用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩肌肉張力低
go

發展遲緩肌肉張力低 [複製鏈接]

發展遲緩肌肉張力低,有乜野supplement 可以食?

3    0    0    0

回覆:lucinang1130 的帖子

喺我女二歲前,我有畀維他命,諗住強壯身體無易病。
我睇佢肌張低要用正常再多體力去活動,而佢本身係大食鬼,所以正餐係多飯多菜,肉就正常。

引用:發展遲緩肌肉張力低,有乜野supplement+可

原帖由 lucinang1130 於 15-06-18 發表
我也問過  無咩可以吃,肌肉軟軟的  跟一世,但多做運動,練習回來的力是不會消失的。

引用:發展遲緩肌肉張力低,有乜野supplement+可

原帖由 lucinang1130 於 15-06-18 發表
肌肉張力低是沒有supplement 可食的, 只要努力做運動是可以有幫助。

醒目開學勳章

lucinang1130 發表於 15-6-18 10:19

supplement這方面答不到你. 不過, 我相信就算吃咗SUPPLEMENT, 家長都要幫佢勤力做大肌肉運動, 才可以改善. 其實, 正常小朋友同樣都要做運動去鍛鍊大肌肉的, 只是佢哋唔駛從低層逐步逐步做起.

我細仔係屬於肌肉偏低張, 細時肌肉好軟好淋架, 現在已經6歲肌張力尚算OK(仍雖鍛練), 我跟住PT既訓練目標去幫仔仔做大肌肉運動的. 不過, 大肌肉分上身肌肉, 下身肌肉, 及中間肌肉部份, 一定要按著小朋友情況去做練習的. 因為人人的問題不同的. 就好似我小朋友是屬於全身肌肉偏低, 但治療師會仔細分出佢右邊腳冇乜力, 左边腳又比較好, 腰張力低, 頸及膊頭都冇乜力, 手婉力很差, 眼肌也很弱......... 如果小朋友這樣子, 平衡力當然差, 身體協調, 雙側協調更加弱, 行一定行得不好, 上落樓梯也好困難, 而且好多動作都做唔到的, 跑呀跳呀唔駛旨意, 拍波諗到唔好諗住, 踏單車更加是很高層次的事, 單腳跳更加很困難的. 其實, 大肌肉是很複雜的事, 不是三言兩語可以講得清.

一直以來, 我小朋友是分段分PART去練習, 當練到咁上下, 你會開始會見到佢行得比之前好咗, 穩陣咗, 冇咁易跌,. 然後就開始練行樓梯, 係練上樓梯, 當然落樓梯又是另一回事. 一步一步地去練習, 練習過程是很辛苦的, 不足為外人道, 但值得架.

所以, 我建議你找物理治療師, 尋找專業意見, 找出小朋友問題, 再針對性去幫小朋友做訓練. 也要知道小朋友大肌肉差是會影響小肌肉的, 也會影響口肌的.

回覆:pinkdoll 的帖子

pinkdoll,見到你寫既野正正同我兒子一樣,一樣係右邊弱過左邊,可以分享下你兒子現況嗎?我仔快4歲,行得左搖右擺,你仔仔行得好嗎?

你的分析十分詳細!小朋友是做物理治療定職業治療?可以分享或PM 係邊到做?我小朋友,肌張也低,但導師沒有咁詳細的分析!訓練的進展也一般!

Jjchow2015 發表於 15-7-8 16:02
你的分析十分詳細!小朋友是做物理治療定職業治療?可以分享或PM 係邊到做?我小朋友,肌張也低,但導咁詳細的分析!訓練的進展也一般!

物理治療 本來就是一門專業,

不過你要帶小朋友去做評估前要先取得醫生轉介信。

回覆:Letter_lalaland 的帖子

見過政府物理治療,但冇咁詳細!你在邊做assessment??

