不過你預全部下午班兼無學券。個人認為如果可以讀返自己個屆會好D,因為pn先要足2歲啫,K1 2歲8個月已經讀得,只要你K1前教BB多D,去到in K1時已經穩定好多,再長遠D,去到小一時已經同大B無乜分別,咁點解要浪費一年時間呢?

引用:其實你想佢讀pn,仲有好多學校收,不過你預

原帖由 koey329 於 15-06-19 發表
其實你想佢讀pn,仲有好多學校收,不過你預全部下午班兼無學券。個人認為如果可以讀返自己個屆會好D,因為p ...
agree

其實你想佢讀pn,仲有好多學校收,不過你預全部下午班兼無學券。個人認為如果可以讀返自己個屆會好D,因為p ...
謝謝你詳細意見,咁如果佢直接讀K1,都係要今年報學校同申請學券嗎?

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-06-19+發表其

原帖由 happymama28 於 15-06-19 發表
謝謝你詳細意見,咁如果佢直接讀K1,都係要今年報學校同申請學券嗎?

...
每間申請時間唔同,呢D要自己上返學校網站睇,大概8至10月。至於學券好似話今年9月已經可以申請,詳情可以上返教育署睇返。

我囝囝都是2013年12月出世,我去年八至九月已報名了數間2015/2016 N班想試下可否插班,或2016/2017 N班 。我都是想 2016/2017 K1 or N班都會報。睇下有冇心儀學校收,但發現好多學校都是睇出世年份,所以2016/2017報到N班都很難。所以現你可以問定妳住個區的幼稚園收生情況。

引用:我囝囝都是2013年12月出世,我去年八至九月

原帖由 Queenie1031 於 15-06-23 發表
我囝囝都是2013年12月出世,我去年八至九月已報名了數間2015/2016 N班想試下可否插班,或2016/2017 N班 。 ...
明白,謝謝您

回覆 happymama28 的帖子

我住將軍澳區的, 好彩! 我去年九月份已報名的歲半班, 剛剛五月份收到通知已經取錄. 也可以直升N班和K1班. K1班還保證可以讀全日. 八月份開學啦. 到時囝囝如果足二歲. 程度也合適, 明年一至二月可以升N班. 八月份就讀K1 班.
其實去年11月也有一間N班下午班話收他插班. 但不是我心儀幼稚園,所以沒有報. 這間是我心儀幼稚園. 所以今年不用再找幼稚園了.

我細仔都係13年11月出世, 我都係諗緊比佢REPEAT K1 做大仔, 其實去到小學, 大仔同細仔其實真係有分別的. 噉當然唔係個個一定會有, 但我見大部份都真係好唔同.

引用:回覆+happymama28+的帖子 我住將軍澳區的,

原帖由 Queenie1031 於 15-06-24 發表

我住將軍澳區的, 好彩! 我去年九月份已報名的歲半班, 剛剛五月份收到通知已經取 ...
我都係住將軍澳區㗎

我們都是住將軍澳,得閒約出來聚一聚,有關找將軍澳幼稚園你可以pm我,交流一下。

我仔仔都係13年12月細b,但係我唔明點解報n班會係下午班機會多些,乜唔係出年報n已經係大b,收既機會反而高些嗎?想請教一下,謝謝

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-06-19+發表其

原帖由 muimui1018 於 15-06-25 發表
我仔仔都係13年12月細b,但係我唔明點解報n班會係下午班機會多些,乜唔係出年報n已經係大b,收既機會反而高些 ...
細B下午班機會高D係因為大部分家長都偏好上午班多D,所以下午班會多D位。由於教育局規定pn要足2歲先可以返,所以收細B就會收少1至4個月學費,通常無乜媽媽鐘意既下午班就會用黎收細B。無錯,出年報pn會變左超大B,但亦要留意返報k時又會跟返出生年份,到時可能學校又會嫌你太大,所以見D媽媽通常會同時報pn同k,有k收就直接入k

‹ 上一主題|下一主題