用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼有什麼好?值得?
樓主: waatin2013
go

名幼有什麼好?值得? [複製鏈接]

回覆:名幼有什麼好?值得?

我認為名幼值唔值係睇你要咩。
如果你要happy school, 課程較淺,但德育好,好多學卷幼稚園都offer 到。但名幼多數係私校,師資比較好,nET 較多,語境會好點。
如果小學係target私校/直資就要英文interview,當然如你讀學卷幼稚園,可以出面再搵人教佢,咁就可以平衡返。

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-6-18+15:41+編輯

原帖由 小曳人 於 15-06-18 發表

你局限咗地區
大圍是孫方中

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-18+發表本帖

原帖由 winnietingting 於 15-06-19 發表
大圍是孫方中
👍👍可以分享一些用家意見嗎?

引用:我認為名幼值唔值係睇你要咩。 如果你要hap

原帖由 chekenken 於 15-06-19 發表
我認為名幼值唔值係睇你要咩。
如果你要happy school, 課程較淺,但德育好,好多學卷幼稚園都offer 到。但 ...
唔該曬👏

引用:+本帖最後由+ensy+於+15-6-18+17:44+編輯+\

原帖由 ensy 於 15-06-18 發表

其實值唔值呢個問題除咗你自己無人可以答到!家庭經濟狀況人人 ...
努力爬文中

回覆 waatin2013 的帖子

it depends on your family income.If that extra $5K (say) will affect your living quality, then it's not worth.
But if that $5K will not affect living quality, then go head.

引用:每個人立場唔同啫,我唔會太concern+學校有

原帖由 貝珠 於 15-06-18 發表
每個人立場唔同啫,我唔會太concern 學校有幾商業,我只在乎佢俾到什麼學校環境,教學理念,方法,老師質素 ...
完全同意

回覆:darkson 的帖子

Agree. Just like someone spend money on luxury hotel and some spend in budget hotel when traveling. A matter of choice and trade off.

引用:如題?用家可以分享下嗎? +

原帖由 waatin2013 於 15-06-17 發表
如題?用家可以分享下嗎?
我諗名幼出名自有他的好處。所以值得為學校的優點而報讀

回覆:名幼有什麼好?值得?

一分錢一分貨

個人較感受到既係同輩既學習氣氛,雖然佢地只係幼稚園生,但都有學習氣氛,以前n班唔係名幼,而且小朋友仲細,同學與同學之間無話咩"學習氣氛",而家k1入左名幼,發現成個感覺好唔同:

1)老師真係比較有要求,唔係嚴,但小朋友做功課唔可以馬虎

2) 名幼學生知識和學習能力都唔會太差,有d比較標青既同學會帶動其他同學學得更多知識,如:同學A認識好多動物名稱,看很多書籍,其他同學都會想學習.老師見到同學STANDARD高,會嘗試教佢地深少少既知識

‹ 上一主題|下一主題