回覆 Jjchow2015 的帖子

如果連家長都聽到可以講到出來,可見得係成日都做、講同提及嘅事,即係基本嘅資訊。

政府醫院嘅面見評估時段有限,
做完測試已經夠鐘或者可能做唔晒都未定(有時小朋友唔舒服/眼睏/怕陌生人/唔想做),
跟著後面又有其他人等著做評估,好難同家長講得太多。
但如果訓練日子長小小之後,其實每次呢度講小小,哦度講小小俾你知。
醫院入面大部分做嘅人有嘅係經驗,冇嘅係時間。

做完評估就大家齊齊排隊1-2年按需要等訓練,
咁喺各間不同嘅早期訓練中心同特殊學校, 而每個小朋友嘅個別需要都不一樣,
按當時小朋友所需及人手供應 (政府補助資源有限)分配訓練節數;
訓練時節由30-45分鐘不等,有啲單對單/1 對2/小組 都唔定。
相對於喺醫院做訓練,喺早期訓練中心同特殊學校當然有較為多機會討論小朋友情況,
易會令人產生有較為詳盡講解同分析嘅感覺。

有時同家長千叮萬囑某些事情要做,因為ABCDE原因,
但每個訓練都有功課,加埋學校功課,
小朋友忙時家長重忙又攰,其實咁多資訊真係唔易消化。
唯有按照大家能夠做到嘅步伐,一步一步陪伴小朋友一齊努力。

醒目開學勳章

maggie814 發表於 15-7-8 09:44
pinkdoll,見到你寫既野正正同我兒子一樣,一樣係右邊弱過左邊,可以分享下你兒子現況嗎?我仔快4歲,行得左搖右 ...

上落樓梯自如,雙腳跳OK, 現在協助下單腳跳也OK, 雙手可以原地彈接波, 但佢仍然要繼續做訓練的, 還未達到同齡標準.

小朋友肌肉天生有低張情況, 係要不停做訓練的, 坦白說, 要付出很大既努力, 也要按住小朋友既能力, 照著治療師既建議, 一步一步去練習. 每個小朋友情況都不一樣的, 你一定要瞭解清楚小朋友發生甚麼問題, 然後才可以對症下藥去做訓練的. 我一直依照s位既pt既建議做訓練的, 最重要肯幫小朋友做家居訓練.

其實, 我冇資格教人的, 因為我不是治療師, 只是一般家長, 只想在此分享一下, 希望可以鼓勵你們.

醒目開學勳章

Jjchow2015 發表於 15-7-8 16:02
你的分析十分詳細!小朋友是做物理治療定職業治療?可以分享或PM 係邊到做?我小朋友,肌張也低,但導師沒 ...

開始時一直是s位pt, 同時一直有做私人感統, 到大肌肉開始有點成績, 有找私人ot.
的的確確做家長要花好多時間心力去瞭解的, 聽多啲治療師講, 然後自己上網看多些資料, 去聽多啲講座也有用的.

回覆 pinkdoll 的帖子

家長先至係自己小朋友嘅治療師, 而且係 24/7 年終無休;
不過有時都要俾自己小小私人時間,抖吓氣、飲杯水、欣賞吓自己;

大人身心健康對小朋友能夠起好大支持作用。

醒目開學勳章

Letter_lalaland 發表於 15-7-10 00:13

家長先至係自己小朋友嘅治療師, 而且係 24/7 年終無休;不過有時都要俾自己小小私 ...

yes, 家長也要好好照顧自己. 另外, 最重要唔好同別人比較, 一比較就會唔開心.

或者同之前比較,小朋友成日都有進步㗎啦,視乎你察唔察覺得到。
好多時好細微嘅進步,有人察覺得到,指出嚟讚吓小朋友時又讚吓自己,大家開心。

其實要有進步秘訣係在乎父母嘅心態,
如果硬要達到或者做到甚麼甚麼先叫有進步,咁大家齊齊等吓啦,而且都幾令人灰心;

將需時完成嘅大目標拆細至較為容易達成嘅小目標,

比較實際而且更能提升各持份者嘅方法;
亦對大家都公平一點,始終大家都已經很努力加油了。

醒目開學勳章

Letter_lalaland 發表於 15-7-10 00:26

或者同之前比較,小朋友成日都有進步㗎啦,視乎你察唔察覺得到。 ...

yup, 我意思唔好同人比較, 只同自己比較.

其實小朋友好在乎爸爸媽媽嘅感受,父母開心佢哋都會開心,

父母要重拾自信,因為其實自己有好多嘢可以做去幫助自己嘅小朋友
若然對自己都失去信心,成日憂心要追發展參考數據,又點可能發自內心開懷笑出嚟

多謝鼓勵!

引用:+本帖最後由+pinkdoll+於+15-7-10+00:08+編

原帖由 pinkdoll 於 15-07-09 發表
請問幾歲入s位?你仔仔會升主流or特殊?

仔四歲,又有踏scooter, 單車,做體操,上落樓梯依然唔穩,可以點?可以分享下?

‹ 上一主題|下一主題