用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
go

宗教分 [複製鏈接]

請問如果只有爸爸領洗天主教,小朋友沒有領洗有沒有個五分宗教分

1    0    0    0

醒目開學勳章

引用:請問如果只有爸爸領洗天主教,小朋友沒有領

原帖由 Anna_li2511 於 15-06-17 發表
請問如果只有爸爸領洗天主教,小朋友沒有領洗有沒有個五分宗教分
天主教的5分是計小朋友是否領洗,不計父母。

開心小花 發表於 15-6-17 09:34
天主教的5分是計小朋友是否領洗,不計父母。

但小朋友咁細個,都未真正了解教義,做父母自行代他做信仰決定會唔會唔係咁好呢? 到第日小朋友大左,可能會信其它宗教,如果最後發現自己父母係細個時幫自己去左其他教會受洗,可能心靈上會有污點。

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+15-6-17+09:34+天主

原帖由 se6b03 於 15-06-17 發表
但小朋友咁細個,都未真正了解教義,做父母自行代他做信仰決定會唔會唔係咁好呢? 到第日小朋友大左,可能會 ...
神父有解釋過,父母愛惜子女,想把最好的交給自己的孩子,包括自己的信仰。小朋友通過家庭教育,上主日學去認識神。如果小朋友長大後,認為不適合,可以不領堅振。

thxs

如果只有爸爸領洗天主教,有部份聖公會小學會計果5分。所以最好打電話去心儀學校查詢。

引用:如果只有爸爸領洗天主教,有部份聖公會小學

原帖由 2boba 於 15-06-17 發表
如果只有爸爸領洗天主教,有部份聖公會小學會計果5分。所以最好打電話去心儀學校查詢。 ...
爸爸天主教,基督教的聖公會比5分佢個小朋友?!又唔同教,又唔係個小朋友領洗天主教。

引用:Quote:原帖由+2boba+於+15-06-17+發表如果

原帖由 LL222 於 15-06-17 發表
爸爸天主教,基督教的聖公會比5分佢個小朋友?!又唔同教,又唔係個小朋友領洗天主教。

...
聖公會學校是同時承認天主教和基督教的

其實宗教分唔係應該更加要比d無宗教信仰又或者未正式相信果個教既人咩 ? 咁信仰先有機會傳開去,吸納更多唔同宗教既人入去讀,乘機可以傳教。

回覆:宗教分

根據教處 , 同宗教加5分係因為課程關係 ! 不是因為傳教! 因為教會學校有宗教科 , 而宗教科會計入成績! 官校無宗教科所以無哩5分 ! 再者 , 教會辨學 (雖然有政府資助) ,但也總叫出錢出力 , 俾 priority 自己教的弟兄姊妹同下一代我個人認為合理!
我又嘗試下解釋天主教堂同基督教的分別(有錯可更正) ...天主教, 是可以為小朋友洗禮的!如父母都是天主教徒也很多選擇出世不久為子女洗禮!  所以好多天主教學校計小朋友是否已洗禮!
~ 至於基督教...大多不會為細過12歲的小朋友洗禮(基督散相信小朋友有獨立思想後自己選擇相信神; 聖公會有兒童領洗,但也只是決志的一種, 小朋友12歲後表態是否再受正式洗禮) 所以很多基督教學校計父母是否受洗! 聖公會的教義是很"中性"的...認為不論是天主教或是基督教都是信主,無分你我!所以聖公會很多學校認受both天主教基督教!
不過, 有興趣教會學校的家長, 還是親自到學校了解下它怎樣計宗教分! 因為真係每一間不同的!

cubyQB 發表於 15-6-17 11:03
根據教處 , 同宗教加5分係因為課程關係 ! 不是因為傳教! 因為教會學校有宗教科 , 而宗教科會計入成績! 官校 ...

唔該晒,解釋得好詳細。

基督教一般只有嬰孩奉獻,細過12歲不會洗禮.
但基督教裡的聖公會是可以洗禮的,因為他們會有堅信禮,讓他們大過後再次向人承認接受基督.聖公會大人洗禮後,也需要在往後接受堅信禮的.

另外,部分的聖公會學校是接受天主教洗禮的.

而有部分基督教的學校不是接受所有基督教洗禮(即部分教派的洗禮他們不承認的),所以大家真的要對自己心儀的學校問清楚.

cubyQB 發表於 15-6-17 11:03
根據教處 , 同宗教加5分係因為課程關係 ! 不是因為傳教! 因為教會學校有宗教科 , 而宗教科會計入成績! 官校 ...
有一點要糾正, 宗教科並非教育局要求呈分科目, 係由學校自己決定.

所以宗教科要計入學績所以要有宗教分係絶對錯既講法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LL222 發表於 15-6-17 10:07

...
樓上#10同#12已經解釋得好清楚。

回覆:宗教分

以我所知是計入校內成績的(就算不呈分)

‹ 上一主題|下一主題