用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩肌肉張力低
樓主: lucinang1130
go

發展遲緩肌肉張力低 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+pinkdoll+於+15-6-24+10:05+編

原帖由 pinkdoll 於 15-06-23 發表
請問你仔係一出世就發現定後期發現,仲有幾歲先識自己行﹖

回覆:pinkdoll 的帖子

小朋友平衡力差,上落樓梯不穩,已經同佢行多d,下個月先有pt, 有乜可以做住先?

回覆:Jjchow2015 的帖子

其實pt話多d帶小朋友去公園玩,行多d,跑多d,爬多d已經係家長同小朋友一起做的training...希望我的資料有用。

回覆:littlemiss2011 的帖子

我小朋友也是在政府醫院check到肌肉張力低,但我想問原因....上次忘記問醫生,請問各家長,你們有查過點解會有嗎?是遺傳?DNA?...身為媽媽的我,一直好內疚,因為囝囝三歲多才發覺唔妥。

回覆:littlemiss2011 的帖子

已經成日去公園又體操,又玩scooter, 晚晚同佢行樓梯,依然未得!
我覚得是遺傳!我自己也是少少低張,不過我地細個冇人特別講!

pinkdoll 發表於 15-6-23 21:48
supplement這方面答不到你. 不過, 我相信就算吃咗SUPPLEMENT, 家長都要幫佢勤力做大肌肉運動, 才可以改善. ...
咁你小朋友有無做抽肌肉做檢查,要做手術果隻﹗
‹ 上一主題|下一主題