用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問BB時會好靜嗎?
go

請問BB時會好靜嗎? [複製鏈接]

我小朋友佢而家3.5個月, 佢除左肚餓, 眼瞓之外, 都唔會喊; 佢有時會同人傾下計, 但對眼就好似唔係好focus到咁....請問你們小朋友bb時係咁既嗎?
我姑奶個囡有自閉, 同埋我bb比起佢家姐bb時, 真係靜好多...唔知佢係易湊定有問題. 好擔心...好想搵人傾訴下.
   0    0    0    0

有懷疑call健康院姑娘面見

好過亂諗。

回覆:請問BB時會好靜嗎

我囡極難湊。 由日喊到黑要抱。抱都喊。 成日訓唔到覺。 一晚醒好多次。
bb 一出世都避開眼神接觸。 到3個月左右先開始,玩時先會望眼。

如果佢唔望你, 好似集中唔到一點咁
可能係有自閑
你試下叫他的名子, 他有冇反應 / 情緒變化
如果冇的話, 要call健康院姑娘 / 搵社工

3.5個月仍好細,唔好嚇自己,安靜唔一定係自閉!
我大囝自閉症要讀S位,細個時日喊夜喊,抱住都喊!

其實我都有疑惑,之前我嗌bb時,佢都會應下我,但呢排嗌佢,佢唔多應我,就算我抱起佢叫佢,佢都唔理我。究竟係佢心情唔靚,還是真係有問題?

謝謝大家回覆, BB而家13個月, 都唔係好主動望人, 都未識講野, 脾氣仲愈來愈暴燥, 好在佢同家姐都仲有D互動....現觀察中,....希望冇事啦...
‹ 上一主題|下一主題