用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ________________________
go

________________________ [複製鏈接]

11    0    0    0

唔好咁灰心,重有2次機會,針對反d弱點再努力,有機會追返上嚟架

回覆:cy.muimui 的帖子

謝謝安慰。 第一次做得唔好,之後嘅壓力可想而知喺幾大.....

回覆:第一次呈分衰左

同路人。全部跌哂
想知有冇人呈二上返,又派到 b1a ?

引用:謝謝安慰。+第一次做得唔好,之後嘅壓力可

原帖由 ss429 於 15-06-16 發表
謝謝安慰。 第一次做得唔好,之後嘅壓力可想而知喺幾大.....
我呈一已經好大壓力

回覆:aeiou_drm 的帖子

我相信在第二,三次可以追,但會是十分吃力,暑假唔駛玩都得囉

當日呈一發住燒考, 主科有一科6x, 其他都麻麻. 最終呈二呈三追返B1B成績, 派1A校.  所以只要努力仲有機會追返, 只是自行時策略上要很小心.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

呀仔今日都派哂卷,中/78, 英/85, 數/93, 常/100. 86分以上先係A, 希望英文listening & oral高分d, 可以拉番上A啦! 大家努力加油!

回覆 ss429 的帖子

Shake up.  There are always chances.  Work hard for the next exam.  Don't let your kid see you so disappointed...He / She can tell from your facial expression.  

My son also got very poor result last time, but I worked with him and planned for a better schedule and encouraged him as well as scolded him as well.  Can't be too loose and can't be too tight.

Hope to hear your good news next time.  Add oil

回覆:ss429 的帖子

可能小朋友自己壓力大先會影響表現,安慰下佢啦

回覆:tws2010 的帖子

Thanks for your support. I know I should be positive, hope it gets better in coming exam

引用:今日心情跌到人生谷底,呈分試派左卷,+中+

原帖由 ss429 於 15-06-16 發表
今日心情跌到人生谷底,呈分試派左卷, 中 77 / 英  72 /數 87 /常  93  ...... 最離譜係英文得七字頭,佢 ...
嘅已成事實唔緊要啦!仲有兩次仍有得追,收拾心情後檢討賽果,鼓勵下佢,但唔好比太大壓力小朋友,襯暑假補下主科。加油!

醒目開學勳章 王國長老

ss429 發表於 15-6-16 18:48
今日心情跌到人生谷底,呈分試派左卷, 中 77 / 英  72 /數 87 /常  93  ...... 最離譜係英文得七字頭,佢 ...
呈一已成事實, 呈二及呈三時再努力.

依家知道弱項係邊, 襯暑假為弱項搵專補 (單對單), 等導師係暑假時睇返到底係咩唔明, 再同小朋友補底.

我囡做過評估, 知道數學真係弱少少 (最差試過得 6x 分), 我係考試前一個月開始專補加堂, 導師真係睇住佢黎執, 唔明既畀多 d 應用題練習佢做, 叫做 touchwood 都叫考得唔錯.

其實壓力太大都會出事, 係考試時發考試瘟, 明明識既但緊張到做唔切.

我就 k 型少少, 考試個幾日專補完就同囡行一陣, 早少少食埋晚飯先返屋企, 返到屋企等佢休息陣先問有無野要我再同佢溫, 無既情願佢早少少訓, 第日有足夠精神考試.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:當日呈一發住燒考,+主科有一科6x,+其他都麻

原帖由 palmchristy 於 15-06-16 發表
當日呈一發住燒考, 主科有一科6x, 其他都麻麻. 最終呈二呈三追返B1B成績, 派1A校.  所以只要努力仲有機會追 ...
多謝你的分享。恭喜你小朋友最終可入到 b1a, 想請問可否分享下自行的策略?和呈二三的温書策略?

At least oral warning!

aeiou_drm 發表於 15-6-17 08:25
多謝你的分享。恭喜你小朋友最終可入到 b1a, 想請問可否分享下自行的策略?和呈二三的温書策略?

...
溫書策略唔敢講, 但自行策略就是:
- 先把期望放低, 預左可能讀1B/1C校.
- 自行時放兩間1B. 因為自行全靠成績, 如果成績唔係頂級, 選1A校就算有得面試也只是陪跑, 也不會選1C, 否則入左就無機會抽獎
- 報多幾間直資當爭取面試經驗
- 呈二呈三的目標為確保成績肯定是Band1, 最好是Band1B, 1C就有點危怕估錯跌入2A
- 非常看重乙一, 因為只要是Band1生, 無論實力如何, 都有機會透過乙一派入1A校
- 由於呈三後成績是Band1B, 當日直頭無去面試自行2的學校, 否則入左就無得抽獎
- 有見呢兩三年出生率低值博, 抽獎時乙一選唯一一間1A校, 乙二是自行1(1B), 乙三是自行2(1B), 後面全部填B1B/C校但就算派入都會叩門. 結果幸運地派位中乙一
- 其實派位日亦預左叩門, 幸好不用

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+15-6-17+08:25+多

原帖由 palmchristy 於 15-06-17 發表
- 自行時放兩間1B. 因為自行全靠成 ...
多謝你的無私分享。

palmchristy 發表於 15-6-17 13:09
- 自行時放兩間1B. 因為自行全靠成 ...

補充,自行時,就算同學冇去面試也可能會給該校自行時收了的。

Anniemun 發表於 15-6-17 20:53
補充,自行時,就算同學冇去面試也可能會補該校自行時收的。
真的是無面試都收?
我當日是自行2與某校second in撞期,於是預早通知自行2校的。

醒目開學勳章

阿仔都唔係咁好,常識一直以來都有9字頭,今次得86,咁多年來最差既一次,數學得84,差一分先有A。
‹ 上一主題|下一主題